Wednesday, August 29, 2007

ၾကက္သား ပလာတာ

`စိတ္တိုင္းက်´လိုဆိုင္မ်ိဳးက ကၽြန္ေတာ္တို႔ အတြက္ေတာ့ လက္ဘက္ရည္ဆိုင္ `လုပ္´ထိုင္လို႔ မေကာင္းပါဘူး။ အဲဒီတုန္းက ကၽြန္ေတာ္တို႔ လက္ဘက္ရည္ဆိုင္ ထိုင္တယ္ဆိုတာက ေကာင္မေလးေတြ ျဖတ္သြား ျဖတ္လာမ်ားတဲ့ လမ္းမႀကီးေပၚမွာ ခံုပုေလးေတြနဲ႔ ေလး၊ငါး၊ ေျခာက္ေယာက္ ၀ိုင္းထုိင္ၿပီး မေကာင္းတတ္လို႔ လက္ဘက္ရည္ ၂ ခြက္ေလာက္မွာ၊ အလကားရတဲ့ ေရေႏြးၾကမ္းကို တစ္အိုးၿပီး တစ္အိုးမွာ ေသာက္ၿပီး ကသိုဏ္း ႐ႈၾကတာပါ။ `စိတ္တိုင္းက်´မွာဆိုရင္ ထိုင္ခံုေတြ စားပြဲက အပုေလးေတြလည္း မဟုတ္ဘူး၊ ၿပီးေတာ့ စားပြဲေတြက အထဲမွာ ဆိုေတာ့ အေပအေတ ျဖစ္ကတတ္ဆန္းနဲ႔ ေနေနက် ကၽြန္ေတာ္တို႔ကေတာ့ ဒီလိုဆိုင္မ်ိဳးဆို လက္ဘက္ရည္ဆိုင္လို႔ေတာင္ စိတ္ထဲမွာ သိပ္မသတ္မွတ္ခ်င္လွဘူး။ ဒါေပမယ့္ ေန႔လည္ေန႔ခင္း မုန္႔ေကာင္းေကာင္း စားခ်င္လို႔ ဆိုရင္ေတာ့ နီးနီးနားနား လမ္းႀကံဳရင္ သြားစားပါတယ္။ အဲဒီမွာ စားျဖစ္ၿပီး ႀကိဳက္တာကေတာ့ ၾကက္သား ပလာတာပါ။

စကၤာပူမွာက ၾကက္သားက ေစ်းလည္းေပါ၊ အသားကလည္း ႏူးႏူးညံ့ညံ့၊ Ready-Made ပလာတာလည္း ၀ယ္လို႔ရေတာ့ ၾကက္သား ပလာတာ လုပ္စားျဖစ္ပါတယ္။ Wet Market သြားၿပီး ၾကက္တစ္ေကာင္၀ယ္၊ ဆိုင္မွာပဲ မႀကီး မေသး တံုးခိုင္းလိုက္တယ္။ ေစ်းမသြားခင္ေတာ့ (ျမန္မာျပည္က သယ္လာတဲ့) ကုလားပဲကို ေရစိမ္ခဲ့တယ္။ အိမ္ျပန္ေရာက္ေတာ့ ၾကက္ကို အေသအခ်ာ ေရေဆးၿပီး၊ ဆား၊ဆႏြင္းနဲ႔ အသားမဆလာ နည္းနည္းလူး၊ ဒိန္ခ်ဥ္နည္းနည္းပါ ထည့္နယ္ၿပီး Marinateလုပ္ (ႏွပ္)ထားလိုက္တယ္။ အာလူးကို ႀကီးႀကီး တံုးၿပီး ေၾကာ္ထားလိုက္ပါတယ္။ ဟင္းထဲ ထည့္ခ်က္ဖို႔ပါ။ အာလူးက ဒီအတိုင္း ထည့္ခ်က္ရင္ ေၾကသြားၿပီး ဆီေတြပါ စုပ္သြားတတ္ေတာ့ ေႀကာ္ၿပီးမွပဲ ထည့္ေတာ့တယ္။ ၾကက္သြန္နီမ်ားမ်ားကို လွီးထားၿပီး ေႀကာ္ထားတယ္။ ကုလားပဲကို ျပဳတ္ထားတယ္။

