Monday, November 05, 2007

Beef Noodle

ဒီေလာက္ အစားအေသာက္ ေပါတဲ့ စကၤာပူမွာ ေနတုန္းက ျမန္မာျပည္က အစားအစာေတြကို သတိရၿပီး မျဖစ္ျဖစ္ေအာင္ လုပ္စားတယ္။ စကၤာပူက ထြက္လာျပန္ေတာ့လည္း စကၤာပူက အစားအေသာက္ေတြကို သတိရၿပီး လုပ္စားျပန္ေရာ။ အဲဒီမွာ သူမ ႀကိဳက္တဲ့ အစာ တစ္ခုက Beef Noodle။ ကၽြန္ေတာ္လည္း ႀကိဳက္ေတာ့ ႀကိဳက္ပါတယ္။ ျမန္မာျပည္မွာ ေနတုန္းကေတာ့ အမဲသားလည္း မစားဘူး။ အမဲအူျပဳတ္ဆို အနံ႔ေတာင္ မခံႏိုင္လို႔ ဆိုင္က လမ္းဒီဘက္ျခမ္းမွာဆို ဟိုဘက္လမ္း ကူးၿပီး ေလွ်ာက္တယ္။ ႀကိဳက္တဲ့ သူေတြ အတြက္ေတာ့ ေမႊးတယ္ေပါ့။ ဒူးရင္းသီးလိုေလ။ တျခားႏိုင္ငံေတြ ေရာက္ေတာ့မွ အမဲသား စားတယ္။ ဟုတ္တယ္ေလ ဒီက ႏြားေတြက ဆန္စပါးစိုက္ေပးတဲ့ ေက်းဇူး႐ွင္ေတြ မဟုတ္ေတာ့ဘူး။ ၿပီးေတာ့ စားလို႔လည္း ပိုႏူးညံ့ၿပီး အမဲသား ေ႐ွာင္မယ္ဆိုရင္ အစားအစာ အဆန္းအျပားေလးေတြ စားရေတာ့မွာ မဟုတ္ေတာ့ဘူး။ ဒီလို အေၾကာင္းျပခ်က္နဲ႔ အစားႀကဴးတယ္။ စကၤာပူ ေရာက္တုန္းက အမဲအူျပဳတ္လိုမ်ိဳးကို ေခါက္ဆြဲ (နန္းႀကီးလံုး) နဲ ေရာင္းေတာ့ ပထမေတာ့ မစားရဲၾကဘူး။ ေနာက္ေတာ့ စမ္းစားၾကည့္ေတာ့ အနံ႔လည္း မျပင္းတာနဲ႔ စားျဖစ္သြားတယ္။ သိပ္ေတာ့ မႀကိဳက္လွပါဘူး။ အဲဒီဆိုင္မွာ တကယ္ႀကဳိက္တာက Beef Noodle။ အမဲသားကို အစိမ္းႏွပ္ထားတာကို ေရေႏြးထဲမွာ ခဏျပဳတ္ၿပီး နန္းႀကီးလံုးနဲ႔ ေကာ္ရည္နဲ႔ စားရတာ။ Gravy လို႔လည္း ေခၚတယ္ Dry လို႔ ေျပာလိုက္လည္း ရတယ္။ သူတို႔ဆီမွာ Gravy စားမလား Soup စားမလား ရတယ္။ Soup ဆိုရင္ေတာ့ အမဲျပဳတ္ရည္နဲ႔ ခပ္က်ဲက်ဲ ခပ္သြက္သြက္ေပ့ါ။

