Tuesday, May 01, 2007

တစ္လျပည့္အလႉ

အစကတည္းက သမီးေလးေမြးေန႔ တစ္လျပည့္ရင္ ဘုန္းႀကီးေက်ာင္းမွာ လႉႉမယ္လို႔ စိတ္ကူးထားတယ္။ ကံေကာင္းခ်င္ေတာ့ ကဆုန္လျပည့္ေန႔နဲ႔ သမီးေမြးေန႔ တစ္လျပည့္ တုိက္ေနတယ္။ ၂ ပတ္ေက်ာ္ေက်ာ္ ေလာက္တည္းက ဘုန္းႀကီးေက်ာင္း သြားၿပီး ရက္ယူေပမဲ့ ေန႔ဆြမ္းက ဦးထားၿပီးသား ျဖစ္ေနတယ္။ ဒါနဲ႔ အ႐ုဏ္ဆြမ္းပဲ လႉႉဖို႔ရက္ ရလိုက္တယ္။

ဒီမွာကလည္း ကဆုန္လျပည့္ေန႔ (Vesak Day) ကေတာ့ Holiday ပါ။ ဒါေပမဲ့ သူတို႔ ျပကၡဒိန္မွာက နားမလည္ႏုိင္ေလာက္ေအာက္ပဲ ေမလ ၃၁ ရက္ေန႔ ျဖစ္ေနတယ္။ Hindu ျပကၡဒိန္မ်ားလား မသိဘူး။ ေမလ ၁ ရက္ေန႔ (အဂၤါေန႔)က ႐ံုးပိတ္တာရယ္ ကဆုန္လျပည့္ေန႔ (ဧၿပီ ၃၀ ရက္)က တနလၤာေန႔ ဆိုေတာ့ ၄ ရက္နားရေအာင္ ဟိုးအေစာကတည္းက ကိုယ္က ခြင့္ယူထားေပမဲ့ တစ္ျခားသူေတြကေတာ့ ယူၾကမယ္လို႔ မထင္ထားပါဘူး။ ဒါေပမဲ့လည္း ရက္က ေကာင္းေနတာနဲ႔ ႐ံုးဖြင့္ရက္ႀကီးမွာပဲ လုပ္လုိက္တယ္ေလ။

စေနေန႔မွာ ဘုန္းႀကီးေက်ာင္း တစ္ေခါက္ ထပ္သြားၿပီး Confirm လုပ္ပါတယ္။ ဘုန္းႀကီးက ၇နာရီမွာ စ ဘုန္းေပးတယ္၊ ကိုယ္တုိင္ခ်က္မွာလား ဘာလား ေမးျမန္းပါတယ္။ ဘုန္းဘုန္းကို ေက်ာင္းမွာ ကိုယ္တိုင္ လာခ်က္လို႔ ရလားေမးေတာ့ ရတယ္ဆိုတာနဲ႔ ခြင့္ေတာင္း ထားလိုက္တယ္။ အစတုန္းကေတာ့ Order မွာမလို႔ Peninsula Plaza မွာ သြားေမးေတာ့ မုန္႔ဟင္းခါးဆို အနည္းဆံုး လူ ၇၀ စာကေန စခ်က္ေပးတယ္တဲ့၊ တစ္ေယာက္စာကို ၃ S$ တဲ့၊ သယ္ခက ၃၀ တဲ့၊ ၂၄၀ ေလာက္က်မယ္ေပါ့။ ေနာက္ေတာ့ ေမႀကီးက ေ႐ႊေတာင္ ေခါက္ဆြဲ ေကၽြးခ်င္တယ္ဆိုေတာ့ ကိုယ့္ဘာသာကိုပဲ ခ်က္ဖို႔ လုပ္ပါေတာ့တယ္။ ဘုန္းႀကီးက အာဂႏၲဳေတြ အပါအ၀င္ ၁၅ ပါးေလာက္႐ွိတယ္၊ ကိုယ့္ အိမ္သားကလည္း ၅ ေယာက္၊ ဖိတ္ထားတာက ၁၅ ေယာက္ေလာက္ဆိုေတာ့ အေယာက္ ၅၀ စာမွန္းၿပီး ခ်က္ဖို႔လုပ္တယ္။

