Saturday, April 05, 2008

စကၤာပူစတိုင္ အခ်ိဳပြဲ

စကၤာပူက (Hawker) ေဟာ္ကာစင္တာ (Food Courts) ေတြမွာ အခ်ိဳပြဲ ေရာင္းတတ္ပါတယ္။ တစ္ခါတစ္ေလက်ေတာ့ Spicy Food ေတြ Oily Food ေတြ စားၿပီး အခ်ိဳပြဲေလး စားလိုက္ရမွ တင္းတိမ္သြားပါတယ္။ ၾကားရက္ေတြမွာ ေန႔လည္ စာစားၿပီးရင္ေတာ့ အခ်ိဳပြဲ မစားျဖစ္ေပမယ့္ သူမနဲ႔ ဆိုရင္ေတာ့ စားျဖစ္ပါတယ္။ တစ္ပြဲကို ႏွစ္ေယာက္တူတူ စားတာဆိုေတာ့ ပိုလည္း တန္တယ္ေလ။ အခ်ိဳပြဲကို အေအးေရာင္းတဲ့ ဆိုင္ေတြက ေရာင္းတတ္သလို သစ္သီးလွီးၿပီး ေရာင္းတဲ့ ဆိုင္ေတြမွာလည္း ေရာင္းပါတယ္။ အေအးေရာင္းတဲ့ ဆိုင္ေတြဆိုေပမယ့္ အထင္ေတာ့ မေသးလိုက္ပါနဲ႔။ အဲဒီ အေအးေရာင္းတဲ့ ဆိုင္ေတြက တကယ္ေတာ့ အဲဒီ ေဟာ္ကာစင္တာရဲ႕သူႀကီးေတြပါ။ (စကားမစပ္ အခုမွ စ ဘေလာက္ေပမယ့္ ေျခလွမ္းသြက္ေနတဲ့ ကၽြန္ေတာ့္ အသိ သူႀကီး ကို ေျပာတာ မဟုတ္ပါ။ စကၤာပူက ျမန္မာေလာကမွာေတာ့ သူႀကီးလို႔ ေျပာလိုက္ရင္ ဘာဆိုတာ တန္းသိၾကပါတယ္။ အိမ္ခန္း တစ္ခန္းကို ငွားထားၿပီး ကိုယ္က Master Bedroom ယူၿပီး က်န္တဲ့ အခန္း တစ္ခန္း/ႏွစ္ခန္းမွာ တျခားသူေတြကို တစ္ေယာက္ကို ႏွစ္ရာမ်ိဳး သံုးရာမ်ိဳးနဲ႔ ထပ္တိုး ငွားထားတဲ့ သူေတြကို ေခၚတာပါ။) အဲဒီလုိပဲ အေအးဆိုင္ ပိုင္႐ွင္ကလည္း ေဟာ္ကာ စင္တာ တစ္ခုလံုးကုိ ပုတ္ျပတ္ ငွားလိုက္ၿပီး က်န္တဲ့ ဆိုင္ေတြကို သူက ျပန္ၿပီး အငွားခ်ထားတာပါ။