အခုလည္း လုပ္စားမယ္ဆိုၿပီး စမ္းလုပ္ၾကည့္တယ္။ သူတို႔ လုပ္တဲ့ အတိုင္း ဟုတ္ခ်င္မွေတာ့ ဟုတ္မယ္။ အမဲသားေတြ ကီလို၀က္ေလာက္ ၀ယ္ထားၿပီး ေရခဲေသတၱာ (Freezer) ထဲမွာ ခဲထားတာကို ထုတ္ၿပီး ေရခဲမေပ်ာ္ခင္ မာမာေလး ျဖစ္ေနတုန္း လက္သန္းေလာက္ အ႐ွည္၊ တက္ႏိုင္သေလာက္ ခပ္ပါပါး လွီးတယ္။ ေရခဲမ႐ိုက္ထားတာ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ ဆိုရင္ေတာ့ ပိုေကာင္းမွာပါ။ ေရခဲ႐ိုက္ထားေတာ့လည္း ပါးပါးလွီးလို႔ ပိုလြယ္တာေပါ့။ ညကတည္းက လွီးထားၿပီး ဆားနယ္၊ ႐ွာလကာရည္ (Vinegar) အမည္းေရာင္နဲ႔ နယ္၊ သံပုရာသီး နည္းနည္း ၫွစ္ၿပီး ေရခဲေသတၱာ (Refrigerator)ထဲ ျပန္ထည့္ထားလိုက္တယ္။ မနက္က်ေတာ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြ လွီးရတယ္။ ႀကံမဆိုင္ကို ၀ယ္လာတဲ့ အတိုင္းကို ေရ ႏွစ္ထပ္၊ သံုးထပ္ေလာက္ ေဆးၿပီး ေသးေသးေလးေတြ ရေအာင္လွီးတယ္။ တကယ္တမ္း စားတဲ့ အခါက်ေတာ့ ႀကံမဆိုင္ကပဲ အအီေျပေစတာေလ။ ပဲပင္ေပါက္ကို ေရေႏြးေဖ်ာထားတယ္။ တ႐ုတ္နံနံ ကို ႏုတ္ႏုတ္စင္းထားတယ္။ ေ႐ွာက္ရြက္ရရင္ ေ႐ွာက္႐ြက္ကို ပါးပါး လွီးတယ္။ သူတို႔ ဆီမွာ ၀ယ္စားတုန္းကေတာ့ ေ႐ွာက္႐ြက္ မပါပါဘူး။ ကိုယ့္ဘာသာကိုယ္ ထည့္စားတာ။ ေနာက္ၿပီး ဆိုင္မွာ စားရင္ ေကာင္းတာက ငရုတ္ခ်ဥ္။ သူတို႔ဟာက င႐ုတ္သီးကို ေထာင္းထားတာကို ေရက်ဲက်ဲနဲ႔ ဆိုေတာ့ င႐ုတ္ဆီလိုလည္း မဟုတ္ဘဲ စားလို႔ေကာင္းတယ္။ အသားဖတ္ေလးေတြကို င႐ုတ္ခ်ဥ္နဲ႔ တုိ႔စားလို႔ အင္မတန္ေကာင္း။

စားခါနီးက်မွ ေကာ္ရည္ကို က်ိဳတယ္။ ၆ေယာက္စာေလာက္ဆို ေကာ္မႈန္႔ (Corn Starch) ကို လဘက္ရည္ဇြန္း ၁၀ ဇြန္း ေမာက္ေမာက္ကုိ ေရေအးနည္းနည္းနဲ့ ေဖ်ာ္ၿပီး က်ိဳတယ္။ ပူလာမွ ေရေႏြးထပ္ထည့္ၿပီး တစ္အိုးစာ က်ိဳတယ္။ ေမႊေနတုန္း အေရာင္ရေအာင္ ပဲငံျပာရည္ အျပစ္ရည္ထည့္၊ ပိုေမႊးေအာင္ အက်ဲလည္းထည့္၊ ဆားခပ္၊ ၾကက္သားမႈန္႔ နည္းနည္းပါ ခပ္လိုက္တယ္ (အခ်ိဳမႈန္႔အစား)။ ေမႊရင္း ေမႊရင္းနဲ႔ ေကာ္ရည္ေတြက ျပစ္ေစးလာေတာ့ မီးေလွ်ာ့ၿပီး တစ္ခ်က္ တစ္ခ်က္ပဲ ေမႊေတာ့တယ္။ ၿပီးေတာ့ ေနာက္အိုးတစ္လံုးနဲ႔ ေရေႏြးက်ိဳထားၿပီး ေလညွင္းပြင့္ ၃-၄ ပြင့္ေလာက္ ပစ္ထည့္ထားတယ္။ ဒီအိုးက အမဲသား ျပဳတ္ဖို႔။ ေနာက္ထပ္ အိုးတစ္လံုးနဲ႔လည္း ေရေႏြးက်ိဳထားျပန္တယ္။ ဒီဟာက မုန္႔ဖတ္ကို ေရေႏြးေဖ်ာဖို႔။

