Saturday, September 08, 2007

ပူတီ

ပူတီက အေၾကာင္းမသိရင္ အိမ္မွာ လုပ္စားျဖစ္မွာ မဟုတ္ပါဘူး။ တကယ္ေတာ့ လြယ္ပါတယ္။ လြယ္ပါတယ္ ဆိုၿပီး လုပ္စားၾကခါမွ မာသြားလို႔ ဆတ္သြားလို႔ ဆို႔တာမ်ိဳးလည္း ျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။ ဂ်ံဳနယ္တာ အေရးႀကီးပါတယ္။ ဂ်ံဴဳ... ဂ်ံဳေကာင္းမွ.. ဆိုသလိုမ်ိဳးပါ။ အလြယ္ဆံုးကေတာ့ All Purpose (Plain) Flour တစ္မ်ိဳးတည္းနဲ႔ လုပ္စားလို႔ ရပါတယ္။ အဲဒီဂ်ံဳကို ခ်ာပါတီလုပ္တဲ့ ဂ်ံဳနဲ႔ ေရာလုပ္လည္း ရပါတယ္။ အလြယ္ ေျပာရမယ္ ဆိုရင္ေတာ့ ဂ်ံဳေခ်ာနဲ႔ ဂ်ံဳၾကမ္းနဲ႔ ေရာလုပ္တာပါ။ ကၽြန္ေတာ္တို႔က လူႀကီးေလးေယာက္စာ အတြက္ ဂ်ံဳ ေကာ္ဖီခြက္ ၃ ခြက္၊ ေရေႏြး ၁ ခြက္နီးနီးနဲ႔ နယ္ပါတယ္။ ေရေႏြးက ပူပူ မဟုတ္ပါဘူး ေႏြးေႏြးေလးပါ။ ပြက္ပြက္ ဆူေနတာ ဆိုရင္လည္း လက္ အပူေလာင္ ႏိုင္ေသးတယ္။ အစတုန္းက လုပ္စားတုန္းက ေရေအးနဲ႔ နယ္တာ ဂ်ံဳက အလြယ္ စီးမလာပါဘူး။ ေၾကာ္ေတာ့လည္း မာဆတ္ဆတ္နဲ႔ စားရတာ သိပ္မႏူးညံ့ပါဘူး။ ဆားနည္းနည္းရယ္ ဆီ ၂ ဇြန္းေလာက္ရယ္ ထည့္နယ္ပါတယ္။ တကယ္ေတာ့ ဂီးေထာပတ္ထည့္ရင္ ေမႊးလည္းေမႊးတယ္၊ ပိုလည္း ႏူးညံ့ပါတယ္။ ကၽြန္ေတာ္တို႔ကေတာ့ ဟင္းခ်က္တဲ့ ဆီပဲ ထည့္လိုက္ပါတယ္။ ပထမေတာ့ ဒီလုိပဲ နယ္ပါတယ္။ ေနာက္ေတာ့ လက္သီးဆုပ္ေတြနဲ႔ ဖိဖိၿပီး နယ္ပါတယ္။ မိသားစု တစ္စုစာဆိုေတာ့ ပင္ပင္ ပန္းပန္းေတာ့ မဟုတ္ပါဘူး။ ဂ်ံဳေတြ စီးလားၿပီး လက္မွာ မကပ္ေတာ့တဲ့ အထိ နယ္ၿပီးေတာ့ အ၀တ္စ တစ္စကို ေရဆြတ္ၿပီး အုပ္ထားလိုက္တယ္။ ဒါမွ အေပၚယံေတြ မေျခာက္သြားမွာ။ မနက္စာ အတြက္ ညကတည္းက နယ္ထားပါတယ္။ မေႀကာ္ခင္ ၁ နာရီေလာက္ ႀကိဳနယ္လည္း ရပါတယ္။