အဲဒီ ေဟာ္ကာစင္တာမွာ ကုလားစာ လာစားတဲ့သူ ႐ွိမယ္။ တ႐ုတ္စာ၊ မေလးစာ လာစားမယ္။ လက္ဘက္ရည္၊ အေအးကေတာ့ လာတဲ့ သူတိုင္းလိုလို ေသာက္တာ ဆိုေတာ့ မေရာင္းရမွာ ပူစရာမလို။ အေအးေရာင္းတယ္ဆိုတာလည္း ဘာမွ အလုပ္ပို ႐ႈပ္တာလည္း မဟုတ္ဘူးေလ။ လူေတြကလည္း အစာစားၿပီးရင္ အေအး ေသာက္တတ္တာဆိုေတာ့ ေဟာ္ကာ သူႀကီးက ႐ိုက္စားပဲ။ စကၤာပူက လူေတြကလည္း ဟင္းခ်ိဳပူပူ ေသာက္ၿပီးရင္ေတာင္ အေအး ထပ္ေသာက္တတ္ေသးတယ္။ ေရခဲေသတၱာထဲမွာ ေအးထားတာကိုေတာင္ ေရခဲထပ္ထည့္ၿပီး ေသာက္ၾကတာေလ။ အီေကြတာနားမွာ ေနတဲ့သူေတြမို႔လား မသိ။ ေနာက္ေတာ့မွ ဘာလို႔ သူတို႔ေတြ အေအး မွာမွာ ေသာက္ၾကလည္း ဆိုတာကို သေဘာေပါက္သြားတယ္။ ေဟာ္ကာစင္တာေရာက္ရင္ ကိုယ္စားခ်င္တဲ့ ဆိုင္မွာ တစ္ခုခုကို ကိုယ္တိုင္ယူ စနစ္နဲ႔ သြားမွာတယ္။ သြားမမွာခင္ ကိုယ့္ဆီမွာ ပါလာတဲ့ Tissue ထုပ္ေလးကို စားပြဲေပၚ အသာေလး တင္ထားခဲ့ဦး။ ဒါ စကၤာပူမွာ ခံုဦးထားတဲ့ အထာေပါ့။ တစ္ခုခု မွာၿပီး စားေနတုန္းမွာ ေဟာ္ကာ သူႀကီး အေအးဆိုင္က တစ္ေယာက္က လာၿပီး ဘာေသာက္မလဲ မဆိုင္းမတြ လာေမးပါၿပီ။ ဘာမွ မမွာလိုက္လို႔ကေတာ့ မေက်နပ္သလိုလို ဘာလိုလိုနဲ႔ ထြက္သြားပါေရာ။ တစ္ခုခုမွာလိုက္မွ ေက်နပ္မယ့္ ပံုနဲ႔။ ဒီလိုနဲ႔ပဲ လူတိုင္းက စားၿပီးသြားရင္ တစ္ခုခု ေသာက္တတ္လာပံုရတယ္။

တခ်ိဳ႕ေနရာေတြမွာ အဲဒီလို အေအးဆိုင္ေတြက အခ်ိဳပြဲ ေရာင္းတတ္ပါတယ္။ မ်ားေသာအားျဖင့္ေတာ့ အပူ အေအးအစံု၊ တ႐ုတ္႐ိုးရာ အခ်ိဳပြဲေတြ မေလး (Malay) အခ်ိဳစာေတြ ရတတ္ပါတယ္။ အခ်ိဳပြဲ အေအးအတြက္ကေတာ့ ေရခဲသုပ္လိုမ်ိဳးတို႔ မေလးစာျဖစ္တဲ့ ျမန္မာ မုန္႔လက္ေဆာင္းနဲ႔ တူတာမ်ိဳးကေန သစ္သီးေရာရာစံုကို ေရခဲျခစ္နဲ႔ ေရာထားတို႔ ဘာတို႔ ရႏိုင္ပါတယ္။ အပူအခ်ိဳပြဲ အတြက္ကေတာ့ ဂ်ံဳႀကိဳလိုမ်ိဳးေတြ၊ ေတာင္ဆြန္ (Tao Suan) လိုေခၚတဲ့ ပဲပိစပ္လိုမ်ိဳး ျပဳတ္ထားတာကို ႀကံသကာရည္နဲ႔ စားတာမ်ိဳးကေန ႏွမ္းနက္ကို အႏွစ္ လုပ္ထားတဲ့ Sesame Paste လိုမ်ိဳးအထိ ရတတ္ပါတယ္။ အဲဒီမွာ ကၽြန္ေတာ္တို႔ စြဲစြဲၿမဲၿမဲ စားတတ္တာကေတာ့ ဘုိဘုိခ်ာခ်ာ(Bo Bo Cha Cha) နဲ႔ Yam Paste လိုမ်ိဳးပါ။ Yam Paste က ပိန္းဥကို ျပဳတ္ၿပီး ေျခကာ အႏွစ္လုပ္ထားတာကို အုန္းႏို႔ဆမ္းၿပီး စားတာပါ။ ဘိုဘိုခ်ာခ်ာကေတာ့ ပိန္းဥတို႔ ကန္စြန္းဥတို႔ကို အတံုးေလးေတြလုပ္ထားတာကို အုန္းႏို႔ရည္နဲ႔ စားတာပါ။ ပူပူေလးစားလို႔ရသလို ေရခဲျခစ္အုပ္ခုိင္းလည္းရပါတယ္။ အခုေတာ့ အဲဒီ ႏွစ္မ်ိဳးကို သတိရၿပီး ႏွစ္မ်ိဳးေပါင္း လုပ္စားျဖစ္ပံုေလးကို မွ်ေ၀လိုက္တာပါ။