ဟင္းခ်က္ဖို႔ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္းကို င႐ုပ္သီးမႈန္႔နဲ႔ နာနာ ဆီသတ္တယ္။ ဆီမသတ္ခင္ ဆီပူကို ဆီသတ္႐ြက္ (ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္) အ႐ြက္နည္းနည္းရယ္၊ သစ္ၾကမ္းပိုးေခါက္ (Cinnamon) တစ္ေခ်ာင္း ႏွစ္ေခ်ာင္းေလာက္ရယ္နဲ႔ ေမႊးေအာင္ အရင္လုပ္လည္းရတယ္။ မလုပ္လည္းရတယ္။ ၿပီးမွ ႏွပ္ထားတဲ့ ၾကက္သားေတြ ထည့္လိုက္တယ္။ သူ႔မွာ႐ွိတဲ့ ေရနဲ႔ပဲ လံုးထားလိုက္တယ္။ ၿပီး ႏူးေလာက္တဲ့ အထိ ေရနည္းနည္း ခ်ိန္ထည့္ပါတယ္။ ၾကက္သားေတြ အေနေတာ္ ျဖစ္မွ အာလူးထည့္လိုက္တယ္။ ဆီျပန္ ေရက်န္ ျဖစ္ခါနီးက်ေတာ့မွ ေႀကာ္ထားတဲ့ ၾကက္သြန္ေႀကာ္ေတြ ထည့္လိုက္တယ္။ ဟင္းေမႊး မဆလာထည့္တယ္။ ၾကက္သြန္ေႀကာ္နဲ႔ မဆလာ ထည့္လိုက္ၿပီးတဲ့ အခ်ိန္မွာေတာ့ ဟင္းအိုးဟာ အေရာင္တက္လာၿပီး အႏွစ္မ်ားမ်ား ရနံ႔ေမႊးေမႊးနဲ႔ စားခ်င္စဖြယ္ ျဖစ္လာလိမ့္မယ္။ အလႉဂရိတ္ (Grade) ခ်က္ခ်င္ရင္ေတာ့ ဘိန္းေစ့နဲ႔ ႏို႔စိမ္းထည့္လည္း ရပါတယ္။ စိမ့္စိမ့္ေလးေပါ့။

ျပဳတ္ထားတဲ့ ပဲေတြကို ေခ်တယ္။ Blender နဲ႔ ထည့္ေမႊလည္း ရတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔ ဂ်င္းကို နီႂကြတ္ေနေအာင္ ဆီနည္းနည္းနဲ႔ သတ္ၿပီး ပဲေတြထည့္ေမႊ၊ ခဏေနရင္ ေရေႏြးထည့္ၿပီး အရည္ေသာက္ ပဲဟင္း အခ်ိဳ ခ်က္ထားတယ္။ ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္႐ြက္ေလး အုပ္ရင္လည္း ေကာင္းတယ္။ ၾကက္သြန္နီရယ္၊ သခြားသီးရယ္၊ ပူစီနန္႐ယ္၊ င႐ုပ္သီးစိမ္းရယ္ကို အခ်ဥ္လုပ္ဖို႔ ခြာႏႊင္လွီးခၽြတ္ ေရေဆးတယ္။ စားခါနီးက်မွ ဆားနည္းနည္းထည့္၊ သံပုရာသီး ၫွစ္ၿပီး အခ်ဥ္လုပ္တယ္။ ပလာတာေတြကို ေႀကာ္ၿပီး နည္းနည္း ေအးရင္ ႐ိုက္ထား၊ ဖြထားလိုက္တယ္။ ဒီလိုဆိုရင္ေတာ့ ၾကက္သား ပလာတာ ေကာင္းေကာင္း စားလို႔ ရပါၿပီ။

အိမ္မွာ ၾကက္သား ပလာတာ ခ်က္စားတာ အလုပ္႐ႈပ္မႈ Medium အဆင့္မွာ ႐ွိေတာ့ ဧည့္သည္ေတြ ဘာေတြ ဖိတ္ေကၽြးမွပဲ ခ်က္စားျဖစ္ပါတယ္။ ရန္ကုန္မွာလည္း အိမ္တက္တာ ဘာတို႔မွာ ၾကက္သား ပလာတာ ေကၽြးၾကပါတယ္။ မွတ္မွတ္ရရ အဘုိး ရက္လည္းတုန္းက မုန္႔ဟင္းခါး မေကၽြးဘဲ ၾကက္သား ပလာတာ ေကၽြးပါတယ္။ ဂ်ံဳေပါၿပီး ေကာင္းတဲ့ မႏၲေလးက လူေတြကို ဖိတ္ေကၽြးေတာ့ သူတို႔ဆီမွာ ၾကက္သား ပလာတာမ်ိဳးဟာ အျပင္မွာပဲ စားတာ ျဖစ္ၿပီး ဒီလို အိမ္မွာ ခ်က္စား၊ အလႉေပးေလ့ မ႐ွိပါဘူးတဲ့။ အင္းထဲက လူေတြက ေကာက္ၫွင္းေပါင္းနဲ႔ အေႀကာ္ကို အလႉမွာ ေကၽြးတယ္ဆိုေတာ့ ဒီလိုဆိုတာ မဆန္းပါဘူး။