စားခါနီးက်မွ မုန္႔ဖတ္ေတြကို ေရေႏြးေဖ်ာေနခ်ိန္မွာ အမဲသား တစ္ခါစားစာကို သူ႔အိုးထဲ ထည့္ျပဳတ္လိုက္တယ္။ မုန္႔ဖတ္ေတြ အေတာ္အတန္ ႏူးညံ့သြားၿပီး ဆိုမွ စားမယ့္ ပန္းကန္ထဲထည့္၊ အမဲသားကလည္း တစ္မိနစ္ေလာက္ပဲ ပြက္ပြက္ ဆူေနတဲ့ အိုးထဲမွာ ျပဳတ္ၿပီးထည့္၊ ေကာ္ရည္ ေယာက္ခ်ိဳ တစ္ဇြန္းေလာက္ ထည့္လိုက္ၿပီး ပြဲျပင္ေပးလိုက္တယ္။ စားမယ့္သူက အခပ္ေတြ၊ အရြက္ေတြ သူဘာသူ ႀကိဳက္သေလာက္ ထည့္စားပါေစ။ င႐ုတ္ေကာင္းေလးပါ ခပ္လည္း ခပ္ပါေစ။ င႐ုတ္ဆီနည္းနည္း ထည့္စားလည္း ပိုေကာင္းတယ္။ လာစားတဲ့ သူငယ္ခ်င္းကေတာ့ ၿမီး႐ွည္နဲ႔ တူတယ္ ဆိုမွပဲ ကၽြန္ေတာ္တို႔ လည္း ဟုတ္သားပဲ ေတြးမိတယ္။ ၿမီး႐ွည္ကေတာ့ ၀က္သားနဲ႔၊ ပဲငပိနဲ႔ လုပ္ထားတာေပါ့။ ေကာ္ရည္ကလည္း ျပစ္ျပစ္တံုးတံုးပါ။ ဒီလိုနဲ႔ စားလိုက္ၾကတာ အီသြားေတာ့ လွည့္ေတာင္ မၾကည့္ခ်င္ေတာ့ေပမယ့္ မုန္႔ဖတ္ေတြနဲ႔ အမဲသား နည္းနည္း က်န္ေနေသးပါတယ္။ အမဲသား ထည့္ျပဳတ္တဲ့ အိုးကလည္း ေတာ္ေတာ္ကို အဆီက်ေနပါၿပီ။ အဲဒါနဲ႔ ညေနစာကို အဲဒီ ျပဳတ္ရည္ထဲ က်န္တဲ့ အမဲသားေတြထည့္ မုန္႔ဖတ္ေတြထည္ၿပီး Soup လုပ္ေသာက္ လိုက္တယ္။ ေ႐ွာက္႐ြက္ေတြ ဘာေတြ ခပ္လိုက္ေတာ့ ေတာ္ေတာ့္ကို ေမႊးသြားၿပီး ေသာက္လို႔ ေကာင္းသြားေတာ့ အျပတ္ ႐ွင္းပစ္လိုက္ေတာ့တယ္။

ဒီလို Beef Noodle က စကၤာပူမွာ ေနရာတိုင္းလိုလို မွာ ရႏိုင္ၿပီး ေနာက္တစ္မ်ိဳး စားခဲ့ရေသးတယ္။ သူကေတာ့ ဘိုအရသာ။ မုန္႔ဖတ္က Spaghetti မုန္႔ဖတ္ကို Beef Stew နဲ႔စားရတာ။ Stew ကေတာ့ ဘိုစတိုင္ ခ်က္ထားတာ။ ႐ွမ္းမုန္ညင္းခ်ဥ္လို မ်ိဳး (အဲဒီေလာက္ေတာ့ မျပင္းဘူး) လည္းထည့္ေပးတယ္။ ေနာက္တစ္မ်ိဳး Food Republic မွာ စားခဲ့တဲ့ တ႐ုတ္ျပည္ နယ္တစ္နယ္က (ယူနန္လား မသိ) Beef Noodle။ Beef Stew လိုမ်ိဳးပဲ။ အဲဒီေလာက္ မျပစ္ဘဲ အရည္နည္းနည္း က်ဲက်ဲ နဲ႕စားရတယ္။ သူမွာ ထူးျခားတာကေတာ့ မုန္႔ဖတ္ပဲ။ မုန္႔ဖတ္က ဂ်ံဳလံုးႀကီးကို ဓားနဲ႔လွီးလွီးၿပီး ေရေႏြးထဲကို ထည့္လိုက္ေတာ့ က်က္သြားတာ။ အဲဒါေတြနဲ႔ စာရင္ေတာ့ ကၽြန္ေတာ္တို႔ ခ်က္စားတဲ့ Beef Noodle က အရသာ မျပင္းဘဲ လုပ္ရလြယ္တဲ့ Noodle တစ္မ်ိဳးပါပဲ။

2 comments:

Anonymous - 11/8/07, 5:16 AM

Looks like kaw-yay. I will try cooking soon but plans to replace with pork. If possible, u 2 don't eat beef coz there are other meat/sea food those we can try.Even though ppl not used cows for agriculture, we drink milk/yogurt & we feed our kids with milk powder produced from them. And also what I heard is if the animal is big, the butcher has to put more effort to get it died. So more guilty. Just write about my opinion. Sorry if not agree :)

Andy Myint - 11/8/07, 9:25 AM
That's thoughts worth thinking... and thankful for that

Post a Comment

Many thanks for dropping a comment…

Film