ေခါက္ဆြဲက ၅ ပိႆာ (၈ ကီလုိ)၊ ၾကက္ကလည္း ၈ ကီလို (၄ ေကာင္နဲ႔ ရင္ပံု ၃ခု) ၀ယ္ရတယ္။ ၾကက္သားက ဆိုင္မွာပဲ အ႐ိုးထြင္းခိုင္းလုိက္တယ္။ အိမ္ေရာက္ေတာ့ ကိုေအာင္ႏုိင္ဦးနဲ႔ ႏွစ္ေယာက္သား လွီးရတယ္။ သိ္ပ္မၾကာပါဘူး၊ ၁ နာရီခြဲေလာက္ပါပဲ။ ၾကက္သြန္ေၾကာ္က ေၾကာ္ထားၿပီးသားပဲ ၀ယ္လိုက္တယ္။ သံပုရာသီးက ၁ ကီလို၊ ပဲမႈန္႔ အက်က္၂ ထုပ္၊ င႐ုပ္သီးအက်က္ ၂ ထုပ္၊ ၾကက္သြန္မိတ္၊ အုန္းႏို႔ စတာေတြ ၀ယ္တယ္။ အခ်ိဳပြဲနဲ႔၊ သစ္သီးပြဲ အားလံုး ၀ယ္တာမွ ၂၀၀ ေလာက္ပဲကုန္တယ္။

တနဂၤေႏြေန႔ ညေန ၅နာရီေလာက္မွာ ပစၥည္းေတြ အကုန္ သယ္ၿပီး ဘုန္းႀကီးေက်ာင္းကို သြားၾကတယ္။ ဘုန္းႀကီးေက်ာင္းမွာက မီးဖိုေခ်ာင္က က်ယ္လည္းက်ယ္တယ္။ ေကာင္းလည္းေကာင္းတယ္။ ေကာင္းတယ္ဆိုတာ Gas မီးဖိုတို႔ ေရတို႔ေကာင္းတယ္ ေျပာတာ။ အိုးအႀကီးစားေတြလည္း ႐ွိတယ္။ အိမ္မွာေတာ့ ဘယ္လိုလုပ္ ႐ွိပါ့မလဲ။ ေက်ာင္းေရာက္တာနဲ႔ အိုးတစ္လံုနဲ႔ ဆီသတ္တယ္၊ ေနာက္အိုးတစ္လံုးနဲ႔ ၾကက္႐ိုးျပဳတ္ဖို႔ ေရတည္တယ္။ ဆီထဲကို အိမ္ကႀကိတ္လာတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔ ဂ်င္းနဲ႔ထည့္ ေမႊထားတယ္။ ေမႊးလာ က်က္လာမွ င႐ုပ္သီးမႈန္႔ ထည့္၊ ခဏေနေတာ့ လွီးထားတဲ့ ၾကက္သားေတြထည့္ၿပီး ေမႊတယ္။ ဆားတို႔၊ အခိ်ဳမႈန္နည္းနည္း၊ ငံျပာရည္ေတြထည့္တယ္။ ၾကက္သြန္ေၾကာ္ေတြကို ေခ်ၿပီးထည့္တယ္။ ၿပီးေတာ့ အႏွစ္ျဖစ္လာတဲ့အထိ (ၾကက္သားေတြလည္း မေက်ေအာင္) ေမႊတယ္။ တစ္ခ်ိန္တည္းမွာပဲ ၾကက္႐ိုးေတြ ျပဳတ္ထားတယ္။ မီးကေကာင္းေတာ့ ၾကက္ျပဳတ္အိုးက အဆင္ေျပတယ္။ ၁ နာရီခြဲ ေက်ာ္ေက်ာ္ေလာက္မွာ ခ်က္တာေတြ ၿပီးသြားတယ္။ ကိုယ့္ အလႉအတြက္ ခ်က္ၿပီးေတာ့ သူမ်ားအလႉက က်န္တဲ့ ၾကာဆံခ်က္တို႔၊ ထမင္းဟင္းတို႔ စားၿပီးမွ အိမ္ျပန္တယ္။ ဘုန္းႀကီးေက်ာင္းသားေလးေတြက ဟင္းအိုးေတြကို သူတို႔ အေသအခ်ာ သိမ္းေပးမယ္ဆိုမွပဲ ေမႀကီးလည္း စိတ္ခ်ၿပီးထားခဲ့တယ္။