မနက္က်ေတာ့ ဂ်ံဳေတြက အေတာ္ပါပဲ။ တစ္ေယာက္က ဂ်ံဳျပား႐ိုက္ၿပီး တစ္ေယာက္က ေႀကာ္ပါတယ္။ ဂ်ံဳေတြကို ပင္ေပါင္ ေဘာ္လံုးေလာက္ မ႐ွိတ႐ွိစာေလးေတြ ခြဲယူပါတယ္။ အဲဒီ ဂံ်ဳလံုးေလးေတြကို သစ္သား စဥ္းႏွီးတံုးေပၚမွာ (လွိမ့္တံုးမ႐ွိေတာ့) ပုလင္တစ္လံုးနဲ႔ ျဖည္းျဖည္း လွိမ့္ပါတယ္။ ဆီနည္းနည္းကို ပန္းကန္လံုးထဲ ထည့္ၿပီး ေဆာင္ထားပါတယ္။ ေအာက္ခံျပားကိုလည္း သုတ္ဖို႔ရယ္ ဂ်ံဳေတြ လက္မွာ မကပ္ေအာင္ရယ္ပါ။ ဂ်ံဳမႈန္႔နဲ႔ ကိုင္လည္း မကပ္ေပမယ့္ အဲဒီ ဂ်ံဳမႈန္႔ အေျခာက္ေတြက ေၾကာ္လိုက္ရင္ တူးသြားတတ္ပါတယ္။ ဂီးေထာပတ္ေလးနဲ႔ဆိုရင္ ေႀကာ္လိုက္တဲ့ အခါ အေရာင္ ပိုလွပါတယ္။ မထူမပါး အ၀ုိုင္းေလးေတြ လုပ္ပါတယ္။ အရမ္း ထူသြားရင္လည္း မပြေတာ့ဘဲ ဂ်ပ္ခဲႀကီး ျဖစ္ေနပါတယ္။ ပါးလြန္းအားႀကီးရင္လည္း ဆီထဲ ထည့္လိုက္တာနဲ႔ ႂကြပ္ႂကြပ္ႀကီး ျဖစ္သြားတတ္ပါတယ္။ ဒယ္အိုးက ေစာက္ေစာက္ထဲမွာ ဆီမ်ားမ်ား ထည့္ၿပီး မီ႐ွိန္ေကာင္းေကာင္းနဲ႔ ဆီအျမဳတ္ (Deep Fried) ေၾကာ္ပါတယ္။ ဂ်ံဳျပားေလးက ထည့္လိုက္ၿပီး ခဏေနတာနဲ႔ ပြတက္လာရပါမယ္။ ပြလာၿပီ ဆိုရင္ျဖင္ တစ္ဖက္ကို လွန္လို႔ရပါတယ္။ နီေအာင္ ေစာင့္စရာ မလိုပါဘူး။ အရမ္းႂကြပ္သြားရင္ စားလို႔လည္း မေကာင္းပါဘူး၊ ဆီေတြလည္း စိမ့္၀င္ၿပီး လွ်ာေပၚမွာ ဆီအရသာပဲ ရပါလိမ့္မယ္။

ဒီလို ဂ်ံဳျပားလွိမ့္ဖို႔ရယ္ ေၾကာ္ဖို႔ရယ္ အတြက္ ႏွစ္ေယာက္ေလာက္ေတာ့ လိုပါတယ္။ တစ္ေယာက္က လွိမ့္ေနခ်ိန္မွာ တစ္ေယာက္က ေႀကာ္ပါတယ္။ ဒါေတာင္ ေလးေယာက္စာကို မိနစ္ ၄၀ ေလာက္ ေႀကာ္လိုက္ရပါတယ္။ ႏွစ္ေယာက္က ပူတီေႀကာ္ေနတုန္း ေနာက္ထပ္တစ္ေယာက္က တြဲစားဖို႔ ဟင္းခ်က္ပါတယ္။ ဒီတစ္ေခါက္ေတာ့ ဟင္းအႏွစ္ကို ကုလားဆိုင္မွာ စပ္ခိုင္းလိုက္ပါတယ္။ ဂ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ေထာင္းထားတာကို နႏြင္းမ်ားမ်ား၊ င႐ုတ္သီးမႈန္႔ရယ္၊ မဆလာမ်ိဳးစံုရယ္ ေရာထားတဲ့ ဟင္းအႏွစ္ တစ္ခါခ်က္စာကို ျပား၅၀ပဲ ေပးရၿပီး ဆီသတ္႐ြက္ နည္းနည္းေတာင္ အဆစ္ရလိုက္ပါေသးတယ္။ ကိုယ့္ဟာကိုယ္ လုပ္မယ္ဆို အဲဒီေလာက္ စံုမွာ မဟုတ္ပါဘူး။ ကုလားစာ စစ္စစ္လည္း ျဖစ္မွာ မဟုတ္ပါဘူး။ အခုလိုဆိုေတာ့ တန္သြားပါတယ္။ ခရမ္းသီး၊ အာလူး၊ မုန္လာဥနီ၊ ႐ံုးပတီသီးေတြကို ေရေဆးၿပီး အ႐ြယ္ေတာ္ အတံုးေလးေတြ တံုးထားပါတယ္။ ပဲနီေလးကိုလည္း သန္႔စင္ၿပီး ေရစိမ္ထားပါတယ္။ ဆီကို ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္ရြက္နဲ႔ ေမႊးေနေအာင္လုပ္ၿပီး အဲဒီ ၀ယ္လာတဲ့ အႏွစ္ေတြ ထည့္ၿပီး ဆီသတ္ပါတယ္။ ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္ေတြရယ္ ပဲနီေလးရယ္ကို ေရာထည့္လိုက္ပါတယ္။ ပဲနီေလးက အႏူးလြယ္ေတာ့ ေရာထည့္လို႔ ရပါတယ္။ တျခားပဲေတြဆိုရင္ေတာ့ ပဲကို အရင္ ထည့္ရမွာပါ။ ခဏေနေတာ့ ေရနည္းနည္း ဆားနည္းနည္း ထည့္ပါတယ္။ အရည္ေသာက္မဟုတ္ပါဘူး။ ဟင္းျပစ္ျပစ္ ျဖစ္ေအာင္ ခ်က္ပါတယ္။ အပူ႐ွိန္ေၾကာင့္ ဗိုက္တာမင္ေတြ ဘာေတြ ဆံုး႐ံႈးမွာလည္း ေတြးေနလို႔ မရပါဘူး။ ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္ေတြ ေပ်ာ္သြားၿပီး ပဲေတြလည္း ႏူးေလာက္တဲ့ အခ်ိန္ဆိုရင္ေတာ့ စားဖို႔ အဆင္သင့္ ျဖစ္ပါၿပီး။ ပူတီကိုလည္း ေႀကာ္ၿပီးခါစ စားမွ ေကာင္းပါတယ္။ တကယ္စားတဲ့ အခ်ိန္က်ရင္ ဒီအ႐ြယ္ ေႀကာ္ထားတဲ့ ပူတီ ၁၀ ခ်ပ္ေလာက္ေတာ့ အသာေလး စားႏိုင္ပါတယ္။ အာလူးကို အရည္က်ဲက်ဲ ခ်က္ၿပီး စားလည္း ရပါတယ္။