ကန္စြန္းဥနဲ႔ ပိန္းဥကို၀ယ္ၿပီး အခြံခြာ ေရေဆးပါတယ္။ ျမန္မာျပည္က ေတာရြာေတြမွာေတာ့ ေတာထဲသြားၿပီး ပိန္းဥေလး ကန္စြန္းဥေလး တူးဆြၿပီး ဖုတ္စား ျပဳတ္စားၾကရပါတယ္။ ႏိုင္ငံျခားမွာေတာ့ Yam သို႔မဟုတ္ Taro ဆိုၿပီး ႐ွာရင္ ရႏိုင္ပါတယ္။ ဒီမွာေတာ့ အဲဒါေတြက (တျခား အသီးအရြက္နဲ႔ စာရင္) ေစ်းနည္းနည္း ႀကီးပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ ပိန္းဥက ေစ်းနည္းနည္းႀကီးပါတယ္။ စကၤာပူမွာလည္း ေစ်းႀကီးပါတယ္။ လက္တဆစ္္ေလာက္ အတံုးေလးေတြ တံုးလိုက္ပါတယ္။ ပိန္းဥကို ေရနည္းနည္းနဲ႔ ျပဳတ္ထားတဲ့ အိုးအေပၚမွာ စကာနဲ႔ ကန္စြန္းဥကို ေပါင္းပါတယ္။ ႏွစ္ခုစလံုးကို ေပါင္းလည္းရပါတယ္။ ကန္စြန္းဥကိုေတာ့ ေရထဲ စိမ္ၿပီး မျပဳတ္သင့္ပါဘူး။ ေရေတြ ၀င္ၿပီး ကန္းစြန္းဥက ေစးသင့္သေလာက္ မေစးေတာ့ပါဘူး။ ႏွစ္ခုစလံုး ႏူးသြားၿပီဆို ကန္စြန္းဥကို ဖယ္ၿပီး ပိန္းဥကို ေခ်လိုက္ပါတယ္။ အႏွစ္ေတြ ျဖစ္သြားတဲ့ အထိေျခၿပီး ေမႊလိုက္ပါတယ္။ အုန္းႏို႔ကေတာ့ စည္သြပ္ဗူးေလးေတြ ၀ယ္လိုက္ပါတယ္။ အလတ္ တစ္ဗူးေလာက္ဆို ရပါၿပီ။ ေနာက္အိုးတစ္လုံးမွာ ေရဆတူကို ႀကိဳၿပီး သၾကား ေလးဇြန္းေလာက္ ထည့္လိုက္ပါတယ္။ သၾကားေတြ ေပ်ာ္ၿပီး ေရပြက္ၿပီဆို အုန္းႏို႔ထည့္လိုက္ၿပီး ေမႊၿပီး ခဏေလးေနတာနဲ႔ မီးပိတ္ထားလိုက္ပါတယ္။ ႀကိဳတဲ့ အထဲကို စကၤာပူ မေလးထံုးစံအတိုင္း ပန္ဒန္းရြက္ (Pandan Leave) ေလး ရႏိုင္မယ္ဆို ထံုးၿပီး ထည့္လို႔ ရပါေသးတယ္။