အိမ္မ၀င္ခင္ ေစ်းတစ္ေခါက္ ၀ယ္ေသးတယ္။ အခ်ိဳပြဲ အတြက္ရယ္ လိုတာေတြရယ္ပါ။ ညဖက္မွာ ေက်ာက္ေက်ာ ႀကိဳတယ္။ အုန္းႏို႔နဲ႔ မဟုတ္ဘူး။ သီးစံု အခ်ိဳရည္နဲ႔။ ေက်ာက္ေက်ာ ႀကိဳတာလည္း လြယ္ပါတယ္၊ ေက်ာက္ေက်ာမႈန္႔ထုပ္က ဒီမွာ ၀ယ္လို႔ရတယ္ေလ။ အိတ္မွာပါတဲ့ အၫႊန္းအတိုင္း ေရက်ိဳ၊ သၾကားထည့္၊ ေက်ာက္ေက်ာမႈန္႔ထည့္၊ ခ်ခါနီးေတာ့ အခ်ိဳရည္(အျပစ္ရည္) နည္းနည္းထည့္၊ ဗန္းထဲထည့္ အေအးခံထာ႐ံုပဲ။ ကၽြဲေကာသီးက ေ႐ႊေတာင္ေခါက္ဆြဲ စားၿပီးရင္လုိက္ေတာ့ ႐ွာ၀ယ္ထာရတယ္။ ညကတည္းက ကၽြဲေကာသီးခြာထားတယ္။

မနက္က်ေတာ့ ေမႀကီးတို႔က ေက်ာင္းကို ေစာေစာ သြားတယ္။ ေစာေစာဆိုေပမဲ့ ေက်ာင္းတံခါးက ၅း၃၀ မွ ဖြင့္တာဆိုေတာ့ အဲ့ဒီက်မွ သြားတာ။ ဟင္းေတြဘာေတြ ေႏႊး၊ သစ္သီးေတြဘာေတြ ခြာ၊ အခ်ိဳပြဲ ျပင္ဖို႔ပါ။ ဟိုေရာက္ေတာ့လည္း ေက်ာင္းသားေလးေတြကို အပ္လုိက္ေတာ့ သူတို႔ကပဲ လုပ္ေပးပါတယ္။ မေတာက္တို႔ လင္မယားကလည္း အေစာကတည္းက ေရာက္ေနတာဆိုေတာ့ ကူပါတယ္။ ကိုယ္ကေတာ့ ၇ နာရီထိုးခါနီးမွ သြားပါတယ္။ ခေလးနဲ႔ အျပင္ထြက္တာ ပထမဆံုးဆိုေတာ့ (ေဆးခန္းသြားတာကလြဲရင္) ျပင္ရဆင္ရတာနဲ႔ ဆိုေတာ့ နည္းနည္းေနာက္က်သြားတယ္။ ဘုန္းႀကီးကိုေလၽွာက္ၿပီး ၅ မိနစ္၊ ၁၀မိနစ္ေလာက္ ေစာင့္ေနရေသးတယ္။

ေရာက္တာနဲ႔ ဘုန္းႀကီးေတြကို ကပ္ပါတယ္။ ေန႔ဆြမ္းလိုေတာ့ သီလေပးတာေတြ၊ တရားေဟာတာေတြ၊ ေရစက္ခ်တာေတြ မပါပါဘူး။ ဆရာေတာ္ႀကီးကေတာ့ ေ႐ႊေတာင္ေခါက္ဆြဲ ဘုန္းမေပးပါဘူး၊ က်န္းမာေရးအတြက္ပါ။ ပဲၾကာဆံကို Carrot နဲ႔ Broccoli နဲ႔ ျပဳတ္စားပါတယ္။ ေ႐ႊေတာင္ေခါက္ဆြဲကလည္း စားရတာ နည္းနည္းေတာ့ လက္၀င္ပါတယ္။ ျပင္ေပးတုန္းက အုန္းႏို႔ကို ဘုန္းဘုန္းေတြနဲ႔ မတည့္မွာ စိုးလို႔ မထည့္ေပး၊ ၾကက္ျပဳတ္ရည္ကိုလည္း မုန္႔ဖတ္ေတြ ပြမွာစိုးလို႔ မထည့္ေပးလိုက္ပါဘူး။ အဲေတာ့ သိကၡာႀကီးတဲ့ ဘုန္းႀကီး ၂ ပါး၊ ၃ပါးေလာက္က ျပင္ေပးတဲ့ အတိုင္းပဲ စားသြားပါတယ္။ က်န္တဲ့ ဘုန္းႀကီးေတြကို ဟင္းရည္ဆမ္းဖို႔၊ အုန္းႏို႔ ထည့္ခ်င္ရင္ ထည့္ဖို႔ လုိက္ေျပာရပါတယ္။ ဘုန္းဘုန္းေတြလည္း ဘုန္းေပးပါတယ္။ အလုပ္႐ႈပ္ေနတာနဲ႔ပဲ တစ္ပါးစီကို ၀တၳဳလႉဖို႔ လုပ္လာတာေတာင္ ေမ့သြားေသးတယ္။ ေနာက္မွပဲ ေက်ာင္းက ဘုန္းဘုန္းတစ္ပါးကို အကုန္အပ္လုိက္ရတယ္။ ဘုန္းႀကီးေတြက အ႐ုဏ္ဆြမ္းဘုန္းေပၿပီးေတာ့ ေက်ာင္းပတ္၀န္းက်င္ တံျမက္လွည္းၾကပါတယ္။ ဆရာေတာ္ႀကီးကိုယ္တိုင္လည္း လုပ္ပါတယ္။

