Tuesday, July 10, 2007

ကုကၠိဳင္းက ေကာ္ေၾကာ္

ကၽြန္ေတာ္ငယ္ငယ္တုန္းက အမိ်ဳး/အသိ တ႐ုတ္ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား မဂၤလာေဆာင္ရင္ ကုကၠိဳင္းက ဘံုေက်ာင္းမွာ လုပ္ၾကပါတယ္။ အခု သခင္ျမပန္းၿခံက Western Park မွာ လုပ္ၾကသလိုေပါ့။ အဲဒီမွာ အေမက ေကာ္ေၾကာ္ဆိုတာ စားခဲ့ရၿပီး အမ်ိဳးမဂၤလာေဆာင္ဆိုေတာ့ ပိုတာေတြကို ထည့္လာပါတယ္။ ကၽြန္ေတာ္တို႔က စားၾကည့္ၿပီး ႀကိဳက္တာနဲ႔ အေမက အိမ္မွာ လုပ္ေကၽြးပါတယ္။ အခု အေမ ကၽြန္ေတာ္တို႔နဲ႔ လာေနတုန္းေလး ပူဆာတာနဲ႔ ၿပီးခဲ့တဲ့ တနဂၤေႏြေန႔က လုပ္ေပးပါတယ္။

အေမက မုန္လာဥနီနဲ႔ ေဂၚရခါးသီးကို တံုးတံုးေလးေတြ လွီးထားပါတယ္။ အသည္းအျမစ္ကိုလည္း ေသးေသး ေသးေသး လွီးထားပါတယ္။ ရန္ကုန္မွေတာ့ ၾကက္သည္း၊ ၾကက္ျမစ္ဆို ေစ်းႀကီးေပး ၀ယ္ရေပမယ့္ ဒီမွာေတာ့ စားတဲ့လူဆို ႏွာေခါင္းေတာင္ ႐ႈံ႕ခ်င္ပါေသးတယ္။ ဒါေတာင္ ၀ယ္လို႔ရလို႔ ေတာ္ေသးတာေပါ့။ အေမရိကားတို႔ ဘာတို႔မွာဆို အမွန္အကန္ တ႐ုတ္တန္းထိ သြား၀ယ္ရမွာ။ ဂဏန္း အသားအစစ္ထည့္ရင္ေတာ့ ေကာင္းပါတယ္။ ဂဏန္းကလည္း အ႐ွင္မွ လတ္တာဆိုေတာ့ အတုပဲ ထည့္လိုက္ပါတယ္။ ၾကက္ဥ ၄-၅လံုး ေခါက္ထားပါတယ္။ ဘဲဥနဲ႔ဆိုရင္ အေရာင္ပိုလွပါတယ္။ ပိုေကာင္းပါတယ္။ ဒီမွေတာ့ ဘဲဥက ႐ွာရခက္ပါတယ္။ ေကာ္ရည္ကို ေဖ်ာ္ထားပါတယ္။ Tapioca Starch ဒါမွမဟုတ္ Corn Starch ဆိုရင္ ရပါတယ္။ မျပစ္မက်ဲ ျဖစ္ရပါတယ္။ ၾကက္သြန္မိတ္ကို လက္တစ္ဆစ္ေလာက္ လွီးထားပါတယ္။ က်ဴးဆိုင္ဆိုရင္လည္း ေကာင္းပါတယ္။