ကုလားဆိုင္ သြားစားရင္ ပူတီ၊ နံျပား၊ တို႐ွည္၊ ခ်ာပါတီ၊ ပလာတာေတြ ႐ွိတဲ့ အနက္ တို႐ွည္ကို အမ်ားအားျဖင့္ စားျဖစ္ပါတယ္။ သူတို႔ တို႐ွည္က အခ်ပ္ကလည္း အႀကီးႀကီးနဲ႔ အင္မတန္ ေမႊးပါတယ္။ ပူတီကေတာ့ ဆီေႀကာ္ဆိုၿပီး သိပ္မစားျဖစ္ပါဘူး။ အိမ္မွာ လုပ္စားတာေတာ့ ဆီပါတာ နည္းပါတယ္။ ေႀကာ္ၿပီးရင္ ထည့္ဖို႔ ပန္းကန္ေပၚမွာ မီးဖိုေခ်ာင္သံုး တစ္႐ႉးေပပါ ခင္းၿပီး ဆီစစ္လို႔ ရပါတယ္။ ခ်ာပါတီကေတာ့ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္ေပမယ့္ ေျခာက္လြန္းလို႔ မစားတတ္ပါဘူး။ နံျပားကေတာ့ Butter Nun ေကာင္းေကာင္းဆိုရင္ စားပါတယ္။ သြားစားတဲ့ ဆိုင္ေပၚမူတည္ပါတယ္။ Northern India လား Southern India လားေပါ့။ ျမန္မာျပည္မွာေတာ့ ေျမနီကုန္းက `ဒို႔မိတ္ေဆြ´ ဆိုင္က လမ္းသင့္ေတာ့ စားျဖစ္ပါတယ္။ တာေမြက ကုလားဆိုင္ေတြမွာလည္း စားျဖစ္ပါတယ္။ ကုလားဆိုင္ေတြက လုပ္တာ ကိုင္တာ စနစ္က်ပါတယ္။ စတီးပန္းကန္ေတြ သံုးၿပီး လက္ေဆးကန္ေတြ ဘာေတြ ႐ွိပါတယ္။ စားပြဲထိုးေတြကို အုပ္ခ်ဳပ္တာလည္း ျမန္မာဆိုင္ေတြထက္ ပိုေကာင္းတယ္ ထင္ပါတယ္။ ေကာင္တာထိုင္တဲ့သူကလည္း သူေဌးဆိုေပမယ့္ စားေသာက္သူေတြကို ေကာင္းေကာင္း ဆက္ဆံပါတယ္။ ဖေရာဇာက ဆိုင္ေတြကလြဲရင္ ကုလားဆိုင္ (ႀကီးႀကီး) ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားက စားရတာ အဆင္ေျပတယ္ေျပာလို႔ရပါတယ္။ စကၤာပူမွာေတာ့ Little India သြားရင္ Mustafa ေ႐ွ႕က ဆိုင္မွာ သြားစား ျဖစ္ပါတယ္။ အဲဒီလိုမွ မဟုတ္ရင္ေတာ့ ကိုယ့္ဘာကိုယ့္ လုပ္စားဖို႔ Recipe ေလးေရးလိုက္ပါတယ္။ ။

