Sunday, September 16, 2007

Quarantine ခံရတဲ့ လ

အင္တာဗ်ဴးသူ - ဘယ္က လာတာပါလဲ။
ကၽြန္ေတာ္ - စကၤာပူကပါ။
အင္တာဗ်ဴးသူ -ဘာအတြက္ လာတာပါလဲ။
ကၽြန္ေတာ္ - ကၽြန္ေတာ္ နယ္ေျပာင္းလာတာပါ။
အင္တာဗ်ဴးသူ -ဘယ္မွာ ေနမွာလဲ။
ကၽြန္ေတာ္ - Sydney မွာ ေနမွာပါ။
အင္တာဗ်ဴးသူ -ဘာေတြေၾကာင့္ ဒီလို အဖမ္းခံရတာပါလဲ။
ကၽြန္ေတာ္ - လမုန္႔ေတြ သယ္လာ လို႔ပါ။
အင္တာဗ်ဴးသူ - ဘာေၾကာင့္ လမုန္႔ေတြ သယ္လာရတာပါလဲ။
ကၽြန္ေတာ္ - သူငယ္ခ်င္းကို ေပးဖို႔ပါ။

ကံဆိုးရင္ ကၽြန္ေတာ့ကို္ ဒီလို အင္တာဗ်ဴးေနတာကို ဒီမွာ တနလၤာေန႔တိုင္း လႊင့္ေနက် Border Security အစီအစဥ္မွာ ျပဴးျပဴးၿပဲၿပဲ ေတြ႔ရႏိုင္ပါတယ္။ ဒီအစီအစဥ္က ဒီလိုပဲ Immigration တို႔ Custom တို႔မွာ မွားတာေတြ၊ ျပႆနာ တက္တာေတြကို ျပတဲ့ အစီအစဥ္တဲ့။ ျဖစ္ပံုက ဒီလိုပါ။ Sydney ကိုလာေတာ့ အဲဒီမွာ တည္းမည့္ အိမ္က သူငယ္ခ်င္းအတြက္ စကၤာပူက စပယ္႐ွယ္ လမုန္႔ကို ၀ယ္လာပါတယ္။ ေလယာဥ္ေပၚမွာ Entry Card ျဖည့္ေတာ့ Custom Section မွာ Declare လုပ္စရာေတြ ႐ွိသလား ဆိုတာကို ျဖည့္ရပါတယ္။ လမုန္႔၀ယ္လာေတာ့ Food ပါတယ္ ဆုိၿပီး Declare လုပ္လိုက္ပါတယ္။ အိမ္သံုး ေဆး၀ါးေတြလည္း ပါေတာ့ Medicine ရယ္၊ ပုတီးတို႔ ဘာတို႔ ပါေတာ့ သစ္သားထြက္ကုန္တုိ႔ ဘာတို႔ကိုပါ ျဖည့္လိုက္ပါတယ္။ မလာခင္ကတည္းက သူငယ္ခ်င္းက Declare လုပ္စရာ ႐ွိတာေတြကို Declare လုပ္ဖို႔ ႀကိဳမွာထားပါတယ္။

Sydney ေလဆိပ္ေရာက္ေတာ့ Immigration က စကၤာပူေလာက္ မက်ပ္ေပမယ့္ Custom ကေတာ့ စကၤာပူထက္ အမ်ားႀကီး ပိုက်ပ္ပါတယ္။ စကၤာပူမွာေတာ့ Custom က ေတာ္႐ံု တန္႐ံု မစစ္ပါဘူး။ တစ္ခါတစ္ေလမွပဲ X-Ray Scan ေတြ ဘာေတြ လုပ္ပါတယ္။ လုပ္ခဲပါတယ္။ ဒီမွာေတာ့ ေတြ႔ေတြ႔ခ်င္းမွာပဲ ေဆးေတြ ပါတယ္ ဆုိေတာ့ ဘာေဆးေတြလည္း ေမးပါတယ္။ အိမ္သံုးေဆးေတြ ေျပာေတာ့ တစ္ေယာက္တည္းလား ဘာညာေတြ ေမးၿပီး ကဒ္မွာ တစ္ခုခု ေရးျခစ္လိုက္ပါတယ္။ ၾကည့္ရတာ OK တယ္နဲ႔ တူပါတယ္။ ေနာက္ ထြက္ခါနီးက်ေတာ့ တန္းစီၿပီး မလိုတဲ့ သူေတြက တန္းထြက္ စစ္စရာ လိုတဲ့သူေတြ Declare လုပ္ထားသူေတြက စစ္မယ့္ေနရာမွာ တစ္ေခါက္ ထပ္တန္းရပါတယ္။ ၾသစေၾတးလ်က စိုက္ပ်ိဳးေရး၊ ေမြးျမဴေရးႏိုင္ငံ ဆိုေတာ့ Custom က အရမ္းက်ပ္ပါတယ္။ သယ္လာတဲ့ အစားအစာေတြနဲ႔ ပိုးေတြဘာေတြ ပါလာမွာ စိုးတာတို႔၊ မ်ိဳးညံ့ေတြ ဘာေတြ ပါလာမွာတို႔ကို အရမ္း ေၾကာက္ပါတယ္။ အျဖဴေကာင္ တစ္ေကာင္ကိုေတာင္ စကၤာပူက ျပန္လာတာလား၊ ဒါဆို မေလး႐ွား သြားေသးလား ေမးေနပါေသးတယ္။