စားမယ္ဆို ကန္စြန္းဥ အတံုးေလးေတြထည့္ ပိန္းဥအႏွစ္ေတြ ထည့္ၿပီး အုန္းႏို႔ဆမ္းကာ စားလို႔ရပါၿပီ။ ပိန္းဥအႏွစ္နဲ႔ အုန္းႏို႔နဲ႔ ေရာထားတဲ့ အရသာဟာ အခုမွ စ စားမယ့္ သူဆို ထူးျခားတဲ့ အရသာ အသစ္အဆန္း ေပးႏိုင္ပါတယ္။ အရသာျပင္းတယ္ ထင္ရင္ သာကူ အလံုး အလတ္ကေလးေတြ ႀကိဳၿပီး ေရာစားႏိုင္ပါတယ္။ ငယ္ငယ္က ေသာက္တဲ့ သာကူကို ျပန္လည္ တမ္းတလို႔ ရပါတယ္။ ပဲလြန္းျပဳတ္ထားတာကိုလည္း ထည့္ထားတာ ဆိုင္တစ္ဆိုင္မွာ စားဖူးပါတယ္။ Ginkgo Nut ကိုလည္း က်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းတယ္ ဆိုၿပီး ထည့္စားၾကပါတယ္။ တခ်ိဳ႕ဆိုင္ေတြက ဒူးရင္သီး အႏွစ္ေလး ဆမ္းေပးလိုက္ပါေသးတယ္။ ကာဗိုဟိုက္ၿဒိတ္နဲ႔ အုန္းႏို႔အဆီ အျပည့္အ၀ အခ်ိဳပြဲဟာ နည္းနည္းေလး စား႐ံုနဲ႔ အာသာျပည္ တင္းတိမ္ေစမည့္ အစာပိတ္ အခ်ိဳပြဲတစ္ခုဆိုရင္ မမွားပါဘူး။

3 comments:

ပီတိ - 4/8/08, 7:24 PM

ကၽြန္ေတာ္ကေတာ့ အီတာေတြစားၿပီးရင္ soursop ကုိ ဘာမွန္းမသိျဖဴျဖဴေလးေတြ နဲ႔ျဖစ္ျဖစ္ soursop ေဖ်ာ္ရည္ပဲျဖစ္ျဖစ္ ေသာက္လုိက္ရတာကုိ ၾကိဳက္တယ္။
အခ်ိဳပဲြသတ္သတ္ဆုိရင္ေတာ့ ေတာင္စြမ္ လုိ႔ေခၚတဲ့ Green Bean အျပဳတ္ခ်ိဳခ်ိဳကုိ အီၾကာေကြးနဲ႔ စားတဲ့ ဟာကုိ ၾကိဳက္တယ္။

nu-san - 4/9/08, 11:07 AM

Andy ေရးထားတာဖတ္ျပီး စားခ်င္လာျပီ။ ပုံမွန္ဆုိရင္ အခ်ိဳေတြ အမ မၾကိဳက္ဘူး။ ဒါေပမယ့္ တခုခုအထူးအဆန္းေလးေတြဆုိရင္ အျမဲတမ္း လုပ္စားၾကည့္မယ္လုိ႔ စိတ္ကူးရမိတယ္။ အေတာ္ပဲ ဂ်ပန္ဆရာမေတြကုိ လုပ္ေကၽြးဦးမယ္။ (စိတ္ကူးထဲေတာ့ Andy တင္သမွ် ဟင္းေတြ ခ်က္စားေနတာပဲ။ လက္ေတြ႕သာ မျဖစ္ေသးတာ။ ဒါေပမယ့္ ၾကက္သားမဆလာသုပ္ေတာ့ ခဏခဏ သုပ္စားျဖစ္တယ္။ :D)

Andy Myint - 4/10/08, 9:08 AM
ဟုတ္တယ္.. ကိုပီတိ ကၽြန္ေတာ္လည္း ေသာက္ဖူးတယ္။ အအီလည္း ေျပတယ္။ ၀မ္းလည္း ေအးသလိုပဲ။ ေတာင္စြမ္က Green Bean နဲ႔ လုပ္ထားတာလား။ မသိပါဘူး။ ေသာက္လို႔ေတာ့ ေကာင္းတယ္။ တ႐ုပ္ အဘြားႀကီးေတြ ေသာက္တာေလ။

အခ်ိဳ မႀကိဳက္ရင္ သၾကားကို သပ္သပ္ ႀကိဳထားၿပီး စားမွ အႀကိဳက္ အလိုက္ ခ်ိန္ထည့္ေပးလို႔လည္း ရပါတယ္ မႏုစံ။ ဂ်ပန္ေတြေတာ့ ႀကိဳက္ေလာက္မယ္ ထင္တယ္။ ရပါတယ္ အစ္မရယ္။ အဆင္ေျပသလိုေပါ့..ဟဲဟဲ။ ကၽြန္ေတာ္တို႔လည္း မလုလုရဲ႕ Recipe ေတြ အကုန္လံုး မလုပ္စားျဖစ္ပါဘူး။

Post a Comment

Many thanks for dropping a comment…

Film