Thursday, June 26, 2008

Apple Pie

ကၽြန္ေတာ္တို႔ ႏွစ္ေယာက္စလံုး အခ်က္အျပဳတ္ ၀ါသနာ ပါပါတယ္။ ဘာကြာသြားသလဲ ဆိုေတာ့ ကၽြန္ေတာ္ကေတာ့ မီးဖိုထဲ ၀င္တာ ၀ါသနာပါလွတယ္ မဟုတ္ေပမယ့္ ကိုယ္စားခ်င္တာေလးကို ကိုယ္စားခ်င္တဲ့ ပံုစံ စားခ်င္ေတာ့ ၀င္ခ်က္တာပါ။ သူမကေတာ့ သူစမ္းခ်င္တဲ့ အစားအစာ အသစ္ေတြကို ခ်က္တာပါ။ ကၽြန္ေတာ္က တ႐ုတ္စာလို ဒယ္အိုးထဲ ပစ္ထည့္ၿပီး ေႀကာ္ရတာမ်ိဳးေတြ၊ အသုပ္လို မ်ိဳးေတြကို ပိုင္ပါတယ္။ ကၽြန္ေတာ္က ဟင္းခ်က္ရင္ အတိုင္းအဆ ဘယ္ေလာက္ဆိုတာကို မသိပါဘူး၊ မွတ္လည္း မွတ္မထားပါဘူး။ လက္ရဲရဲ ထည့္ၿ႔ပီး ျမည္းလည္း မျမည္းေပမယ့္ ကၽြန္ေတာ္ခ်က္တာဆိုရင္ အရသာနဲ႔ Texture က Vivid ျဖစ္တတ္ပါတယ္။ ဆိုင္ေတြလိုေပါ့။

ကၽြန္ေတာ္က ဟင္းခ်က္ေနတုန္း မျမည္းတတ္ပါဘူး။ ဟင္းအေရာင္ ၾကည့္လိုက္ရင္ ေပါ့လား၊ ငန္လား၊ စပ္လား သိတယ္ ေျပာရင္ နည္းနည္း ပိုသြားမယ္ ထင္တယ္။ လြယ္ပါတယ္ ထားပါေတာ့ ၾကက္သား ဆီျပန္ဟင္းမွာ အေရာင္ အနီက်ဲက်ဲ ျဖစ္ေနရင္ ၾကက္သြန္အႏွစ္ နည္းတဲ့ အတြက္ အစပ္ကို မထိန္ထားႏိုင္႐ံုတင္မက ငံျပာရည္ ပါရင္ အနီက သိပ္မရဲတဲ့ အတြက္ ဒီဟင္းက အစပ္လြန္ၿပီး အငန္နည္းနည္း ေပါ့မည္။ ခ်ဥ္ရည္ဟင္း အရည္က က်ဲၿပီး သိပ္မမည္းရင္ မန္က်ည္းေရနည္းလို႔ ဒါမွမဟုတ္ ငါးပိ နည္းနည္း မခပ္လို႔။ သိပ္မည္းၿပီး အရည္တြဲေနရင္ မန္က်ည္းေရ မ်ားေနၿပီး ငံျပာရည္ နည္းနည္း ထပ္ထည့္မွ။ ဟင္းရြက္ေႀကာ္မွာ ဆီေျပာင္ေျပာင္ေလး မျမင္ရရင္ ဒါ မီးမ်ားမ်ားနဲ႔ ေႀကာ္ထားတာ မဟုတ္လို႔ ဒါမွမဟုတ္ ေႀကာ္ေနတဲ့ အခ်ိန္ အဖံုးအုပ္ထားလို႔။ အဲဒီလိုမ်ိဳးေပါ့။

