Sunday, February 03, 2008

ပုစြန္ခြက္ေႀကာ္သုတ္

အေႀကာ္သည္တိုင္းမွာ မရႏိုင္တဲ့ အေႀကာ္တစ္မ်ိဳးက ပုစြန္ခြက္ေၾကာ္ပါ။ ပုစြန္က ေစ်းႀကီးေတာ့ အသည္တိုင္း မေရာင္းႏိုင္ႀကဘူးေလ။ တခ်ိဳ႕ ဆိုင္ေတြမွာေတာ့ ရႏိုင္ေပမဲ့ ပုစြန္ မလတ္တာေတြနဲ႔ ႀကံဳႏိုင္တယ္။ အဲဒါေၾကာင့္ ပုစြန္ခြက္ေႀကာ္က ရန္ကုန္က လူေတြေတာင္ အခါအခြင့္ သင့္မွ စားရတာမ်ိဳး။ ေက်ာက္ေျမာင္း ဓမၼစိႏၲာလမ္းေထာင့္မွာ ပုစြန္ကြက္ေႀကာ္သုတ္ကို အထူးျပဳ ေရာင္းတဲ့ ဆိုင္တစ္ဆိုင္ ႐ွိေတာ့ ႀကံဳရင္ ႀကံဳသလို စားျဖစ္တယ္။ ပုစြန္ခြက္ေႀကာ္ဆိုတာကလည္း တျခား အေႀကာ္ေတြလို သူခ်ည္းပဲ စားလို႔ သိပ္မေကာင္းလွဘူး။ ထိုးထုိး ေထာင္းေထာင္ နဲ႔ဆိုေတာ့။ ေခ်ၿပီး သုတ္စားရင္ေတာ့ ေကာင္းတယ္။ ပုစြန္ခြက္ေႀကာ္ဖို႔ အမယ္ မ်ားမ်ားစားစား မလိုပါဘူး။ ကၽြန္ေတာ္တို႔က ပုစြန္ ကီလို၀က္ရယ္၊ ပဲပင္ေပါက္ ၆၅၀-၇၀၀ ဂရမ္ေလာက္ရယ္၊ တင္ပူရာ အေႀကာ္မႈန္႔ တစ္ထုပ္ရယ္ဆို ရၿပီ။ ကၽြန္ေတာ္တို႔က အေႀကာ္မႈန္႔ထုပ္ အိမ္မွာ အဆင့္သင့္ မ႐ွိလို႔ ကိုယ္ဘာကိုယ္ (ဦးႀကီးပုရဲ႕ နည္းအတိုင္း) စပ္ယူလိုက္ရတယ္။ အေႀကာ္မႈန္႔ ၄ပံုမွာ ၃ပံုက ပဲမႈန္႔၊ က်န္တဲ့ တစ္ပံုအတြက္ ဆန္မႈန္႔ ၃ဆ၊ ေကာက္ၫွင္း ၁ဆ ေရာလိုက္တယ္။ ေရနည္းနည္းနဲ႔ ဆားနည္းနည္းထည့္ၿပီး ျပစ္ျပစ္ ေဖ်ာ္ထားလိုက္တယ္။

