Thursday, July 31, 2008

ေထာပတ္-ပန္းသီး အခ်ိဳပြဲ

ကၽြန္ေတာ္ကို ကၽြန္ေတာ္ အစားအစာေတြကို အမ်ိဳးအစားခြဲ အရသာခြဲလွၿပီ ထင္ေနတာ ပန္းသီး စားတဲ့ ေနရာမွာေတာ့ သူမကို မမီေတာ့ ပါဘူး။ ကၽြန္ေတာ့္အတြက္ေတာ့ ပန္းသီးတိုင္းက ပန္းသီးပါပဲ။ သူမကေတာ့ ပန္းသီးေတြရဲ႕ အရသာနဲ႔ အမ်ိဳးအစားကို မွတ္ထားပါတယ္။ သူမ ေျပာမွ ကၽြန္ေတာ္လည္း ပန္းသီးေတြကို အမ်ိဳးအစားခြဲၿပီး အရသာခံ စားၾကည့္တတ္ေတာ့တယ္။ ေၾသာ္ဇီ ေရာက္ၿပီး ဓါတ္က်ေနတာကေတာ့ မထူးဆန္းပါဘူး ေၾသာ္ဇီမွာ မ်ိဳးစပ္ၿပီး စိုက္တဲ့ Cripps Pink လို႔လည္း ေခၚတဲ့ Pink Lady ပန္းသီးပါ။ သူက ေၾသာ္ဇီမ်ိဳး Lady Williams နဲ႔ အေမရိကန္မ်ိဳး Golden Delicious ကို စပ္ထားတာပါ။ အဲဒါေၾကာင့္ Golden Delicious ရဲ႕ စိမ္း၀ါေရာင္ေပၚမွာ Lady Williams ရဲ႕ အနီေရာင္ စပ္ေနတာပါ။

Golden Delicious က စိမ္း၀ါေရာင္ ႐ွိၿပီး အရမ္း မခ်ိဳပါဘူး။ သူကေတာ့ Salad ထဲ ထည့္ဖို႔ Apple Pie လုပ္ဖို႔ ေကာင္းပါတယ္။ စူပါမားကတ္ေတြမွာ ေတြ႕ရႏိုင္ပါတယ္။ အေမရိကန္မ်ိဳး ျဖစ္ေပမယ့္ ယူေကက ေႏြးတဲ့ ေဒသေတြ မွာလည္း စိုက္လို႔ ရပါတယ္။ ေတာင္အာဖရိကက ဟာေတြက ပိုခ်ိဳတယ္ ဆိုပါတယ္။ Golden Delicious နဲ႔ Red Delicious ကေတာ့ နာမည္ ဆင္ေပမယ့္ အမ်ိဳးကြဲပါတယ္။ Red Delicious က အေမရိကားမွာ အေပါဆံုး ပန္းသီးပါပဲ။ Golden Delicious က ကၽြပ္ၿပီး Red Delicious အသားကေတာ့ အေတာ္ ႏူးညံ့ပါတယ္။ လူမမာကို ေကၽြးလို႔ ေကာင္းတာ မ်ိဳးေပါ့။ Red Delicious က အေမရိကားမွာ ေပါလြန္းလို႔ နာမည္ေတာင္ မႀကီးေတာ့ပါဘူး။

Red Delicious ကေန မ်ိဳးစပ္ထားတဲ့ Fuji နဲ႔ Gala က လူေတြ ပိုစားလာပါတယ္။ နာမည္က Fuji ပါဆိုမွေတာ့ ဘယ္သူေတြ မ်ိဳးစပ္ထားလဲ သိပ္မွတ္ထားစရာ မလိုပါဘူး။ ဂ်ပန္ေတြက အေမရိကန္ ပန္းသီး ႏွစ္မ်ိဳးကို စပ္ထားတာပါ။ Fuji ပန္းသီးက အလံုး ႀကီးတယ္။ အသား ထူတယ္။ ခ်ိဳတယ္။ အၾကာႀကီး အထားခံတယ္။ အဲဒါေၾကာင့္ ဂ်ပန္ျပည္မွာေရာ တျခားေနရာေတြမွာပါ လူႀကိဳက္မ်ားပါတယ္။ သူက နံပါတ္ေလး လိုက္ပါတယ္။ Red Delicious၊ Golden Delicious နဲ႔ Gala ပန္းသီးေတြ ၿပီးရင္ပါ။ တ႐ုတ္ျပည္က အရမ္းထြက္ပါတယ္။