အဲဒါနဲ႔ စစ္ေဆးတဲ့ ေနရာ ေရာက္ေတာ့ အထုပ္ေတြကို Scanner နဲ႔ စစ္ေနတုန္း ကဒ္ကို ၾကည့္လိုက္ၿပီး Food ပါတယ္ ဆိုေတာ့ ဘာ Food လည္းေမးပါတယ္။ Moon Cake ဆိုေတာ့ ဘယ္မွာလဲ ေမးပါတယ္။ ျဖစ္ခ်င္ေတာ့ ကၽြန္ေတာ္က စက္ေဘးကေန ျဖတ္သြားတုန္း ေယာင္ၿပီး ကိုင္သြားပါတယ္။ သူတို႕က ျပန္ယူၿပီး X-Ray နဲ႔ ၾကည့္ေတာ့ အလယ္မွာ အစက္ကေလးေတြ ေတြ႔တယ္ဆိုၿပီး အခ်င္းခ်င္း တီးတိုး ေျပာေနပါတယ္။ ၿပီးေတာ့ ကၽြန္ေတာ္ကို ေမးပါတယ္။ တစ္ခုကို လွီးၾကည့္မယ္ဆိုၿပီး Custom Officer က သူ႔ဆီက ေမာင္းခ်ဓါး (Swiss Army Knife) နဲ႔ လွီးၾကည့္ပါတယ္။ ကၽြန္ေတာ္ကေတာ့ သြားပါၿပီး သူ႔ဓါး ညစ္ညစ္ပတ္ပတ္ႀကီးနဲ႔ ငါ့ လမုန္႔ကို လွီးေနလိုက္တာ။ ဘယ္လိုလုပ္ ျပန္စားလို႔ ရမွာလည္း ေတြးေနပါတယ္။ လွီးၿပီးေတာ့ အလယ္က ဘဲဥအငန္ အႏွစ္ကို ဒါဘာလည္း ေမးေတာ့ Egg Yolk လို႔လည္း ေျပာလိုက္ေရာ ဒါဆို ယူလို႔ မရဘူးဆိုၿပီး အနားက အမႈိက္ပံုးထဲ ပစ္ထည့္လိုက္ပါတယ္။ ၿပီးေတာ့ လုပ္ေသးတယ္။ ဘူးခြံ ျပန္ယူမလားတဲ့။ ကၽြန္ေတာ္လည္း အနည္းဆံုးေတာ့ သူငယ္ခ်င္းကို ေျပာျပလို႔ ရေသးတယ္ ဆိုၿပီး ျပန္ယူလာလိုက္ပါတယ္။ လက္ေဆာင္ေပးဖို႔ ဆိုၿပီး Double Yolk နဲ႔ဟာေတာင္ ၀ယ္လာတာ။ ကၽြန္ေတာ္လည္း ႏွေျမာေပမယ့္ ဘာေျပာလို႔ ရမွာလဲ။ ကံေကာင္းခ်င္ေတာ့ တျခားအထုပ္ေတြကို ဘာမွာ ဖြင့္မျပလိုက္ရပါဘူး။ ႐ုပ္မပ်က္ဘဲ ၿပီးသြားလို႔ ေတာ္ေသးတာေပါ့။ ႏို႔မို႔ဆိုရင္ ကၽြန္ေတာ္လည္း TV မွာ အလကား ပါေနဦးမယ္။ ေနာက္တစ္ခု ကံေကာင္းတာက ကၽြန္ေတာ္က Declare လုပ္ထားလို႔ပါ။ မလုပ္ထားရင္ Fine ေတြ ဘာေတြ ေပးရင္ ေပးေနရဦးမယ္။ ဒီလိုနဲ႔ပဲ ၾသစေၾတးလ် အ၀င္က လမုန္႔ေလး လႊတ္ပစ္ခံလိုက္ရတာကလြဲရင္ အစစ အရာရာ အဆင္ေျပပါတယ္။ ။

Saturday, September 08, 2007

ပူတီ

ပူတီက အေၾကာင္းမသိရင္ အိမ္မွာ လုပ္စားျဖစ္မွာ မဟုတ္ပါဘူး။ တကယ္ေတာ့ လြယ္ပါတယ္။ လြယ္ပါတယ္ ဆိုၿပီး လုပ္စားၾကခါမွ မာသြားလို႔ ဆတ္သြားလို႔ ဆို႔တာမ်ိဳးလည္း ျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။ ဂ်ံဳနယ္တာ အေရးႀကီးပါတယ္။ ဂ်ံဴဳ... ဂ်ံဳေကာင္းမွ.. ဆိုသလိုမ်ိဳးပါ။ အလြယ္ဆံုးကေတာ့ All Purpose (Plain) Flour တစ္မ်ိဳးတည္းနဲ႔ လုပ္စားလို႔ ရပါတယ္။ အဲဒီဂ်ံဳကို ခ်ာပါတီလုပ္တဲ့ ဂ်ံဳနဲ႔ ေရာလုပ္လည္း ရပါတယ္။ အလြယ္ ေျပာရမယ္ ဆိုရင္ေတာ့ ဂ်ံဳေခ်ာနဲ႔ ဂ်ံဳၾကမ္းနဲ႔ ေရာလုပ္တာပါ။ ကၽြန္ေတာ္တို႔က လူႀကီးေလးေယာက္စာ အတြက္ ဂ်ံဳ ေကာ္ဖီခြက္ ၃ ခြက္၊ ေရေႏြး ၁ ခြက္နီးနီးနဲ႔ နယ္ပါတယ္။ ေရေႏြးက ပူပူ မဟုတ္ပါဘူး ေႏြးေႏြးေလးပါ။ ပြက္ပြက္ ဆူေနတာ ဆိုရင္လည္း လက္ အပူေလာင္ ႏိုင္ေသးတယ္။ အစတုန္းက လုပ္စားတုန္းက ေရေအးနဲ႔ နယ္တာ ဂ်ံဳက အလြယ္ စီးမလာပါဘူး။ ေၾကာ္ေတာ့လည္း မာဆတ္ဆတ္နဲ႔ စားရတာ သိပ္မႏူးညံ့ပါဘူး။ ဆားနည္းနည္းရယ္ ဆီ ၂ ဇြန္းေလာက္ရယ္ ထည့္နယ္ပါတယ္။ တကယ္ေတာ့ ဂီးေထာပတ္ထည့္ရင္ ေမႊးလည္းေမႊးတယ္၊ ပိုလည္း ႏူးညံ့ပါတယ္။ ကၽြန္ေတာ္တို႔ကေတာ့ ဟင္းခ်က္တဲ့ ဆီပဲ ထည့္လိုက္ပါတယ္။ ပထမေတာ့ ဒီလုိပဲ နယ္ပါတယ္။ ေနာက္ေတာ့ လက္သီးဆုပ္ေတြနဲ႔ ဖိဖိၿပီး နယ္ပါတယ္။ မိသားစု တစ္စုစာဆိုေတာ့ ပင္ပင္ ပန္းပန္းေတာ့ မဟုတ္ပါဘူး။ ဂ်ံဳေတြ စီးလားၿပီး လက္မွာ မကပ္ေတာ့တဲ့ အထိ နယ္ၿပီးေတာ့ အ၀တ္စ တစ္စကို ေရဆြတ္ၿပီး အုပ္ထားလိုက္တယ္။ ဒါမွ အေပၚယံေတြ မေျခာက္သြားမွာ။ မနက္စာ အတြက္ ညကတည္းက နယ္ထားပါတယ္။ မေႀကာ္ခင္ ၁ နာရီေလာက္ ႀကိဳနယ္လည္း ရပါတယ္။