7 comments:

Phyo Wai Kyaw - 9/9/07, 3:56 AM

ပူတီ ကို စားခ်င္စဖြယ္ျဖစ္ေအာင္ ေရးတတ္ပါေပတယ္... ဟုတ္တယ္...ေျမနီကုန္းက ဒို႔မိတ္ေဆြဆိုင္ က ပူတီက ေတာ္ေတာ္ေကာင္းတယ္...ပူတီစားၿပီး ႏြားႏို႔ ေသာက္ရရင္ ပိုေကာင္းတယ္... အဲဒီနားမွာ ေနခဲ့ေတာ့ သတိေတာင္ရတယ္...ဆန္း၀င္းတို႔ အုပ္စုဗိုလ္တို႔ ငါတို႕ဆို အဲဒီဆိုင္မွာ ကုလားထမင္းဟင္း တစ္ပါတ္တစ္ခါ စားၾကတယ္... ေျမနီကုန္းက စားေသာက္စရာ တကယ္ေပါပါတယ္... ကုလားဆိုင္ဆို ဒို႔မိတ္ေဆြ ရယ္ တင္ေအးဒန္ေပါက္... ေရႊရည္ ျမန္မာ့ရိုးရာ စားဖြယ္ဆိုင္...ပဒုမၼာကြင္းေဒါင့္က အေခါက္ကင္ဆိုင္... ဓႏုျဖဴေဒၚေစာရီ... ဦးေျပာင္ထမင္းဆိုင္...စတားမင္း အသုတ္စံုဆိုင္...စိန္ဥ မုန္႔ဟင္းခါး...တင္တင္ေအး မုန္႔ဟင္းခါး... အိမ္မဲ မုန္႔ဟင္းခါး...ေအာင္ႀကီးဆိုင္...မငယ္ဆိုင္...ပဒုမၼာ အကင္ႏွင့္ စည္... စံုလို႔ဗ်ာ... :)

imaginary clouds no 2 - 9/9/07, 3:18 PM

က်ေနာ္ ပူတီတို႔ ။ မာစလာတိုရွည္တို႔ ကို ၾကိဳက္တယ္ ။ ဒီမွာလဲ မ်ားေသာအားၿဖင္႔ အဲဒါေတြပဲမွာစားၿဖစ္တယ္ ။ အန္ဒီေရးထားတဲ႔နည္းကို ေနာက္မွစမ္းၾကည္႔မယ္ ။ ရန္ကုန္က လပ္ကီးဆဲဗန္း မွာ မနက္စာ စားတာကို လြမ္းမိတယ္။
ကိုၿဖိဳးေဝေက်ာ္ေရးတဲ႔ ဦးေၿပာင္ဆိုင္၊ စတားမန္း ၊ က်ေနာ္ စတားမန္းက ေရွာက္သီးသုပ္ကို ၾကိဳက္လိ္ု႔ အခု ကိုယ္႔ဘာသာကို လုပ္တယ္ ။ သူ႔တုိ႔ လုပ္တာကို မွန္းၿပီးသုပ္တာေပါ႔ဗ်ာ ။ စိန္ဥကေတာ႔ ပူတယ္ဗ် ။

demo - 9/9/07, 3:55 PM

ပူတီ လာစားသြားတယ္.. အေပၚက ေျပာတာေတြ အကုန္လံုးစားခ်င္တယ္.. =(

kaythi - 9/10/07, 8:12 PM

အလည္လာသြားပါတယ္

Anonymous - 9/13/07, 7:50 PM

'DbavmYcfrSm pm;p&mawGtaMumif;a&;wmukd tMudKufqkH;bJ/ awmfawmfukd apYapYpyfpyfeJY csufekdifa&;edifygw,f; b&m;bdk;

Gerald Su - 9/20/12, 11:35 PM
This comment has been removed by the author.
May - 11/30/12, 10:26 AM

Thanks a lot for sharing how to do a puri and really nice to read about ur creative writing. Nice post and worth to visit ur blog . cheers !

Post a Comment

Many thanks for dropping a comment…

Film