သူမကေတာ့ အသစ္အဆန္းေတြ စမ္းလုပ္ရမယ္ဆို ေပ်ာ္တယ္။ မုန္႔ညင္းခ်ဥ္တို႔၊ ကင္းမ္ခ်ီတို႔ ကို ဖတ္ၿပီး စမ္းလုပ္တယ္။ ကိတ္မုန္႔ ဖုတ္တယ္။ ဘိန္းမုန္႔ လုပ္တယ္။ ဂ်ံဳမႈန္႔တို႔ ဆန္မႈန္႔တို႔ကို ေဆာ့ရမယ္ဆို အင္မတန္ ေပ်ာ္တာမ်ိဳးေလ။ စမ္းလုပ္တာ မ်ားေသာအားျဖင့္ေတာ့ ေအာင္ျမင္ပါတယ္။ တစ္ခါတစ္ေလ တစ္ခုခု လိုသြားတာမ်ိဳးလဲ ႐ွိတတ္ပါတယ္။ ခ်ိန္တြယ္ၿပီး အတိအက် လုပ္ရတာမ်ိဳးဆို စိတ္႐ွည္တယ္။ ခ်ဥ္ဖတ္တည္သလို ၂ရက္ ၃ရက္ ေစာင့္ရလည္း စိတ္႐ွည္တယ္။ ဂ်ံဳကို ညဖက္ေဖာက္ထားၿပီး မနက္က်မွ ထလုပ္တဲ့ ပူရီလိုမ်ိဳးလည္း ကၽြန္ေတာ့္ စိတ္နဲ႔ဆို မရဘူး။ အခုလည္း Apple Pie ကို စမ္းလုပ္ပါတယ္။ လုပ္ရတာ ထင္ထားတာထက္ လြယ္လို႔ မွ်ေ၀လိုက္ပါတယ္။

ဘိုႏိုင္ငံေတြမွာ ေနရတာထဲမွာ ႀကိဳက္တာ တစ္ခုက မီးဖိုေတြမွာ Oven ႀကီးႀကီး ပါတတ္လို႔ပါ။ စကၤာပူမွာတုန္းက အေဒၚအိမ္မွာ ေနတုန္းကေတာ့ ေတြ႔ဖူးတယ္။ ေနာက္ေတာ့ ေျပာင္းတဲ့ အိမ္ေတြမွာ မေတြ႕မိဘူး။ Oven ပါေတာ့ သူမ အႀကိဳက္ပဲေပါ့။ မုန္႔ဖုတ္ဖို႔ေလ။ Apple Pie အတြက္ ဂ်ံဳနယ္ရတာ ကိတ္မုန္႔ ဖုတ္သလို နယ္ရတာနဲ႔ မတူပါဘူး။ လူေလးေယာက္စာအတြက္ ႐ိုး႐ိုး ဂ်ံဳမႈန္႔ ေကာ္ဖီခြက္နဲ႔ တစ္ခြက္သံုးပါတယ္။ ဂ်ံဳတ၀က္စာ ေထာပတ္ ထည့္ပါတယ္။ ေရေအး ေကာ္ဖီခြက္နဲ႔ ၄ပံု၁ပံု မ႐ွိတ႐ွိ ထည့္ပါတယ္။ သၾကား လဘက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္းနဲ႔ ဆားနည္းနည္း ထည့္ပါတယ္။ ၿပီးေတာ့ ေရာေမႊလိုက္ေတာ့ ေယာက္်ား လက္သီးဆုပ္စာ ဂ်ံဳလံုးရပါတယ္။ အဲဒါကို ပလတ္စတစ္နဲ႔ ပတ္ၿပီး ေရခဲေသတၱာထဲမွာ နာရီ၀က္ေလာက္ ထားရပါတယ္။

အဲဒီအခ်ိန္မွာ ပန္းသီး ၅ လံုးကို အခြံခြာၿပီး စိတ္ထားပါတယ္။ အိုးထဲမွာ သၾကားႏွစ္ဇြန္း၊ ေရႏွစ္ဇြန္းနဲ႔ ထည့္ၿပီး ပန္းသီးေတြ ေပ်ာ္တဲ့အထိ မီးဖိုေပၚမွာ ေမႊပါတယ္။ အရမ္းႀကီး မေပ်ာ္သြားေစပါဘူး။ တခ်ိဳ႕ Apple Pie ေတြက ပန္းသီးကို ဒီအတုိင္း ထည့္ဖုတ္တာပါ။ ခ်ခါနီးက်ရင္ သစ္က်ပိုးေခါက္ အမႈန္႔ (cinnamon) ဇြန္း၀က္ထည့္ၿပီး ေမႊလိုက္ပါတယ္။ ခုဏက ေရခဲေသတၱာထဲက ဂ်ံဳလံုးကို ထုတ္ၿပီး တ၀က္လွီးခ်လိုက္ပါတယ္။ တ၀က္က အခင္းအတြက္၊ က်န္တ၀က္က အေပၚက အုပ္ဖို႔ပါ။ တ၀က္စီကို လွိမ့္ၿပီး ျပားပါတယ္။ လွိမ့္လံုးေတြ ဘာေတြ မ႐ွိရင္ ကၽြန္ေတာ္တို႔လို ပုလင္းနဲ႔ ျပားလည္း ရပါတယ္။ တစ္ျပားကို ၅လက္မခြဲ ႐ွိတဲ့ မုန္႔ဖုတ္ခြက္ထဲ ထည့္ၿပီး ေအာက္ခင္း လုပ္ပါတယ္။ ၿပီးေတာ့ ေခ်ထားတဲ့ ပန္းသီေတြ ထည့္ပါတယ္။