မနက္က်ေတာ့ ဂ်ံဳေတြက အေတာ္ပါပဲ။ တစ္ေယာက္က ဂ်ံဳျပား႐ိုက္ၿပီး တစ္ေယာက္က ေႀကာ္ပါတယ္။ ဂ်ံဳေတြကို ပင္ေပါင္ ေဘာ္လံုးေလာက္ မ႐ွိတ႐ွိစာေလးေတြ ခြဲယူပါတယ္။ အဲဒီ ဂံ်ဳလံုးေလးေတြကို သစ္သား စဥ္းႏွီးတံုးေပၚမွာ (လွိမ့္တံုးမ႐ွိေတာ့) ပုလင္တစ္လံုးနဲ႔ ျဖည္းျဖည္း လွိမ့္ပါတယ္။ ဆီနည္းနည္းကို ပန္းကန္လံုးထဲ ထည့္ၿပီး ေဆာင္ထားပါတယ္။ ေအာက္ခံျပားကိုလည္း သုတ္ဖို႔ရယ္ ဂ်ံဳေတြ လက္မွာ မကပ္ေအာင္ရယ္ပါ။ ဂ်ံဳမႈန္႔နဲ႔ ကိုင္လည္း မကပ္ေပမယ့္ အဲဒီ ဂ်ံဳမႈန္႔ အေျခာက္ေတြက ေၾကာ္လိုက္ရင္ တူးသြားတတ္ပါတယ္။ ဂီးေထာပတ္ေလးနဲ႔ဆိုရင္ ေႀကာ္လိုက္တဲ့ အခါ အေရာင္ ပိုလွပါတယ္။ မထူမပါး အ၀ုိုင္းေလးေတြ လုပ္ပါတယ္။ အရမ္း ထူသြားရင္လည္း မပြေတာ့ဘဲ ဂ်ပ္ခဲႀကီး ျဖစ္ေနပါတယ္။ ပါးလြန္းအားႀကီးရင္လည္း ဆီထဲ ထည့္လိုက္တာနဲ႔ ႂကြပ္ႂကြပ္ႀကီး ျဖစ္သြားတတ္ပါတယ္။ ဒယ္အိုးက ေစာက္ေစာက္ထဲမွာ ဆီမ်ားမ်ား ထည့္ၿပီး မီ႐ွိန္ေကာင္းေကာင္းနဲ႔ ဆီအျမဳတ္ (Deep Fried) ေၾကာ္ပါတယ္။ ဂ်ံဳျပားေလးက ထည့္လိုက္ၿပီး ခဏေနတာနဲ႔ ပြတက္လာရပါမယ္။ ပြလာၿပီ ဆိုရင္ျဖင္ တစ္ဖက္ကို လွန္လို႔ရပါတယ္။ နီေအာင္ ေစာင့္စရာ မလိုပါဘူး။ အရမ္းႂကြပ္သြားရင္ စားလို႔လည္း မေကာင္းပါဘူး၊ ဆီေတြလည္း စိမ့္၀င္ၿပီး လွ်ာေပၚမွာ ဆီအရသာပဲ ရပါလိမ့္မယ္။

