Friday, June 13, 2008

ပုစြန္ဆိတ္ဟင္း

ဒီ Post ကေတာ့ Recipe လို႔ ဆိုရမွာထက္ ႂကြားတဲ့ Post ပါပဲ။ ႂကြားတယ္ ဆိုရာမွာလည္း ကိုယ္အတြက္ေတာ့ ႀကီးက်ယ္ ေကာင္းစားလွေပမယ့္ တပါးသူမွာေတာ့ ႐ိုးဟိုးဟိုးေနတဲ့ အေနေတြလည္း ႐ွိႏိုင္ပါတယ္။ ကိုယ္အတြက္ ထူးျခား ဆန္းၾကယ္လွေပမယ့္ တပါးသူအတြက္ေတာ့ စိတ္လည္စရာ ဘာမွ် မ႐ွိတာလည္း ျဖစ္ႏိုင္ျပန္တယ္။ တျခား အေထြအထူးေတာ့ မဟုတ္ပါဘူး။ ေၾသာ္ဇီမွာ ပုစြန္ဆိတ္ေလးေတြ (School Prawn) ေတြ တစ္ခါတစ္ရံ ရႏိုင္တယ္ ဆိုတာပါ။

ဒါေလးေတြဟာ ကၽြန္ေတာ့္အတြက္ေတာ့ `ေ႐ႊ´ပါပဲ။ ျမန္မာျပည္ ျပန္သြားတုန္းက အေမက ပုစြန္ဟင္း၊ ငါးသေလာက္ဟင္း၊ ငါးပဲျဖဴ အုိးကပ္၊ ငါးသလဲထိုးေႀကာ္ စသည္ စသည္ ေရခ်ိဳ ငါးေတြ ခ်က္ေကၽြးပါတယ္။ ငယ္စဥ္ကေတာ့ ဒါေတြ ခ်က္ေကၽြးရင္ ေၾကးမ်ားခ်င္မယ္။ ၾကက္သားမွ စားခ်င္မယ္။ အခု ျမန္မာျပည္နဲ႔ ေ၀းေနေတာ့မွ ဒါေတြကို တမ္းတ တန္ဖိုးထားလာတာပါ။ ၾကက္ဆို မျမင္ခ်င္ေတာ့ဘူး။ ဒီလို ေရခ်ိဳငါး ပုစြန္ေတြကလည္း ျမန္မာျပည္မွာပဲ ေကာင္းေကာင္း စားရတာကိုး။

စကၤာပူမွာ ပုစြန္ရေပမယ့္ အေကာင္ႀကီးေတြပဲ ရတာပါ။ ငါးဆိုရင္ေတာ့ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ဆို ကကတစ္ပဲ ၀ယ္တတ္တယ္။ အေမလာမွ ငါးကြမ္း႐ွပ္ကို စားျဖစ္တယ္။ အေမက ငါးကြမ္း႐ွပ္ကို ျခစ္ၿပီး ငါးဆုပ္ လုပ္ေကၽြးတယ္။ ပီနန္သြားတုန္းက လမ္းမွာ ရပ္တဲ့ ထမင္းဆိုင္မွာ ပုစြန္ဆိတ္ေလးေတြနဲ႔ ႐ံုးပတီသီး ခ်က္ထားတာေတြ႔လို႔ စားလိုက္ရေပမယ့္ စကၤာပူမွာ တစ္ခါမွ ပုစြန္ေသးေသးေလးေတြ မေတြ႕ရပါဘူး။ ျမန္မာေတြ ဆံုတဲ့ ပင္နီဆူလာ ပလာဇာမွာေတာ့ ေရခဲ႐ိုက္ထားတဲ့ ငါး၊ပုစြန္ေတြ ႐ွိၿပီး ငါျမင္းတို႔ ငါးဖယ္တို႔ေတာ့ ၀ယ္စားျဖစ္ပါတယ္။ အေမရိကားမွေတာ့ ပုစြန္ေသးေသးေလးေတြ ႐ွိေပမယ့္ အခြံခၽြတ္ၿပီး ေလွာ္ထားတာပါ။ သူတို႔က Salad အတြက္ စားေပမယ့္ ကိုယ္ကေတာ့ ၀ယ္ထားၿပီး ဟင္း႐ြက္ေႀကာ္ရင္ ေရာေႀကာ္တာပါ။ ပဲသီးတို႔ ဘာတို႔ဆို ဒီတိုင္း ေႀကာ္စားတာထက္ ပုစြန္ေလးနဲ႔ ျဖစ္ျဖစ္ အသည္းအျမစ္နဲ႔ ျဖစ္ျဖစ္ ေႀကာ္စားတာကို ပိုႀကိဳက္တတ္တယ္။