ဒယ္အိုးထဲကို ဆီမ်ားမ်ားထည့္ထားပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဳဴနည္းနည္း ဂ်င္းနည္းနည္းကို အရင္ဆီသတ္ပါတယ္။ အသည္းအျမစ္ေတြကို ထည့္လိုက္ပါတယ္။ ပဲငံျပာရည္ေကာင္းေကာင္း ထည့္လိုက္တာနဲ႔ အသည္းအျမစ္ေႀကာ္က စားခ်င္စဖြယ္ ေမႊးလာပါၿပီ။ ဒီလိုမ်ိဳး အသည္းအျမစ္ကို ေႀကာ္ထားတာကိုလည္း ႀကိဳက္တယ္။ အျမစ္ေတြႏူးသြားေအာင္ အိုးအဖံုးကို ဖံုးထားပါတယ္။ ၿပီးေတာ့ မုန္လာဥနီနဲ႔ ေဂၚရခါးသီး လွီးထားတာကို ထည့္ေႀကာ္ပါတယ္။ ဂဏန္းမွ်င္ေလးေတြပါ ထည့္လိုက္ပါတယ္။ က်က္ခါနီးေတာ့ ၾကက္သြန္မိတ္ေတြကို ထည့္ပါတယ္။ ဒီေနရာမွာ ရပ္ခ်င္လည္း ရပ္လို႔ရတယ္။ အစိမ္းေႀကာ္ (ဒါမွမဟုတ္ တ႐ုတ္ႏွစ္ကူးမွာ လုပ္တဲ့ ေသးေသးေလးေႀကာ္) အျဖစ္ စားလို႔ရပါေသးတယ္။ ေသးေသးေလးေႀကာ္ကေတာ့ ေျမပဲဆံပါ ထည့္ေႀကာ္ရတယ္ေလ။ ၿပီးေတာ့ ဆလပ္႐ြက္နဲ႔ ထုပ္စားရင္ အရမ္းေကာင္းပါတယ္။ ႏွစ္မ်ိဳးစားခ်င္ရင္ မ်ားမ်ားလုပ္ၿပီး တစ္ပန္းကန္စာ ခတ္ထားလည္းရပါတယ္။ ခဏေနေတာ့ ေဖ်ာ္ထားတဲ့ ေကာ္ရည္ေတြကို သမေအာင္ျပန္ေမႊၿပီးေတာ့ ေလာင္းထည့္ပါတယ္။ ေကာ္ရည္က ေဖ်ာ္ထားတာ ေရခ်ိန္မွန္ရင္ ၾကည္ၾကည္တြဲတြဲေလးေတြ ျဖစ္သြားပါမယ္။ ဒီတစ္ေခါက္လုပ္စားတာ အေမက သံုးေနက် ေကာ္မဟုတ္ေတာ့ ေရခ်ိန္မမွန္လို႔ အျမင္မလွေပမယ့္ အရသာကေတာ့ ႐ွယ္ပါပဲ။ ေကာ္ေတြျဖစ္သြားၿပီး အရည္မ႐ွိေတာ့တဲ့ အခါက်ရင္ ၾကက္ဥေမႊထားတာေတြ ထည့္ၿပီး ဆက္ေမႊပါတယ္။ င႐ုတ္ေကာင္း(အမဲ)မႈန္႔ ျဖဴးပါတယ္။ ၾကက္ဥေတြ က်က္သြားၿပီးလည္း ဂ်ိဳးႀကိဳက္ရင္ ဆက္ထားလုိက္ပါ။ Tefalon အုပ္ထားတဲ့ ဒယ္အိုးနဲ႔ ေႀကာ္မယ္ဆိုရင္ေတာ့ ဂိ်ဳးေကာင္းေကာင္း လုပ္လို႔ရပါတယ္။ ၿပီးရင္ေတာ့ ပူပူေႏြးေႏြးစားလို႔ရပါၿပီ။

ထမင္းနဲ႔ တြဲစားရင္ေတာ့ သိပ္မလိုက္ပါဘူး။ သူ႔ခ်ည္းပဲ စားရင္ ေကာင္းပါတယ္။ ကယ္လိုရီမ်ားတာ မေၾကာက္ဘူးေဟ့ ဆုိရင္ေတာ့ စားလို႔ေကာင္းတဲ့ တ႐ုတ္စာပါ။ ရန္ကုန္မွာတုန္းကလည္း လခထုတ္ရက္ဆို ကၽြန္ေတာ္တို႔ ႏွစ္ေယာက္ တ႐ုတ္တန္း သြားသြားၿပီး စားၾကပါတယ္။ မ်ားေသာအားျဖင့္က တို႔ဟူးေႏြး စားၾကေပမယ့္ တစ္ခါတစ္ေလလည္း ေကာ္ေႀကာ္ စားၾကပါတယ္။ အေမနဲ႔ေတာ့ ေႀကာ္နည္းမတူပါဘူး။ သူတို႔က ေကာ္ရယ္၊ ဂဏန္းစစ္စစ္ မ်ားမ်ားရယ္၊ ဘဲဥရယ္၊ က်ဴးဆိုင္ရယ္နဲ႔ပဲ ေႀကာ္တာပါ။ အေပ်ာ့ေႀကာ္နဲ႔ အကၽြတ္ေႀကာ္ဆိုၿပီး မွာလို႔ရပါတယ္။ ဆီကေတာ့ အလွ်ံပယ္နဲ႔ ေႀကာ္တာပါ။ တစ္ခါတစ္ေလ စားမယ္ဆိုရင္ေတာ့ စားေကာင္းပါတယ္။

12 comments:

Tian - 7/10/07, 2:46 PM

Dear Ko Andy and family,

I frequently visit your nice blog. I really like your writing and do appreciate your effort as well.
As far as I remember, my sister is also good at this kind of snack. She adds some bean sprouts and small prawns (Pa zun seit in Burmese). Hope your mom will try on such additional ingredients next time.

Please carry on and I love to study your family experience.

Best regards,

Ko Tian

Andy Myint - 7/10/07, 3:26 PM
ဟုတ္တယ္.. ဟုတ္တယ္ .. Seafood (ပုစြန္၊ ကင္းမြန္)ပါ ထည့္ရင္ ပိုေကာင္းတယ္။ ေနာက္တစ္ေခါက္မွ အႀကံေပးသလို ပဲပင္ေပါက္ပါ ထည့္ၿပီး လုပ္စားဦးမယ္။ ဘိတ္(ၿမိတ္) စတုိင္ေပါ့။ Many thanks for your comment & tip, Ko Tian…
Thiha Kyaw Zaw - 7/11/07, 4:31 AM

Kaw Kyaw from 20th or 21st street of China Town is awesome. You should try it when you get back to YGN.