ဒီလို ဂ်ံဳျပားလွိမ့္ဖို႔ရယ္ ေၾကာ္ဖို႔ရယ္ အတြက္ ႏွစ္ေယာက္ေလာက္ေတာ့ လိုပါတယ္။ တစ္ေယာက္က လွိမ့္ေနခ်ိန္မွာ တစ္ေယာက္က ေႀကာ္ပါတယ္။ ဒါေတာင္ ေလးေယာက္စာကို မိနစ္ ၄၀ ေလာက္ ေႀကာ္လိုက္ရပါတယ္။ ႏွစ္ေယာက္က ပူတီေႀကာ္ေနတုန္း ေနာက္ထပ္တစ္ေယာက္က တြဲစားဖို႔ ဟင္းခ်က္ပါတယ္။ ဒီတစ္ေခါက္ေတာ့ ဟင္းအႏွစ္ကို ကုလားဆိုင္မွာ စပ္ခိုင္းလိုက္ပါတယ္။ ဂ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ေထာင္းထားတာကို နႏြင္းမ်ားမ်ား၊ င႐ုတ္သီးမႈန္႔ရယ္၊ မဆလာမ်ိဳးစံုရယ္ ေရာထားတဲ့ ဟင္းအႏွစ္ တစ္ခါခ်က္စာကို ျပား၅၀ပဲ ေပးရၿပီး ဆီသတ္႐ြက္ နည္းနည္းေတာင္ အဆစ္ရလိုက္ပါေသးတယ္။ ကိုယ့္ဟာကိုယ္ လုပ္မယ္ဆို အဲဒီေလာက္ စံုမွာ မဟုတ္ပါဘူး။ ကုလားစာ စစ္စစ္လည္း ျဖစ္မွာ မဟုတ္ပါဘူး။ အခုလိုဆိုေတာ့ တန္သြားပါတယ္။ ခရမ္းသီး၊ အာလူး၊ မုန္လာဥနီ၊ ႐ံုးပတီသီးေတြကို ေရေဆးၿပီး အ႐ြယ္ေတာ္ အတံုးေလးေတြ တံုးထားပါတယ္။ ပဲနီေလးကိုလည္း သန္႔စင္ၿပီး ေရစိမ္ထားပါတယ္။ ဆီကို ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္ရြက္နဲ႔ ေမႊးေနေအာင္လုပ္ၿပီး အဲဒီ ၀ယ္လာတဲ့ အႏွစ္ေတြ ထည့္ၿပီး ဆီသတ္ပါတယ္။ ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္ေတြရယ္ ပဲနီေလးရယ္ကို ေရာထည့္လိုက္ပါတယ္။ ပဲနီေလးက အႏူးလြယ္ေတာ့ ေရာထည့္လို႔ ရပါတယ္။ တျခားပဲေတြဆိုရင္ေတာ့ ပဲကို အရင္ ထည့္ရမွာပါ။ ခဏေနေတာ့ ေရနည္းနည္း ဆားနည္းနည္း ထည့္ပါတယ္။ အရည္ေသာက္မဟုတ္ပါဘူး။ ဟင္းျပစ္ျပစ္ ျဖစ္ေအာင္ ခ်က္ပါတယ္။ အပူ႐ွိန္ေၾကာင့္ ဗိုက္တာမင္ေတြ ဘာေတြ ဆံုး႐ံႈးမွာလည္း ေတြးေနလို႔ မရပါဘူး။ ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္ေတြ ေပ်ာ္သြားၿပီး ပဲေတြလည္း ႏူးေလာက္တဲ့ အခ်ိန္ဆိုရင္ေတာ့ စားဖို႔ အဆင္သင့္ ျဖစ္ပါၿပီး။ ပူတီကိုလည္း ေႀကာ္ၿပီးခါစ စားမွ ေကာင္းပါတယ္။ တကယ္စားတဲ့ အခ်ိန္က်ရင္ ဒီအ႐ြယ္ ေႀကာ္ထားတဲ့ ပူတီ ၁၀ ခ်ပ္ေလာက္ေတာ့ အသာေလး စားႏိုင္ပါတယ္။ အာလူးကို အရည္က်ဲက်ဲ ခ်က္ၿပီး စားလည္း ရပါတယ္။

ကုလားဆိုင္ သြားစားရင္ ပူတီ၊ နံျပား၊ တို႐ွည္၊ ခ်ာပါတီ၊ ပလာတာေတြ ႐ွိတဲ့ အနက္ တို႐ွည္ကို အမ်ားအားျဖင့္ စားျဖစ္ပါတယ္။ သူတို႔ တို႐ွည္က အခ်ပ္ကလည္း အႀကီးႀကီးနဲ႔ အင္မတန္ ေမႊးပါတယ္။ ပူတီကေတာ့ ဆီေႀကာ္ဆိုၿပီး သိပ္မစားျဖစ္ပါဘူး။ အိမ္မွာ လုပ္စားတာေတာ့ ဆီပါတာ နည္းပါတယ္။ ေႀကာ္ၿပီးရင္ ထည့္ဖို႔ ပန္းကန္ေပၚမွာ မီးဖိုေခ်ာင္သံုး တစ္႐ႉးေပပါ ခင္းၿပီး ဆီစစ္လို႔ ရပါတယ္။ ခ်ာပါတီကေတာ့ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္ေပမယ့္ ေျခာက္လြန္းလို႔ မစားတတ္ပါဘူး။ နံျပားကေတာ့ Butter Nun ေကာင္းေကာင္းဆိုရင္ စားပါတယ္။ သြားစားတဲ့ ဆိုင္ေပၚမူတည္ပါတယ္။ Northern India လား Southern India လားေပါ့။ ျမန္မာျပည္မွာေတာ့ ေျမနီကုန္းက `ဒို႔မိတ္ေဆြ´ ဆိုင္က လမ္းသင့္ေတာ့ စားျဖစ္ပါတယ္။ တာေမြက ကုလားဆိုင္ေတြမွာလည္း စားျဖစ္ပါတယ္။ ကုလားဆိုင္ေတြက လုပ္တာ ကိုင္တာ စနစ္က်ပါတယ္။ စတီးပန္းကန္ေတြ သံုးၿပီး လက္ေဆးကန္ေတြ ဘာေတြ ႐ွိပါတယ္။ စားပြဲထိုးေတြကို အုပ္ခ်ဳပ္တာလည္း ျမန္မာဆိုင္ေတြထက္ ပိုေကာင္းတယ္ ထင္ပါတယ္။ ေကာင္တာထိုင္တဲ့သူကလည္း သူေဌးဆိုေပမယ့္ စားေသာက္သူေတြကို ေကာင္းေကာင္း ဆက္ဆံပါတယ္။ ဖေရာဇာက ဆိုင္ေတြကလြဲရင္ ကုလားဆိုင္ (ႀကီးႀကီး) ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားက စားရတာ အဆင္ေျပတယ္ေျပာလို႔ရပါတယ္။ စကၤာပူမွာေတာ့ Little India သြားရင္ Mustafa ေ႐ွ႕က ဆိုင္မွာ သြားစား ျဖစ္ပါတယ္။ အဲဒီလိုမွ မဟုတ္ရင္ေတာ့ ကိုယ့္ဘာကိုယ့္ လုပ္စားဖို႔ Recipe ေလးေရးလိုက္ပါတယ္။ ။