Red Delicious နဲ႔ Kidd's Orange Red စပ္ထားတာကေတာ့ Gala ပါ။ သူကိုလည္း ဆိုင္တိုင္းမွာ ေတြ႕ရႏိုင္ပါတယ္။ သူမိဘေတြဆီကေန ရတဲ့ လိေမၼာ္ေရာင္နဲ႔ အနီေရာင္ စပ္ထားတာပါ။ ရာသီဦးမွာ ခူးထားရင္ အေရာင္က ေဖ်ာ့ၿပီး အပင္ေပၚမွာ ၾကာမွ ခူးထားရင္ အနီေရာင္ ရင့္ပါတယ္။ အရသာက မခ်ိဳ မျပင္းဆိုေတာ့ ေၾကးမ်ားတဲ့ သူေတြဆို ဘာမွ မေျပာဘဲ စားမွာပါ။ အခြံလည္း ပါးတဲ့ အတြက္ ကေလးေတြဖို႔ သင့္ေတာ္ပါတယ္။ အရည္႐ႊမ္းၿပီး ႏို႔ႏွစ္ေရာင္ အသား႐ွိပါတယ္။ သူက နယူးဇီလန္က မ်ိဳးစပ္တာပါ။ ျပင္သစ္မ်ိဳးေတြလည္း စကၤာပူက ဆိုင္ေတြမွာ ရႏိုင္ပါတယ္။ Royal Gala ကလည္း Gala ရဲ႕ မ်ိဳးကြဲ တစ္မ်ိဳး ျဖစ္ပါတယ္။

ေနာက္ထပ္ စားဖူးတဲ့ အထဲက မွတ္မိတာ Granny Smith ပါ။ သူကေတာ့ အစိမ္းေရာင္မို႔ မွတ္မိတာပါ။ စိမ္းၿပီး ကၽြပ္တဲ့ အတြက္ ဆား၊ င႐ုတ္သီးမႈန္႔ေလးနဲ႔ ဗမာလို စားလို႔ ေကာင္းတဲ့ အသီးပါ။ သူက ခြာထားလည္း အခ်ိန္ အေတာ္ၾကာတဲ့ အထိ အေရာင္ မၫိဳသြားတတ္ေတာ့ အေတာ္ပါပဲ။ Granny Smith က ေၾသာ္ဇီမွ အထြက္ဆံုးပါ။ Mary Smith ဆိုတဲ အမ်ိဳးသမီးႀကီးက ႐ွာေဖြေတြ႔ ႐ွိထားလို႔ Granny Smith ျဖစ္သြားရတာပါ။ Beatles အဖြဲ႕ပိုင္ Apple Recording ရဲ႕ Logo ပံုမွ ပန္းသီးက Granny Smith ပါ။ အခြံမာၿပီး ထူတဲ့ အတြက္ ဟင္းခ်က္ဖို႔တို႔ မုန္႔ဖုတ္ဖို႔ တို႔မွာ သံုးပါတယ္။ ဒီပန္းသီးကေတာ့ အခ်ဥ္ဓါတ္ ကဲပါတယ္။