ၿပီးေတာ့ အိမ္ကလူေတြ စားၾကပါတယ္။ ဧည့္သည္ဆိုလို မေတာက္တို႔ လင္မယားပဲ ႐ွိပါေသးတယ္။ ေနာက္မွ တစ္ခ်ိဳ႕ေတြလာၾကပါတယ္။ မ်ားေသာအားျဖင့္က ႐ံုးသြားရမွာဆိုေတာ့ မလာႏုိင္ၾကပါဘူး။ ၇ေယာက္၊ ၈ေယာက္ ေလာက္ပဲလာပါတယ္။ လျပည့္ေန႔ဆိုေတာ့ တရား၊ သီလလာယူတဲ့ ပုဂၢိဳလ္ေတြကို ေကၽြးလုိက္ရတာေတာ့ အျမတ္ပါပဲ။ ၁၀နာရီေလာက္ထိ ေစာင့္ၿပီးျပန္လာပါတယ္။ အိမ္မွာ စားဖို႔ ့့ျပန္ယူလာလုိက္ေသးတယ္။ က်န္တာေတြေတာ့ ေက်ာင္းမွာ ထားခဲ့ပါတယ္။ (ကိုယ့္လိုပဲ) အေၾကာင္းသိတဲ့လူေတြကေတာ့ ေက်ာင္းလာတုန္း ေနာက္ေဖး၀င္ Check လို႔႐ွိရင္ေတာ့ စားရမွာေပါ့။ ဧည့္သည္ နည္းတာက လြဲရင္ က်န္တာေတြအားလံုး ေခ်ာေခ်ာေမြ႔ေမြ႔ပါပဲ။ ကဆုန္လျပည့္ေန႔မွာ သံဃာေတြ၊ သီလေစာင့္တဲ့သူေတြကို ေကၽြးလုိက္ရေတာ့ ပီတိျဖစ္ရပါတယ္။ ဒီအလႉကိုလည္း အားလံုးၾကားၾကားသမွ်ကို အမွ်ေပးေ၀ပါတယ္။

အားလံုးၾကားၾကားသမွ်........အမွ် ... အမွ်....အမွ်....ယူေတာ္မူၾကပါကုန္....

အလႉႉဓါတ္ပံုမ်ားကို ဒီမွာၾကည့္ႏုိင္ပါတယ္။

3 comments:

PaySi - 5/2/07, 9:46 PM

သာဓု ... သာဓု... သာဓု...
ဤသုိ႕ၿပဳရ ကုသုိလ္ ဒါန ေၾကာင့္ .... သားသားေလးေတြ မီးမီးေလးေတြ တပုံၾကီးနဲ႕ ကုိယ္ေရာ စိတ္ပါ ေပ်ာ္ရႊင္ခ်မ္းသာ တဲ့မိသားစုေလး ျဖစ္ပါေစ....

Andy Myint - 5/2/07, 11:02 PM
ေက်းဇူးပါပဲ။ သားသမီးေတြ တပံုႀကီးေတာ့ မျဖစ္ပါရေစနဲ႔။ ၂ ေယာက္ ၃ ေယာက္ေလာက္ ေကၽြးေမြးႏိုင္ရင္ပဲ ကံေကာင္းလွပါၿပီ။
ွSong Lay - 8/4/12, 7:01 PM

ကိုင္း...လိုရာစုျပည့္ေစ.....

Post a Comment

Many thanks for dropping a comment…

Film