Wednesday, September 05, 2007

လက္ေဆာင္သည္ အေမ

ကၽြန္ေတာ္တို႔ အေမလည္း စကၤာပူမွာ ၆ လေက်ာ္ေလာက္ ေနၿပီးေတာ့ အေဖ့ကို လြမ္းတာနဲ႔ အဲေလ... အခ်ိန္တန္တာနဲ႔ တနလၤာေန႔ကပဲ ျပန္သြားပါတယ္။ အဲဒီေန႔မနက္ ေလဆိပ္လိုက္ပို႔ေတာ့ Luggage က ခ်ိန္လိုက္ေတာ့ ၃၀ ကီလိုေလာက္ဆိုေတာ့ အဆင္ေျပပါတယ္။ လက္ဆြဲအိတ္က အိမ္မွာ ခ်ိန္လာတာ ၁၈ ကီလိုရယ္၊ မုန္႔ထုပ္ေတြက ၆ ကီလိုေလာက္ရယ္ လက္ထဲမွာ တျခား အိတ္က်န္ေနေသးေတာ့ ေလယာဥ္ထဲ မ၀င္ခင္ ခ်ိန္လိုက္ရင္ ပိုက္ဆံ ေပးရမယ္ဆိုေတာ့ စိုးရိမ္ေနတယ္။ အဲဒါနဲ႔ တခ်က္ေလာက္ ေစာင့္ၾကည့္လိုက္ေတာ့ ေက်ာင္းသူေလး တစ္ေယာက္က အိတ္ေသးေသးေလး ခ်ိန္ေနတာနဲ႔ ၀င္ခ်ိန္လိုက္ေတာ့ ႏွစ္ေယာက္ေပါင္း ၃၁ ကီလို ဆိုေတာ့ အဆင္ေျပသြားတယ္။ ပိုင္႐ွင္ဆီကမွ ၁၃ ကီလိုရယ္ ကပ္ခ်ိန္တဲ့သူဟာက ၁၈ ကီလို ႐ွိေနတယ္။ ဒီေကာင္မေလးကိုေတာ့ ေက်းဇူးတင္စရာ။ ဒီေလာက္ ကီလုိ ၅၀ ေလးတာ တစ္ခုမွ အေမ့ အ၀တ္အစားေတြ မပါဘူး။ ဒီမွာ ၀တ္တဲ့ဟာေတြက ဟိုမွာ ၀တ္လို႔ မရလို႔ ဆိုၿပီး ထားခဲ့တယ္။ အိမ္ေနရင္း ၀တ္တာေတြကလည္း ဟိုမွာ ႐ွိေသးတယ္ ဆိုၿပီး ထားခဲ့တယ္။ ေနာက္ လူႀကံဳက အၿမဲ ႐ွိေနတာ ဆိုေတာ့ ေနာက္မွ တစ္ေယာက္ေယာက္နဲ႔ ထည့္ေပးလိုက္ ဆိုၿပီး ထားခဲ့တယ္။ အဲဒီ ကီလို ၅၀ လုံးဟာ ျမန္မာျပည္ ျပန္ေရာက္ရင္ လက္ေဆာင္ ေပးဖို႔ဆိုၿပီး ၀ယ္သြားတာေတြခ်ည္းပါပဲ။

ဒီမွာ ႐ွိတဲ့ သားႏွစ္ေယာက္က ျပန္ခါနီး အေမ ၀ယ္ခ်င္ရာ ၀ယ္ဖို႔ဆိုၿပီး တစ္ေယာက္ ၅၀၀ ဆီ မုန္႔ဖို႔းေပးတယ္.. အဲေလ.. ကန္ေတာ့ၾကတယ္။ ဒါေတာင္ သက္သက္ လမ္းႀကံဳလို႔ ကိုယ့္ဟာကိုယ္ ၀ယ္လာေပးတာ မပါေသးဘူး။ျပန္ခါနီး ၂ ပတ္ေလာက္ ကတည္းက ၀ယ္လိုက္တာ ဆိုတာ ေန႔တိုင္း အျပင္ထြက္ ၿပီးေတာ့ ျပန္လာပါၿပီ အထုတ္ႀကီး အထုတ္ငယ္နဲ႔။ Tangs မွာ ေစ်းခ်တယ္ ဆိုလို႔ Tangs ကို ေျပးရတယ္။ Tampines မွာ Metro က ဖ်က္လို႔ Renovation Sales ဆိုလို႔ Tampines ကို ေျပးရတယ္။ OG ဆိုလို႔ OG ေျပးမယ္ဆိုရင္ေတာင္ Orchard က OG မွတဲ့၊ အဲဒီမွာ မိန္းမကိုင္အိတ္ေတြ မ်ားတယ္တဲ့။ စကၤာပူမွာ Shopping ထြက္လာတယ္ဆိုတဲ့ ႐ုပ္႐ွင္ သ႐ုပ္ေဆာင္ေတြေတာင္ အေမ ၀ယ္တာကို မီမွာ မဟုတ္ဘူး။ သူတို႔ကေတာ့ ကိုယ့္ထက္ ၀ယ္ႏိုင္ပါတယ္။ အခိ်န္မရတာနဲ႔ ေနရာမသိတာကို ေျပာတာ။ ဒီေလာက္ ၀ယ္ေနတာလည္း သူ႔အတြက္မဟုတ္ျပန္ဘူး။ လက္ေဆာင္ေပးဖို႔ ဟိုလူ က်န္ေသးလို႔ ဒီလူကေတာ့ မေပးလို႔ မေကာင္းဘူး ဆိုေတာ့လည္း ကၽြန္ေတာ္တို႔ မေျပာသာေတာ့ပါဘူး။ ကဲ.. လူစံုေအာင္သာ ၀ယ္။ စိတ္ခ်မ္းသာရင္ ၿပီးေရာဆိုၿပီး သူသြားခ်င္တဲ့ေနရာ လိုက္ပို႔ေပးရတယ္။