ဒါေတြဟာ စားဖူးတဲ့ အထဲမွာ မွတ္မိသေလာက္ပါပဲ။ ပန္းသီး မ်ိဳးစိတ္ေတြ အမ်ားႀကီး ႐ွိေပမယ့္ မေတြ႕ဘူး မစားဘူးတာေတြ၊ မမွတ္မိတာေတြက မ်ားပါတယ္။ ပန္းသီး အမ်ိဳးေတြကိုေတာ့ ၀ီကီမွာ ၾကည့္ႏိုင္ပါတယ္။ ကၽြန္ေတာ္က အစတုန္းက ကိုယ္စားတဲ့ ပန္းသီး ဘာမ်ိဳးမွန္းေတာင္ မသိတဲ့ သူဆုိေတာ့ အခုေတာ့ ေစ်းမွာ အမ်ိဳးကြဲေတြကို ၀ယ္ၿပီး တစ္မ်ိဳးစီ စားၾကည့္ေနပါတယ္။ စကားမစပ္ အေမရိကားမွာဆို ပန္းသီးၿခံေတြထဲကို ပန္းသီးေကာက္ ထြက္လို႔ရပါတယ္။ ၀င္ေၾကးေပး၀င္ၿပီး ကိုယ္စားခ်င္တဲ့ အပင္က ပန္းသီးကို ႀကိဳက္သေလာက္ ခူးစားၿပီး ႏိုင္သေလာက္ ေကာက္လာပါတယ္။ အထြက္မွာေတာ့ ေကာက္လာတဲ့ ပန္းသီးေတြကို အခ်ိန္နဲ႔ ေစ်းျဖတ္ပါတယ္။ ဒီမွာလည္း ပန္းသီးၿခံေတြ အမ်ားႀကီး ႐ွိပါတယ္။ ေရာက္ေတာ့ မေရာက္ဘူးေသးပါဘူး။

အိမ္မွာ အသီးအႏွံေတြကေတာ့ တစ္မ်ိဳးမဟုတ္ တစ္မ်ိဳး ၀ယ္ထားၿပီး အစာစားၿပီးရင္ စားတတ္ၾကပါတယ္။ ပန္းသီးကို ဒီအတိုင္းစားရတာ ၿငီးေငြ႕လာတဲ့ သူေတြအတြက္လည္း အခ်ိဳပြဲလုပ္နည္းေလး တစ္ခု ေ၀မွ်လိုက္ပါတယ္။ ပန္းသီးေတြကို အစိပ္စိပ္ၿပီး ပါးပါးျပန္လွီး၊ ေထာပတ္သီးကိုလည္း အတံုးႀကီးႀကီး တံုးၿပီးထည့္၊ ႏို႔ဆီ ႏို႔ဆိမ္းဆမ္းၿပီး စားရင္ ပန္းသီးကို အရသာ အသစ္တမ်ိဳးအနဲ႔ စားရပါမယ္။ ပန္းသီးရဲ႕ အခ်ိဳအခ်ဥ္ကို ေထာပတ္သီးက ထိန္းၿပီး ေထာပတ္သီး စားရတာ မအီေအာင္ ပန္းသီးက ထိန္းေပးပါတယ္။ အခုေခတ္မွာ ဧည့္သည္ကို ပန္းသီး ဧည့္ခံရင္ အင္မတန္ ႐ိုးတုန္းေနေပမယ့္ ဒီ အခ်ိဳပဲြကေတာ့ ဧည့္သည္ အႀကိဳက္ေတြ႕ဖို႔ အာမခံပါတယ္။ Pink Lady နဲ႔ လုပ္စားရတာကို အႀကိဳက္ဆံုးပါပဲ။ ပန္းသီး တစ္မ်ိဳးမဟုတ္ တစ္မ်ိဳးကေတာ့ ၀ယ္လို႔ ရေပမယ့္ ေထာပတ္သီးကေတာ့ ရာသီခ်ိန္မွာ ၀ယ္မွ ေစ်းခ်ိဳပါတယ္။ ေထာပတ္သီး ေစ်းခ်ိဳတဲ့ အခ်ိန္ လုပ္စားသင့္တဲ့ အခ်ိဳပြဲ တစ္ခုပါပဲ။



တျခားဖတ္ရန္ - Apple Pie

10 comments:

သက္ေ၀ - 7/31/08, 10:18 PM

ဟီး... စားခ်င္စရာေတြပါလား..
ပန္းသီးထက္ ေထာပတ္သီးကို ပိုၾကိဳက္ပါတယ္.. ဒါေပမယ့္ ဒီမွာက ေစ်းၾကီးတယ္ေ၀့...။ ဘာဘဲျဖစ္ျဖစ္ ဒီWeekend မွာ ဒီအခ်ိဳပြဲေလးေတာ့ လုပ္ျဖစ္ေအာင္ လုပ္စားၾကည့္အံုးမယ္..။
Very Good Idea အတြက္ ေက်းဇူး အထူးပါ..။

Anonymous - 8/1/08, 2:41 AM

ဟုတ္တယ္ ေထာပတ္သီးကုိေတာ႔႔ ပုိၾကိဳက္တယ္။ ပန္းသီးနဲ႔ နုိ႔ဆီနို႔စိမ္းလဲ ၾကိဳက္တာပဲ။ အဲဒီ သုံးမ်ိဳးေရာျပီးေတာ႔ တခါမွ မစားဘူူးဘူူး။ ေထာပတ္သီးေစ်းၾကည္႔ျပီး လုပ္စားၾကည္႔ဦးမယ္။ ေက်းဇူးဗ်ိဳ႕။

Peanut - 8/3/08, 8:11 AM

ေထာပတ္သီးၾကိဳက္တယ္.. ပန္းသီးေတာ့ ၾကိဳက္ဘူး :(

Andy Myint - 8/4/08, 9:38 PM
မသက္ေ၀၊ စာဖတ္သူ၊ ပီးနက္တို႔ေရ ဟုတ္တယ္ ပန္းသီးကိုေတာ့ သိပ္မႀကိဳက္ၾကဘူး... ဒါေပမယ့္ ႏွစ္ခု ေရာစားၾကည့္ရင္ ေကာင္းတယ္ တကယ္ေျပာတာ
ရွင္မင္း - 8/24/08, 1:27 AM

ရွင္မင္းကေတာ့ Pink Lady ကို အၾကိဳက္ဆံုးပါ။ ေဖ်ာ္ရည္အတြက္ဆို
အစိမး္ရာင္ပန္းသီးကိုၾကဳိက္တယ္ ။

Andy Myint - 8/24/08, 3:09 PM
ဟုတ္တယ္ ႐ွင္မင္း .. မုန္လာဥနီနဲ႔ ေဖ်ာ္တာ ႀကိဳက္တယ္။
ThuHninSee - 8/24/08, 5:48 PM

ဖူဂ်ီပုိႀကိဳက္တယ္။

Anonymous - 10/23/08, 1:41 PM

Hello.. Aunty.

I would like to buy egg mould to boil as so many patterns of yolk.
Could you pls let me know product name.

Thank you!

nyimuyar - 12/26/08, 9:05 PM

အမဲေၾကာ္နည္းမ်ား ကို ဖတ္ၿပီးတဲ့အခါ အမဲသားဟင္း ခ်က္လိုက္ရပါေရာလားဗ်ိဳ ့။ ေနာက္လည္း ဟင္းခ်က္နည္းမ်ားမ်ား တင္ႏိုင္ပါေစ ကိုအန္ဒီ၊

ခ်စ္ၾကည္ေအး - 3/14/10, 11:53 PM

Red Delicious နဲ႔ Granny Smith ကို ႀကိဳက္တယ္၊ Granny Smith က အတုံးေလးေတြ စိတ္ၿပီး ထမင္းနဲ႔ တို႔စရာလုပ္စားဖူးတယ္ သူငယ္ခ်င္းအိမ္မွာ စားဖူးတာ , ေထာပတ္သီး နဲ႔ေရာၿပီး ႏိူ႔စိမ္းဆမ္းထားတာ မစမ္းဖူးေသးဘူး၊ စားၾကည့္ၿပီးမွ ဗားဒစ္ ထပ္လာေပးမယ္... :)

Post a Comment

Many thanks for dropping a comment…

Film