ပဲပင္ေပါက္ေတြကို ေရစင္ေအာင္ ေဆးၿပီး ေသခ်ာ ေရစစ္ထားလိုက္တယ္။ တကယ္ဆို အေႀကာ္သည္ေတြ သံုးတဲ့ ပဲပင္ေပါက္က အေၫွာင့္ေရာ အျမစ္ပါ ႐ွည္ၿပီး ေသးသြယ္ပါတယ္။ ေႀကာ္လိုက္ရင္ ႂကြတ္ႂကြတ္ေလး ျဖစ္သြားပါတယ္။ အခု၀ယ္လို႔ ရတာကေတာ့ တိုတို တုတ္တုတ္ပါ။ ၾကက္သြန္နီတစ္ဥကိုလည္း ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီ ထည့္ေတာ့ ခ်ိဳၿပီး ေမႊးပါတယ္။ ပုစြန္ေတြကို ေခါင္းျဖတ္ အႃမီွးၫွပ္၊ ႏွာေမာင္းေတြ၊ လက္တံေတြ ျဖတ္ၿပီး ေရေဆးၿပီး စစ္ထားပါတယ္။ ပုစြန္ကေတာ့ Cooked ပဲ၀ယ္လိုက္ပါတယ္။ အစိမ္းဆိုလည္း ရပါတယ္။ ျမန္မာျပည္တို႔ စကၤာပူတို႔က ပုစြန္ေတြက ေရခ်ိဳေတြမို႔ အခြံက ပိုၿပီး ႏူးညံ့ပါတယ္။ ေႀကာ္ေတာ့မယ္ဆို ဆီဒယ္အိုးကို ပူေအာင္ထားထားတယ္။ ေႀကာ္တဲ့အခါ ဆိုင္ေတြမွာဆို လက္ကိုင္တပ္ထားတဲ့ သံေယာင္းမ ခြက္ခြက္နဲ႔ ေႀကာ္တာပါ။ ကၽြန္ေတာ္တို႔ကေတာ့ ေကာ္ဖီ ပန္းကန္းျပားထဲကို ပဲပင္ေပါက္ လက္တစ္ဆုပ္နဲ႔ ၾကက္သြန္နီ ႏွစ္ဖတ္ သံုးဖတ္ကို မုန္႔ႏွစ္ နည္းနည္းနဲ႔ နယ္လိုက္ပါတယ္။ အလယ္မွာ ပုစြန္ တစ္ေကာင္ ႏွစ္ေကာင္ ႁမႈပ္လိုက္ၿပီး ဆီဒယ္အိုးထဲကို အသာ ေလွ်ာခ်လိုက္ပါတယ္။ တျခား အေႀကာ္ေတြလို မႈန္႔ႏွစ္နဲ႔ အစာေတြကို ႀကိဳမနယ္ထားပါဘူး။ ေရထြက္လာၿပီး မုန္႔ႏွစ္က က်ဲသြားတတ္လို႔ပါ။ စေႀကာ္တုန္းက မႏိုင္မွာ စိုးလိ႔ု ဒယ္အိုးထဲမွာ တစ္ခုစီပဲ ေႀကာ္တာ အခ်ိန္လည္း အရမ္းၾကာၿပီး အနားသားေတြက မီးတူးလြယ္ပါတယ္။ ေနာက္ေတာ့ ဒယ္အိုးထဲကို ဆီမ်ားမ်ား ထည့္ၿပီး ၄ ခုစီ ေႀကာ္တာ ျမန္လည္း ျမန္ၿပီး အပူလည္း မွ်ေတာ့ အက်က္ညီသြားတယ္။ တစ္ဖက္မွာ အညိဳေရာင္သမ္းလာရင္ ေနာက္တစ္ဖက္ လွန္ၿပီး၊ ႏွစ္ဖက္လံုး က်က္ရင္ ဆယ္ၿပီး ဆီစစ္ထား႐ံုပါပဲ။

သူမေႀကာ္ေနခ်ိန္မွာ ကၽြန္ေတာ္က အခ်ဥ္ေရ စပ္ပါတယ္။ မက်ည္းသီး လက္တစ္ဆုပ္ကို ေရေႏြးနဲ႔ ေဆးၿပီး Microwave ထဲ စကၠန္႔ ၃၀ေလာက္ ထည့္လိုက္ပါတယ္။ ၿပီးရင္ ေရက်က္ေအး ေရာၿပီး အႏွစ္တိုက္ၿပီး အဖတ္ေတြကို ဖယ္လိုက္ပါတယ္။ င႐ုတ္ဆီ အတြက္ Garlic Chili ကို သံုးၿပီး မက်ည္းရည္ရဲ႕ ၃ပံု၁ပံုစာေလာက္ ေရာလိုက္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ေသးေသး လွီးၿပီး ထည့္လိုက္ပါတယ္။ နံနံပင္ နည္းနည္း ထည့္လည္းရပါတယ္။ သၾကားနည္းနည္းနဲ႔ ငံျပာရည္ ႏွစ္ဇြန္းေလာက္ ထည့္ၿပီး ေမႊလိုက္ ႐ံုပါပဲ။