အေမတို႔က အစ္ကိုႀကီး ႏွစ္ေယာက္ အပါအ၀င္ ေမာင္ႏွမ ကိုးေယာက္ ႐ွိေတာ့ သူတို႔ကို သီတင္းကၽြတ္ ကန္ေတာ့ဖို႔ လက္ေဆာင္ေပးဖို႔ ဆိုၿပီး ၀ယ္တယ္။ တျခား အရမ္းနီးတဲ့ တစ္၀မ္းကြဲ ဘႀကီးေတြ၊ ႀကီးေတာ္ေတြကလည္း ႐ွိေသး။ အဘြားက ႏွစ္ေယာက္။ ေနတာကလည္း ကန္ထ႐ုိက္ တိုက္ခန္းမွာဆိုေတာ့ ေလွကားတစ္ခုလံုးမွာ ႐ွိသမွ်လူေတြက အိမ္နီးခ်င္းေတြခ်ည္းပဲ။ ဒါေတာင္ အကုန္လံုးနဲ႔ မလုံးလို႔ ေတာ္ေသးတယ္။ အဲဒါနဲ႔ စကၤာပူက အျပန္လက္ေဆာင္ေပးတာ ဆိုေတာ့ ပါတိတ္ေပးမယ္ဆိုေတာ့ ခ်စ္အေဒၚမ်ားက ပါတိတ္က ဒီမွာ (ျမန္မာျပည္မွာ) ၀ယ္လို႔ရတယ္။ ငါတို႔မွာလည္း ထမီေတြ အမ်ားႀကီးပဲ၊ မ၀တ္ရေသးတာေတြေတာင္ အမ်ားႀကီးပဲတဲ့။ လက္ေဆာင္ေပးရင္လည္း လက္ကိုင္အိတ္ေလး ဘာေလး ေပးေပါ့ဟယ္တဲ့။ ခ်စ္ဖို႔ ေကာင္းလိုက္တာ။ အဲဒါနဲ႔ပဲ လက္ကိုင္အိတ္ေတြ လိုက္႐ွာရတယ္။ ပါတိတ္ဆို လြန္ေရာ ကၽြန္ေရာ ဆိုေတာင္ တစ္ထည္ ၂၅$ ေပါ့။ လက္ကိုင္အိတ္ကေတာ့ ၂၅$ ဆို သိပ္ မေကာင္းခ်င္ေသးဘူး။ ၃၀$ ေက်ာ္ေလာက္ ေပးမွ ေကာင္းေကာင္းရတယ္ဆိုတာေတာင္ လက္ကိုင္အိတ္ေတြ ၀ယ္ထားတယ္ဆိုတာ ျပန္ေရာင္းစားဖို႔လား ထင္ရတယ္။ မွာတဲ့ အေဒၚမ်ားကလည္း အျဖဴေရာင္ မ၀ယ္နဲ႔တို႔၊ လြယ္လို႔ ရေအာင္ ႀကိဳး႐ွည္႐ွည္တို႔ အမာမဟုတ္ဘူးတို႔ စံုေနတာပဲ။ အေမ ဒီလာ ခါနီး ဒီကို သယ္လာဖို႔ ဟင္းေတြဘာေတြ ခ်က္ေတာ့လည္း သူတို႔ေတြက ၀ိုင္းကူ ခ်က္ထားတယ္ဆိုေတာ့ ကဲ.. ၀ယ္သာ၀ယ္ပဲေပါ့။ ၿပီးေတာ့လည္း မထူးပါဘူး ဟုိး Arab Street ထိသြားၿပီး ပါတိတ္ေတြ ၀ယ္လာေသးတာပဲ။ လိုလိုမယ္မယ္ ေပးရေအာင္ ဆိုၿပီး။

ႏိုင္ငံျခားက ျပန္လာတာ ဆိုေတာ့ ထံုးစံအတိုင္း ေခ်ာကလက္ကလည္း မပါမျဖစ္။ ေခ်ာကလက္ ဆိုတာမ်ိဳးကလည္း တစ္ဒါဇင္ေလာက္ ၀ယ္လိုက္ရင္ ၂ကီလိုေလာက္က အသာေလး။ လူႀကံဳထည့္ေပးတဲ့ သူေတြကလည္း မၫွာမတာ ေခ်ာကလက္ေတြ ထည့္ေပး။ ျငင္းလို႔လည္း မေကာင္းေတာ့ ဒီလိုပဲ လက္ခံထားလိုက္ရတယ္။ ကိုယ္ကလည္း သူတို႔ ျပန္ရင္ ၁ ကီလို ၂ ကီလုိေလာက္ လမ္းႀကံဳ ေပးေနတာကိုး ျငင္းလို႔ ဘယ္ရမလဲ။ အခုလည္း လမုန္႔ရာသီ စၿပီဆိုေတာ့ လမုန္႔။ လမုန္႔ဆိုတာမ်ိဳးကလည္း တစ္တံုးတစ္တံုး လူကို ပစ္ေပါက္လို႔ ရေအာင္ အေလးခ်ိန္ စီးတာမ်ိဳး။ စကၤာပူမွာက ဘာမွသာ မစိုက္တာ ေအာ္ဇီက စပ်စ္ေတြ၊ New Zealand က ကီ၀ီသီးေတြ၊ ဟိုး ေတာင္အာဖရိကက Cape Town က Plum သစ္သီးေတြက အင္မတန္ ေပါဆုိေတာ့ အဲဒါေလးေတြလည္း ဟိုက လူေတြကို ေကၽြးခ်င္တယ္ဆိုေတာ့ ကဲ.. ၀ယ္ေပါ့။ မ၀ယ္နဲ႔ ေျပာလည္း ကိုယ္ပဲ ၿပိတၱာျဖစ္မယ္ေလ။ ၿပီးေတာ့ ပိုက္ဆံ ျပန္ေပးမယ္ ၀ယ္လာလို႔ အေသအခ်ာ မွာတဲ့ ဟာေတြကလည္း ႐ွိေသးတယ္။ ဆံပင္ဆိုးေဆးနဲ႔၊ ထီးကေန ၾကမ္းတိုက္တဲ့ တုတ္တံတို႔ အ၀တ္တို႔။ အႀကီးေတြ မ၀ယ္ခင္က Dasio ဆိုတဲ့ ဘာ၀ယ္၀ယ္ ၂$ ဆိုင္မွာ တိုလီမိုလီေတြ ၀ယ္ထားေသးတယ္။ Mustafa ဆိုတာလည္း အေခါက္ေခါက္။