ဒီတစ္ေခါက္ ၀ယ္ျဖစ္လို႔ ႂကြားခ်င္ခါမွ ပုစြန္ေလးေတြက နည္းနည္း ႀကီးေနပါတယ္။ ပဲနျပား အ႐ြယ္ေလးေတြေပါ့။ ခ်က္တာကေတာ့ လြယ္ပါတယ္။ ကိုင္ရတာပဲ စိတ္မ႐ွည္တာ။ ဒါမ်ိဳးမွာေတာ့ သူမက စိတ္႐ွည္တယ္။ အၿမီးေလး ေခါင္းေလးကို တစ္ေကာင္ခ်င္း ကတ္ေၾကးနဲ႔ လိုက္ၫွပ္ရတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီကို ညက္ေနေအာင္ ႀကိတ္ထားၿပီး င႐ုတ္သီးမႈန္႔၊ နႏြင္းမႈန္႔ နည္းနည္းနဲ႔ ဆီသတ္တယ္။ ၾကက္သြန္နီေတြက ေရမ်ားလို႔ ခဏေနမွ အမႈန္႔ေတြ ထည့္တာပါ။ စိတ္႐ွည္႐ွည္ ဆီသတ္ၿပီးမွ ေရေဆးထားတဲ့ ပုစြန္ေတြကိုထည့္ ငံျပာရည္ေလာင္းၿပီး ေနာက္ထပ္ နည္းနည္းၾကာၾကာ ထပ္ခ်က္တယ္။ ပုစြန္ေတြလည္း က်က္ေစ၊ ဟင္းလည္း လံုးေစ၊ ပုစြန္ေလးေတြေတာ့ အရမ္း မေျခာက္သြားေစ အေနအထားမွာ မီးဖိုက ခ်လိုက္ပါတယ္။ ဒါဆိုရင္ အေရာင္အဆင္းလည္းလွ၊ င႐ုတ္သီးနံ႔ ပုစြန္အခ်ိဳရည္နံ႔ ေမႊးႀကိဳင္လွတဲ့ ပုစြန္ဆိတ္ဟင္းရပါတယ္။

တစ္ခါတည္း မ်ားမ်ားခ်က္ထားၿပီး ေနာက္ေန႔ေတြမွာ က်န္ရင္ ကန္စြန္း႐ြက္ ခ်ဥ္ေရဟင္း ခ်က္စားလို႔ ရပါေသးတယ္။ ႐ံုးပတီသီးနဲ႔လည္း ေရာေႀကာ္လို႔ ရတယ္။ ႀကိဳက္တာကေတာ့ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ ေႀကာ္ထဲမွာ ထည့္ခ်က္တာပါ။ ခ်ဥ္ေပါင္႐ြက္ကေတာ့ အရမလြယ္လို႔ အခုထိ မေတြ႕ဖူးေသးပါဘူး။ ဒီလို ဆီကဲကဲနဲ႔ မခ်က္ခ်င္ရင္လည္း င႐ုတ္သီး အၾကမ္းမႈန္႔နဲ႔ အေျခာက္ ေႀကာ္လည္း စားလို႔ ေကာင္းပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ႐ွား႐ွားပါးပါး ရတာေလးကို လွလွပပ စိုစိုေျပေျပ စားခ်င္ေတာ့ ဒီလိုပဲ ခ်က္စားပါတယ္။ နႏြင္းမႈန္းေလး နည္းနည္း၊ ဆားနဲ႔ အခ်ိဳေႀကာ္လည္း စားလို႔ေကာင္းပါတယ္။ ပဲေတာင့္႐ွည္နဲ႔ ေရာေႀကာ္ရင္ေတာ့ ပိုႀကိဳက္တယ္။ ႏိုင္ငံရပ္ျခားမွာ ေနေနၾကတဲ့ ဗမာမိတ္ေဆြအေပါင္းကိုလည္း ဒီဓါတ္ပံုေလးနဲ႔ပဲ သြားရည္ယိုေအာင္ လုပ္လိုက္ပါမယ္။

11 comments:

စစ္ကိုင္းသူ - 6/14/08, 1:38 AM

ကိုအန္ဒီေရ တကယ္သြားရည္ယိုသြားတာ။ ေတာင္ပိုင္းမွာ ငါးပုဇြန္ေပါေပမဲ့ ေျမာက္ပိုင္းမွာက သိပ္မေတြ႕ဘူးရယ္။ ေစ်းႀကီးမွာေတာ့ တခါတေလ ရတယ္ေျပာေပမဲ့ ေစ်းကလဲ မသြားျဖစ္ေတာ့ ေတာင္ပိုင္းကို သြားတုန္းက စားခဲ့ရတာကလြဲလို႔ ငါး ပုဇြန္မစားရတာ ဒီေရာက္ကတည္းကပဲ။ စားခ်င္လိုက္တာ။ ျပန္ေရာက္မွ အဝစားရမယ္။ ျပန္ရကာနီးေနၿပီဆိုေတာ့ အဲလိုပဲႀကံဳးဝါးေနရတယ္။