အသုတ္လုပ္စားတဲ့ အခါ ဆိုင္မွာ စားေနၾကဆိုေတာ့ ဆိုင္က ပြားေအာင္လုပ္တဲ့ အထာေတြကို စြဲေနၿပီး အသုတ္ထဲ ေရာဖို႔ ၾကာဆံကို ျပင္ပါတယ္။ ဆန္ၾကာဆံကို ျပဳတ္ၿပီး အေအးခံထားပါတယ္။ ေအးၿပီဆို ပဲငံျပာရည္ အျပစ္ရည္ကို နည္းနည္း ဆမ္းၿပီး ဆီနည္းနည္းနဲ႔ နည္ထားပါတယ္။ အသုတ္အတြက္ မပါမျဖစ္ လိုတာ သခြားသီးပါ။ သခြားသီးကို အကြင္းလိုက္ လွီးၿပီး အေခ်ာင္းေလးေတြ ျပန္လွီးလိုက္ပါတယ္။ စားတဲ့ အခိ်န္က်မွ ၾကာဆံထည့္၊ သခြားသီးထည့္ၿပီး ပုစြန္ခြက္ေႀကာ္ေတြကို ကတ္ေၾကးနဲ႔ ၫွပ္ၿပီး အခ်ဥ္ေရ ႐ႊဲ႐ႊဲ ဆမ္းၿပီး သုတ္စား နယ္စားလိုက္ပါတယ္။ စာဖတ္သူေတြ သြားရည္ယိုႏိုင္ဖို႔ ပံုေလးေတြနဲ႔ ဧည့္ခံလိုက္ပါတယ္။

9 comments:

Anonymous - 2/3/08, 8:39 PM

ga lu..ga lu..if u 2 make ur blog audience salivary, it is successful.Btw, Tone Tone's head is round and pretty. She is younger & more cute without hair:D

david santos - 2/4/08, 1:05 AM

Hello,
Happy Chenese New Year 2008.
Peace for people of Myanmar.

Until always.

David Santos

nu-san - 2/4/08, 3:07 PM

ၾကာဇံနဲ႕ ပုဇြန္ခြက္ေၾကာ္သုပ္ျမင္ရတာ ျမန္မာျပည္မွာ ဆုိင္က ေရာင္းတဲ့အတုိင္းပဲ.. မုန္႔ႏွစ္ေဖ်ာ္ေတာ့ ပဲမႈန္႔က ပဲအစိမ္းမႈန္႔ေပါ့ေနာ္.. အမတခါမွ အဲဒီလုိ မလုပ္စားျဖစ္ဘူး.. ဆီထမင္းလည္း စမ္းခ်က္ၾကည့္မယ္ဆုိတာ စိတ္ကူးထဲပဲ ရွိေနေသးတယ္.. လက္ေတြ႕အေကာင္အထည္ မေဖာ္ရေသးဘူး.. :P ၾကာဇံသုပ္ပုံကုိ ၾကည့္ျပီးသြားရည္ေတြ ျမိဳခ်ျပီး ျပန္သြားျပီ.. :(

War War - 2/4/08, 4:36 PM

Kyar Zan thote kyi ya tar attractive phyit lite tar :D

Andy Myint - 2/4/08, 5:22 PM
ဓါတ္ပံုေတြေၾကာင့္ သြားရည္ ယိုသြားသလား စာဖတ္သူမ်ား ? ၾကာဆံသုပ္ပံုက ကၽြန္ေတာ္တို႔ သူငယ္ခ်င္း ဧည့္သည္က ႐ိုက္ေပးထားတာပါ။ ပဲမႈန္႔က အစိမ္းပါ မႏု-စံ။ အားမွ လုပ္စားေလ။
AMH - 2/4/08, 8:11 PM

To make the blog audience jealous, I was the one who got to eat with real mouth and tongue. Ha ha.

War War - 2/4/08, 10:05 PM

I envy you ..............
Wanna try your pat thai as well :D

myo - 6/21/08, 10:05 PM

It is mouth watering when I see your "Ah Thote" Try writing some Myanmar recipes on your blog in this way. How about conbination ? main, side and soup dishes, and Nga Pe Yay with Tot sa yar.

hellaD - 12/17/09, 10:59 AM

Yum! i wish I could read burmese your photos look soooo yummy!

Post a Comment

Many thanks for dropping a comment…

Film