တစ္ေန႔ တစ္ေန႔ ၀ယ္လာလိုက္ အိတ္ထဲထည့္ၿပီး ခ်ိန္လိုက္။ ဟိုအထုတ္ထဲက ဟာကို ဒီအထုတ္ထဲ ထည့္ခ်ိန္ ႐ႈပ္ေနတာပဲ။ ျပန္ခါနီး ညအထိ ၀ယ္တဲ့ ဇာတ္လမ္းက မၿပီးႏိုင္ေတာ့ဘူး။ မနက္လည္းက်ေရာ ေလဆိပ္မွာ ေပါင္ခ်ိန္ပိုလို႔ ပိုက္ဆံေပးရမွာ စိုးလို႔ ဟိုလူ႐ွာ ဒီလူ႐ွာနဲ႔ ေတာ္ေသးတယ္ အဆင္ေျပသြားလို႔။ စကၤာပူမွာေတာ့ ဒီလိုပဲ အဆင္ေျပပါတယ္။ ျမန္မာစကား ေျပာၾကသူခ်င္းပဲ။ သူမ အေမတုန္းကလည္း ေပါင္ခ်ိန္ေတြ ပိုေနေတာ့ ဒီလိုပဲ Check-In ၀င္တဲ့ ေနရာမွာ ရစ္သီ ရစ္သီနဲ႔ ေစာင့္ေနတာ သေဘၤာသား တစ္ေယာက္က ေက်ာပိုးအိတ္ေလး တစ္လံုးရယ္ လက္ဆြဲ အိတ္ေသးေသး တစ္လံုးရယ္နဲ႔ လာေတာ့ အကူအညီေတာင္းၿပီး ေရာခ်ိန္လိုက္တယ္။ ထံုးစံအတိုင္း ကိုယ့္ေပါင္ခိ်န္က ခပ္မ်ားမ်ား။ အခုလည္း ေက်ာင္းသူေလး တစ္ေယာက္နဲ႔ ေတြ႔လို႔ ေတာ္ေသးတယ္။

၀ယ္လာၿပီးေတာ့ ကၽြန္ေတာ္တို႔ ညီအစ္ကို ႏွစ္ေယာက္က ကဲ.. ဒီေလာက္ေတာင္ ၀ယ္ၿပီးၿပီ အိမ္အတြက္ေရာ ဘယ္ေလာက္ပါလဲ တြက္ပါဦးဆိုေတာ့ အိမ္အတြက္က ၄၀% ေလာက္ေတာင္ မပါခ်င္ဘူး။ က်န္တာက လက္ေဆာင္ေပးဖို႔နဲ႔ ၀ယ္လာဖို႔ မွာလိုက္တဲ့ ဟာေတြ။ ၿပီးေတာ့ ျမန္မာေငြနဲ႔ ျပန္တြက္ၿပီး အေမလည္း မ်က္ႏွာငယ္ေလး ျဖစ္ေနတာနဲ႔ ကၽြန္ေတာ္တို႔တေတြ အစ မေဖာ္ေတာ့ပါဘူး။ သူကေတာ့ ဒါ သီတင္းကၽြတ္ ကန္ေတာ့တာဆိုၿပီး လက္ေဆာင္ေပး ကန္ေတာ့ လုပ္လိုက္မယ္တဲ့။ ဒီလိုပါပဲ ႏိုင္ငံျခားက ျပန္လာတာဆိုေတာ့ အေမလည္း လက္ေဆာင္ေတြ ဘာေတြ ေပးခ်င္မွာေပါ့။ ကၽြန္ေတာ္လည္း တျခားႏိုင္ငံ တစ္ခုက ျပန္လာေတာ့ လက္ေဆာင္၀ယ္ေတာ့ ႏႈတ္ခမ္းနီေတြ၊ မိတ္ကပ္ဘူးေတြ ၀ယ္လာတယ္။ အဲဒီမွာ ေစ်းခ်ိဳေပမယ့္ ျမန္မာျပည္မွာေတာ့ အမွန္အကန္ဆိုၿပီး ႐ွားတယ္ေလ။ အေဒၚေတြလည္း ေပးလို႔ ရတယ္။ ဦးေလးေတြဆိုလည္း သူတို႔ မိန္းမေတြကို ေပးလိုက္ရင္ သူတို႔လည္း တိတ္သြားေရာ။ တကယ္တမ္းေတာ့ အမ်ိဳးသမီးေတြ အတြက္က လက္ေဆာင္ပစၥည္း ၀ယ္ရတာ လြယ္တယ္။ ေစ်းခ်ိဳခ်ိဳနဲ႔ မ်ိဳးစံု ႐ွိတယ္။ ေယာက္်ားေတြ အတြက္က ၀ယ္ရတာ မလြယ္ဘူး။ ပိုက္ဆံအိတ္ဆိုလည္း ၅၀-၁၀၀ ေလာက္မွ ေပးလို႔ေကာင္းတာ ရတယ္။ ႐ွပ္အကႌ်ကလည္း ေပးလို႔ မေကာင္း။ ငယ္ရင္ေတာ့ တီ႐ွပ္ေပးလို႔ ရေပမယ့္ Giordano တုိ႔၊ Hang Ten တို႔ဆို ကိုယ္ကသာ ဒီမွာ ၀တ္ေနတာ ဟိုကလူေတြကို လက္ေဆာင္ ေပးလို႔ကလည္း အသစ္အဆန္းမဟုတ္။ ျမန္မာျပည္မွာက ဆိုင္ေတြ ႐ွိေနတာကိုး။ တီ႐ွပ္ဆိုလည္း Espirit ေလာက္မွ။ အဲ.. ဒိျပင္ ဘာေပးရမလဲ စဥ္းစာလို႔ကို မရဘူး။ လူႀကီးေတြ ၀တ္တဲ့ စပို႔႐ွပ္ေတာ့ ေပးလို႔ရတယ္။ အဲဒီလိုနဲ႔ပဲ အေဖလည္း ကၽြန္ေတာ္တို႔ဆီက လက္ေဆာင္ သိပ္မရ႐ွာပါဘူး။ သူလိုခ်င္တာလည္း Pocket PC တို႔။ External Harddisk တို႔။ Laptop တို႔ဆိုေတာ့ တခ်ိဳ႕ဟာေတြကို မ၀ယ္ေပးႏိုင္ဘူးေလ။ အိႏၵိယက ျပန္လာေတာ့လည္း အေဖ့အတြက္ ဘာ၀ယ္ရမွန္း မသိေပမယ့္ အေမကေတာ့ ပက္႐ွမီးနားေတြ၊ ကက္႐ွမီးနားေတြ မွာၿပီးသြားၿပီ။