War War - 6/14/08, 1:41 AM

eek.. I also like that curry too much.. It's a perfect match with "chin paung hin". Ko andy.. Your curry looks so delicious.. Mouth watering.. :D

Htoo Tay Zar - 6/14/08, 7:27 PM

Today my mom cooked that curry bro =) we've same!! =P

nu-san - 6/15/08, 5:11 PM

Andy ေရ..ပုဇြန္ဟင္းက စားခ်င္စရာ။ ဒီမွာေတာ့ အဲဒီလုိ ပုဇြန္အရြယ္ေတြ ရွားတယ္။ တခါတေလမွ ေတြ႕ရတတ္တယ္။ ဓာတ္ပုံၾကည့္ရတာ စားေကာင္းမယ့္ပုံေနာ္.. ကေလးတုိ႔ေမေမက ငရုတ္သီးပါတာ စားလုိ႔ရျပီလား.. :)

win zaw - 6/16/08, 3:28 PM

မဖိတ္ဘဲ ၿမိတ္ရည္ရွက္ရည္ စားသြားပါတယ္။
တကူးတက ရွယ္ေပးတဲ့အတြက္ ေက်းဇူးပါ။

ပီတိ - 6/16/08, 8:32 PM

ဟုတ္တယ္ ကိုအန္ဒီေရ… အခုေတာ့ အေမခ်က္တဲ့ ငါေလးအုိးကပ္ခ်က္၊ ပုဇြန္ဆိတ္ကေလးခ်က္၊ ကြန္းမန္လုိ႔ေခၚတဲ့ ငါးျမင္းေပါက္စ ခ်က္ေတြကို စားခ်င္ေနမိတယ္။

Andy Myint - 6/16/08, 11:50 PM
မစစ္ကုိုင္းသူကလည္း ငါးေတြ ပုစြန္ေတြ ႀကိဳက္တယ္လား။ ျမန္မာျပည္ ျပန္ခါနီးဆို ဘာစားရမလဲ စဥ္းစာရတာကိုက အရသာေလ။

ေက်းဇူးပဲ ၀ါ၀ါ။ ခ်ဥ္ေပါင္ေႀကာ္နဲ႔ ပုစြန္ကေတာ့ လိုက္မွလိုက္ပဲ။

ဟုတ္လား ထူးေတဇာ ေကာင္းတာေပါ့။

ေတာ္ေသးတာေပါ့ မႏုစံ တစ္ခါတစ္ေလ ရတယ္ဆိုလို႔။ ဟုတ္တယ္ အစ္မ သူကေတာ့ အစပ္သိပ္စားလို႔ မရေသးပါဘူး။

စားပါ ကို၀င္းေဇာ္။ ဘေလာက္မွာ ဧည့္ခံထားတာပဲ။ အကုန္လံုးကို ဖိတ္တယ္လို႔သာမွတ္။

ကြန္းမန္ ဆိုတာ အခုမွ ၾကားဖူးတာ ကိုပီတိ။ ငါးျမင္းကလည္း အစစ္ မစားရတာ ၾကာလို႔ ဘယ္ဟာ အစစ္ ဘယ္ဟာ အတုမွန္းေတာင္ မသိေတာ့ပါဘူး။ ဒိုက္ေစာ္ မနံရင္ ၿပီးေရာ ျဖစ္ေနတယ္။
khin oo may - 6/23/08, 9:05 PM

salivation coming...

Anonymous - 1/30/11, 8:48 PM

ကိုအန
္Fiji ကုလားဆိုင္မွာ ေမြျပီးေရခဲရိုက္ထားတဲ့ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ေတြေမး၀ယ္လို႔ရတယ္ ၅ ေဒၚလာေလာက္ဆို အေတာ္ေက်ာ္လို႔ရျပီး
ပုစြန္ဆိပ္္ကေတာ့ က်ေနာ္တို႔ကမ္ဘာရာမွာလဲ တခါတေလမွ ရနိုင္တာပါ

Andy Myint - 2/3/11, 10:29 PM
လမ္းညႊန္တာ ေက်းဇူးပါ။ ဆစ္ဒနီက ျမန္မာဆိုင္ေတြမွာ ဖီဂ်ီက ခ်ဥ္ေပါင္ေတြ ေတြ႔လို႔ ၀ယ္ျဖစ္ပါတယ္။
မၾကာညိဳ - 7/3/12, 9:50 PM

ကြ်န္မကပုစြန္ဆိတ္ေတြအမ်ားၾကီးရတဲ.ရန္ကုန္မွာေနတာေလ..
အခုခ်ိန္ဆိုပိုေပါတာေပါ.....ခ်က္စားလိုက္အုံးမယ္...

Post a Comment

Many thanks for dropping a comment…

Film