က်န္တဲ့ တစ္ျပားကို အေပၚက အုပ္ၿပီး အနားသပ္ေလးေတြကိူ လက္မနဲ႔ လိုက္ဖိလိုက္ပါတယ္။ အားလံုး လံုသြားၿပီဆို အေပၚက ၾကက္ဥေခါက္ထားတာကို နည္းနည္း လိုက္သုတ္ေပးပါတယ္။ အလယ္မွာ ေလပူေတြ ထြက္လို႔ရေအာင္ ဓါးနဲ႔ ၾကက္ေျခခတ္ ေဖာက္ပါတယ္။ ၾကက္ဥသုတ္ေပးတဲ့ အတြက္ အေရာင္က လွၿပီး အေပၚယံေတြလည္း မတူးသြားပါဘူး။ ၿပီးရင္ အေပၚက အလူမီနီယံျပား (Tinfoil) အုပ္ၿပီး အပူႀကိဳေပးထားတဲ့ Oven ထဲကို ထည့္ဖုတ္ပါတယ္။ အပူခ်ိန္ ၂၀၀ ဒီကရီ (C - ၄၀၀´F) မွာ ၁၀ မိနစ္ဖုတ္ၿပီးတဲ့အခါ အုပ္ထားတဲ့ အလူမီနီယံျပားကို ဖယ္ၿပီး ၁၆၀ မွာ ၁၅ မိနစ္ ထပ္ဖုတ္ပါတယ္။ (အလူမီနီယံျပား ဖယ္တဲ့ အခ်ိန္မွ ၾကက္ဥ သုတ္လည္း ရပါတယ္။) ဒါဆိုရင္ေတာ့ အေနေတာ္ Apple Pie ေလးရပါၿပီ။ ၿပီးရင္ေတာ့ ၄ ပိုင္းပိုင္းၿပီး ဒီအတုိင္းပဲ ျဖစ္ျဖစ္ ဗင္နီလာ ေရခဲမုန္႔နဲ႔ ျဖစ္ျဖစ္ စားႏိုင္ပါၿပီ။



တျခားဖတ္ရန္ - ၀မ္းေႏြးစရာ ဟင္းခ်ိဳတစ္ခြက္

8 comments:

မဇနိ - 6/27/08, 12:00 AM

စားစရာမ်ိဳးစံု ခဏတိုင္းလုပ္စားၾကတာ လာလာသြားရည္က်ေနရတယ္ဗ်။ ေယာက်္ားေလးေတြ ဟင္းခ်က္ေကာင္းရင္ မိန္းကေလးေတြ လုိက္မမွီဘူးလို႔ ၾကားဖူးတယ္။ ကၽြန္မအေဖလည္း ဟင္းခ်က္ရင္ အေငြ႔ကို လက္ေလးနဲ႔ ဟိုရမ္းဒီရမ္းလုပ္ၿပီး အန႔ံခံတာ ျမင္ဖူးတယ္ဗ်။ အေဖကလည္း ေျပာဖူးတယ္။ အနံ႔ရယ္ အျမင္ရယ္နဲ႔ ဟင္းအစပ္အဟပ္ တည့္မတည့္ သိတယ္တဲ့။ အေဖခ်က္တဲ့ ကန္စြန္းရြက္ခ်ဥ္ဟင္းနဲ႔ ၀က္သားႏွပ္ကို အေမလိုက္မမွီဘူး။ ကၽြန္မတို႔ ေက်ာင္းကျပန္လာတဲ့ အခ်ိန္မ်ိဳးဆို အေဖက ဟင္း၀င္ခ်က္ေကၽြးတတ္တယ္။ အဲဒီေန႔ဆို ထမင္းစားလို႔ သိပ္ေကာင္းခဲ့တာဗ်။ ကၽြန္မက မုန္႔လုပ္နည္းေတြနဲ႔ နည္းနည္းေ၀းေတာ့ သိပ္မလုပ္တတ္ဘူး။ မၾကိဳက္တာကလည္း မ်ားေတာ့ ဟင္းခ်က္တာကို ပိုဂရုစိုက္ျဖစ္တယ္။ ဒီပို႔စ္ေလးကိုေတာ့ သိမ္းထားလိုက္အံုးမယ္။ ေနာင္မ်ားက် လုပ္စားလို႔ရေအာင္လို႔ေလ။ ေက်းဇူးပါပဲဗ်ာ။