သူသူငါငါကေတာ့ ႏိုင္ငံျခားက တစ္ေယာက္ ျပန္လာရင္ (အေပ်ာ္သေဘာနဲ႔) လက္ေဆာင္လိုခ်င္ ေပမယ့္ ၀ယ္ရတဲ့ သူမ်ားအတြက္ေတာ့ မလြယ္လွပါဘူး။ ကိုယ္လည္း ရခဲ့တုန္းက အင္မတန္ ေပ်ာ္ပါတယ္။ ႏိုင္ငံျခားက သေဘၤာသားေတြ ဘာေတြ ေပးတဲ့ ပစၥည္းေတြက အသစ္အဆန္းေတြခ်ည္းပဲေလ။ ၀ယ္ရတဲ့သူေတြမွာ ျမန္မာေငြနဲ႔ ျပန္တြက္ေနရမယ့္ သူေတြဆို ပိုမလြယ္ပါဘူး။ ဥပမာ ကၽြန္ေတာ့္ အသိ တစ္ေယာက္က တစ္ပတ္ေလာက္ အစိုးရ ကိစၥနဲ႔ လာတာဆို သူခမ်ာ အထက္လူႀကီးေတြ အတြက္က တစ္မ်ိဳး၊ ႐ံုးက အသိေတြ အတြက္က တစ္မ်ိဳး၊ မိသားစု အတြက္ကလည္း မ၀ယ္မျဖစ္၊ အသိ မိတ္ေဆြေတြကလည္း ၀ယ္ရေသးတယ္ဆိုေတာ့ ရတဲ့ ေငြလည္းနဲ႔ေတာင္ မေလာက္လို႔ အိပ္စုိုက္ရပါေသးတယ္။ ဒါေတာင္ ဟိုတယ္အခန္းထဲက ေခါင္းေလွ်ာ္ရည္ ဘူးေလးေတြ ဘာေတြ ျပန္သယ္သြားၿပီး လက္ေဆာင္ အျဖစ္ေပးလို႔ ေတာ္ေသးတယ္ဆိုပဲ။ ဘာပဲျဖစ္ျဖစ္ ကၽြန္ေတာ္တို႔ အေမ လက္ေဆာင္သည္ႀကီးလည္း ျမန္မာျပည္ ျပန္ေရာက္လို႔ ပါတဲ့ လက္ေဆာင္ေလးေတြ ေပးလို႔ အၿပံဳးေတြ၊ အေပ်ာ္ေတြ ျပန္ရတယ္ ဆိုရင္ျဖစ္ အရင္း ေၾကပါၿပီ။ အေမလည္း ဒီလို ပီတိေတြရလို႔ ေပ်ာ္ရတယ္ဆိုရင္ျဖစ္ ကၽြန္ေတာ္တို႔မွာလည္း ကုသိုလ္ရတယ္ဆို အျမတ္ထြက္ၿပီေပါ့.. လက္ေဆာင္သည္ အေမရယ္။ ။

Saturday, September 01, 2007

စပယ္႐ွယ္ေန႔

မိန္းမေရ ဒီေန႔ ထမင္း မခ်က္နဲ႔ေတာ့ .. အျပင္မွာ သြားစားၾကမယ္။


လစာ ထုတ္လာလို႔လား......

မဟုတ္ဘူး...

ဒါဆို ဘာ အန္နီဗာဆရီလဲ.. ဟင္းဟင္း...

မဟုတ္ပါဘူး... ဒီေန႔ ဘေလာ့ဂ္မွာ Hit ၅၀၀ ေက်ာ္ရလို႔

တိန္....

Film