9 comments:

Phyo Wai Kyaw - 8/29/07, 11:45 PM

ေဟ့လူ... ခင္ဗ်ားဘာေရးေရး ဘာလုပ္လုပ္ အထူးျပဳခ်က္ေလး ေတြ ထည့္ထည့္ေရးတတ္ ထည့္ထည့္လုပ္တတ္ တာ က်ဳပ္သတိျပဳမိတယ္... :) ဥပမာ ဆို "..... ဒိန္ခ်ဥ္နည္းနည္းပါ ထည့္နယ္ၿပီး Marinateလုပ္ (ႏွပ္)ထားလိုက္တယ္။...... " ၊ ေနာက္တစ္ခု ".....အာလူးက ဒီအတိုင္း ထည့္ခ်က္ရင္ ေၾကသြားၿပီး ဆီေတြပါ စုပ္သြားတတ္ေတာ့ ေႀကာ္ၿပီးမွပဲ..... " ေနာက္တစ္ခု "....အလႉဂရိတ္ (Grade) ခ်က္ခ်င္ရင္ေတာ့ ဘိန္းေစ့နဲ႔ ႏို႔စိမ္းထည့္လည္း ရပါတယ္။ စိမ့္စိမ့္ေလးေပါ့။...."

ဂ်စ္တူး - gyit_tu - 8/30/07, 12:02 AM

ကိုအန္ဒီ.. ရွလြတ္... ပံုၾကည့္ သေရက် ျပန္သြားတယ္ ။ ဒီတပတ္ ေမေမ့ကို ပူဆာလိုက္ဦးမယ္.. ၾကက္သားပလာတာလို့ အဟီးး ။

ဇနိ - 8/30/07, 12:30 AM

စာၫႊန္းကိုလည္း သြားဖတ္လိုက္တယ္။
ပလာတာဓာတ္ပုံေတြလည္း စားသြားပါတယ္။
ေပ်ာ္႐ႊင္ပါေစ။

nu-san - 8/30/07, 1:09 AM

Andy ေရ..
ဓာတ္ပုံၾကည့္ျပီး ၾကက္သားနဲ႔ပလာတာ စားခ်င္လုိက္တာ.. မစားရတာ ၾကာလွေပါ့.. နံျပားလုိမ်ိဳးေတာ့ အိႏၵိယဆုိင္မွာ သြားစားလုိ႔ရတယ္.. ဟင္းအႏွစ္နဲ႔ပဲ တုိ႔စားရတာ.. ၾကက္သားပလာတာနဲ႔ေတာ့ မတူဘူး။ ပလာတာကေတာ့ လုံးလုံးမေတြ႔ဘူး.. :(

ၾကက္သားဟင္းခ်က္နည္းမွတ္ထားျပီး ၾကံဳမွ လက္စြမ္းျပရမယ္.. :)

Andy Myint - 8/30/07, 1:03 PM
ဒီလိုမွလည္း Recipe ေျမာက္ေပမကိုး ကိုၿဖိဳးရဲ႔…

ေကာင္းတယ္.. ဂ်စ္တူးေရ.. ခ်က္စား။ ဆိုင္ေတြက အရသာက ျမန္မာလွ်ာနဲ႔ သိပ္မတည့္လွဘူး။

စားသာ စားပါ ဇနိေရ.. ဓါတ္ပံုေတြပဲ ကုန္သြားတာမွ မဟုတ္တာ..

အမဲသား၊ ဆိတ္သားကို ဒီလိုနည္းနဲ႔ ခ်က္လည္းေကာင္းတယ္ မႏု-စံ..
Layma - 8/30/07, 8:19 PM

စားခ်င္လိုက္တာေနာ္ … စေနေန ့က်ရင္ စိတ္တိုင္းက်မွာ သြားေရက်မယ္ …အဲ …သြားစားမယ္ …..ရွလြတ္…

Andy Myint - 8/31/07, 2:18 AM
သြားသာ သြားစား ညီမေလး ေလးမေရ.. ကိုယ့္ ပိုက္ပိုက္နဲ႔ ကိုယ္ပဲကိုး .. ဟက္ဟက္
ATM5 - 9/5/07, 12:00 AM

ကီးဘုတ္ကို သေရေတြ ေပကုန္ၿပီ။ ျပန္ေလ်ာ္ေပး။
းP

Anonymous - 7/27/13, 11:55 AM

ႊမဆလာကို ကုလားေလး မဆလာေလာက္ပဲ သိတာပါ။ စကၤာပူမွာ ဘယ္လိုေျပာ၀ယ္ရလဲ အသားမဆလာဆိုတာကို..... ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ရွင့္။

Post a Comment

Many thanks for dropping a comment…

Film