War War - 6/27/08, 7:26 PM

di post ko read pee ko andy toet 2 yaut lone lat yar tway myee chin lar p.. hee hee.. lar lal yin kyway naw. :P

nu-san - 6/27/08, 9:18 PM

Andy ေရ... ဗိုက္ဆာေနတဲ့အခ်ိန္ မုန႔္ျမင္လိုက္ရလုိ႔လား မသိဘူး.. ဗိုက္ထဲက အသံျမည္လာတယ္.. ကေလးတုိ႔ေမေမက မုန္႔လုပ္တာ ေတာ္တယ္.. စားေကာင္းမယ့္ပုံပဲ။ အခ်ိဳမၾကိဳက္တဲ့ အမေတာင္ စားခ်င္လာတယ္.. :)

Andy က ဟင္းကုိ ျမင္တာနဲ႔ သိတယ္ဆုိလုိ႔ အမထက္ေတာ့ အမ်ားၾကီး သာတယ္။ အမက စားလုိ႔ျဖစ္တယ္ဆုိရုံပဲ ခ်က္တတ္တယ္။ သူမ်ားေတြလုိ ဖြယ္ဖြယ္ရာရာလည္း မခ်က္တတ္ဘူး။ သူကေတာ့ အေဆာင္မွာ ေနလာခဲ့တဲ့သူဆုိေတာ့ ေကာင္းတယ္ေျပာတာပဲ။ မေကာင္းလည္း ငတ္မယ္ေလ။ သူမွ မခ်က္တတ္တာ... :P

Anonymous - 6/28/08, 12:30 PM

Myat Noe & Htoo Myat will be lucky to eat home made healthy delicious food coz both Pa Pa & Ma Ma cook and treat. Envy them :) It is interesting to know apple pie is not too much difficult in her hands. Thanks a lot for sharing.

ဂ်စ္တူး - gyit_tu - 6/28/08, 1:20 PM

ရွလြတ္ ...

အကိုအန္ဒီနဲ့ အမက ဟင္းခ်က္ရာမွာလည္း အတိုင္အေဖာက္ညီၾကတာကိုး း)

ဒါနဲ့ ဟင္းခ်က္ရင္ မျမည္းတဲ့နည္းလမး္ေတြ မွတ္သြားတယ္ း)

Andy Myint - 6/28/08, 6:15 PM
Chef ေတြက ေယာက္်ားေတြ မ်ားတယ္ေလ မဇနိရဲ႕ ဟဲဟဲ။ ဒါကလည္း ျပင္သစ္က စတယ္ဆိုလား မွတ္ေတာ့ မမွတ္မိေတာ့ဘူး။

ေကၽြးမွာေပါ့ ၀ါ၀ါ။ ကၽြန္ေတာ္တို႔က ဒီလိုပဲ ခ်က္ၿပီး ေခၚေကၽြးရတာနဲ႔ ေပ်ာ္ေနတာေလ။ သိပါတယ္။

ကို---ႀကီး သနားပါတယ္ မႏုစံရယ္။ ဟားဟား ေနာက္တာ။ ဟုတ္တယ္ အေဆာင္ထမင္းဟင္းကေတာ့ ေျပာမေနနဲ႔ ေထာင္ထမင္းဟင္းထက္ သာတယ္ ဆို႐ံုပဲ။ ကန္ဇြန္း႐ြက္ေႀကာ္ (တကယ္ေတာ့ ျပဳတ္ထားသလိုပဲ) ထဲမွာ ခ႐ုေတာင္ ပါလာတယ္။

ထင္ရတာပဲ စာဖတ္သူရယ္။ သူတိုက လူႀကီးေတြလို စားတတ္ဦးမွ။ ႀကီးလာရင္ သူတို႔ အႀကိဳက္ အစာေတြ ခ်က္တတ္ေအာင္ ႀကိဳးစားထားရဦးမယ္။

သြားရည္က်သြားလား ဂ်စ္
မဟာဆန္ - 6/28/08, 7:52 PM

သြားရည္ယိုတယ္ဗ်ိဳ႔
ေနာက္တစ္ပတ္က် လုပ္စားဦးမယ္

ဂ်စ္တူး - gyit_tu - 6/29/08, 1:31 PM

အကိုအန္ဒီ .. သြားရည္ရိုသလားမေမးနဲ့ .. ဓါတ္ပံုကိုၾကည့္၂ျပီး ခုထိ စားခ်င္စိတ္မေပ်ာက္လို့ မၾကည့္ရဲဖူး အဟီး ။

Post a Comment

Many thanks for dropping a comment…

Film