Andy Myint - 7/11/07, 10:50 AM
Cool... I will put it in my list.
TMH - 7/12/07, 4:29 AM

Wow! look delicious!

Phyo Wai Kyaw - 7/12/07, 1:55 PM

သြားရည္ေတာင္က်လာၿပီ။ Hokkien လို အို၀ါးက်န္း လို႔ေခၚတယ္ဗ်... "အို" ဆိုတာက ဂဏန္းတဲ့.. ေျပာၾကတာပဲ.. ဂဏန္းေကာ္ေၾကာ္ေပါ့။ ရန္ကုန္က အေဒၚ့ ကိုေတာင္သတိရတယ္။ သူေၾကာ္တာကလည္း ေတာ္ေတာ္စားလို႔ေကာင္းတယ္။ ၾကည္ၾကည္တြဲတြဲေလး။ လုပ္နည္းကေတာ့ ဆင္သလိုလိုနဲ႔ မတူဘူးဗ်။

ဘာညာ - 7/14/07, 1:51 PM

ဟိုေန႔တုန္းကေတာင္ တရုတ္တန္းမွာ ဂဏန္းေကာ္ေၾကာ္ သြား၀ိုက္လာေသးတယ္..။ ေနာက္ျပီးေတာ့ ခရုေကာ္ေၾကာ္လည္းရွိေသးတယ္။ အဲ့ဒါေတာ့ မစားဘူးဖူး။ အဲ့မွာ အၾကြပ္ေၾကာ္ရယ္ အေပ်ာ့္ေၾကာ္ရယ္ဆိုျပီးႏွစ္မ်ိဳးရွိတာ။ ကိုအန္ဒီလုပ္စားတာအၾကြပ္ေၾကာ္ျဖစ္မယ္။ ကိုျဖိဳးေ၀ေက်ာ္ေျပာတာေတာ့ အေပ်ာ့္ေၾကာ္ျဖစ္လိမ့္မယ္။ ဘာပျဖစ္ျဖစ္ ၂ မ်ိဳးလံုးကိုၾကိုက္တယ္။ ကြိကြိ

ဂ်စ္တူး - gyit_tu - 7/15/07, 8:55 PM

ိစားခ်င္စရာေကာင္းလိုက္တာ.. ဗိုက္စာတယ္ ။ မားသားကို ဒီပို့စ္ ပရင့္လုပ္ျပီး ပူစာရင္ေကာင္းမလား စဥ္းစားေနတယ္ ။

ThuHninSee - 4/21/08, 7:38 AM

စင္ကာပူမွာ ၆ႏွစ္ေေနလာေပမယ္႔ တစ္ခါမွမစားဖူးဘူး။
စကားမစပ္..ယူအက္စ္မွာ အသဲအၿမစ္ေတြရတယ္ ကိုအန္ဒီ။

Andy Myint - 4/22/08, 12:18 AM
ဟုတ္တယ္ ညီမ သုႏွင္းဆီ .. စကၤာပူမွာ ဒါမ်ိဳမေတြ႔မိဘူး။ ဂဏန္းနဲ႔ ေကာ္နဲ႔ ေႀကာ္ထားတာေတာ့ ေတြ႔မိဖူးတယ္။ US မွာ အသည္း အျမစ္ရတယ္ဆိုတာ တ႐ုတ္ဆိုင္မွာလား။ Wall Mart မွာေတာ့ မရေလာက္ဘူး ထင္တယ္။ ေၾသာ္ဇီမွာလည္း အလြယ္ရႏိုင္တယ္။ ၾကက္သားဆိုင္တိုင္းလိုလို ေရာင္းတယ္။
ThuHninSee - 4/22/08, 12:31 PM

Winco မွာပါ ကိုအမ္ဒီ။
အၿမစ္သပ္သပ္၊ အသဲသပ္သပ္ေရာင္းတာပါ။
အၿမစ္၂ေပါင္ေလာက္ကို ၁.၂၅ပဲေပးရတယ္။
အသဲဆို ၀.၈၇ပဲက်တယ္။
အမဲ၊၀က္အသဲနွလုံး ပါရတယ္။
http://www.wincofoods.com/

KMA - 7/22/08, 8:56 AM

ၿဖိဳးေဝေက်ာ္ရဲ့ကြန္းမင့္က ေကာ္ေၾကာ္ကို အိုဝါးက်န္း လို႔ေခၚတာ မွန္ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ အို-ဆိုတာ oyster (ကမာေကာင္)ကို ဖူးက်န္႔(လက္႐ွည္)တ႐ုတ္လို ေခၚတာပါ၊ ဂဏန္းကိုေခၚတာ မဟုတ္ရပါ၊ ရန္ကုန္မွာ ကမာေကာင္ထက္ ဂဏန္းက အရလြယ္လို႔ အစားထိုးတယ္လို႔ယူဆရပါတယ္။

ခင္ေမာင္ေအး

Post a Comment

Many thanks for dropping a comment…

Film


Files