Sunday, July 13, 2008

ၾကက္ဆီထမင္း

စကၤာပူမွာ အႀကိဳက္ဆံုးနဲ႔ အစားျဖစ္ဆံုး အစားအစာကို ေျပာပါဆို ၾကက္ဆီ ထမင္းကို ေျပာရမွာပဲ။ ေန႔လည္ ႐ံုးကေန သြားစားရင္ ဘာမွ အေထြအထူး မစဥ္းစားခ်င္ရင္ ၾကက္ဆီ ထမင္းသာ စားလိုက္တယ္။ ေနာင္တ မရေစဘူး။ ေစ်းခ်ိဳတယ္၊ ဘယ္မွာ စားစား အရသာ မွန္တယ္၊ ဗိုက္ဆာေနခ်ိန္မွာဆို အင္မတန္ သင့္ေတာ္တယ္။ Soup ေတြဘာေတြဆို ဗိုက္ဆာေနခ်ိန္မွာ ပူလြန္းလို႔ စားလို႔မရနဲ႔ မမွာသင့္တဲ့ အစာေတြပဲ။ ၾကက္ဆီထမင္းက ရန္ကုန္မွာလည္း ေနာက္ပိုင္းမွာ ဒန္ေပါက္လို နာမည္ႀကီး လာတဲ့ အစာ တစ္ခုပဲ။ ၾကက္ဆီထမင္းနဲ႔ ယိုးဒယား သေဘၤာသီးေထာင္းကေတာ့ သူမရဲ႕ အႀကိဳက္ပဲ။

ၾကက္ဆီထမင္းကို အလြယ္ဆံုး ခ်က္နည္း ႐ွိပါတယ္။ တ႐ုတ္ဆိုင္မွာ ၾကက္ဆီထမင္း အႏွစ္ပုလင္း ၀ယ္လိုက္ပါ။ Rice Cooker ထဲကို ဆန္ ၁ဆ ေရေဆးၿပီးေနာက္ ေရ ၁ဆခြဲ မ႐ွိတ႐ွိ ထည့္ပါတယ္။ ဥပမာ ဆန္ ၄ လံုးဆို ေရ ၆လံုးမဟုတ္ဘဲ ၅လံုးခြဲေလာက္ ကိုေျပာတာပါ။ ၿပီးေတာ့ ၾကက္ဆီထမင္း အႏွစ္ေတြကို သင့္ေတာ္သေလာက္ ထည့္ပါတယ္။ (ပုလင္းမွာ ဘယ္ေလာက္ ထည့္ရမည္ ဆိုတာကို ေျပာထားမွာပါ။) ထမင္း ခ်က္တဲ့ အခ်ိန္မွာ အေပၚက ဇကာနဲ႔ ၾကက္သားတံုးေလးေတြ စီထားပါတယ္။ ထမင္း မနပ္ခင္ေတာ့ တစ္ခါေမႊေပးပါတယ္။ ထမင္းနပ္ၿပီဆို ၾကက္သားေတြလည္း က်က္ၿပီးေတာ့ စားလို႔ ရပါၿပီ။

ဒါေပမယ့္ ဆိုင္ေတြမွာ သြားစားသလို ၾကက္သားက ပိုခ်ိဳ၊ ပိုႏူးည့ံၿပီး အေရခြံ ၾကည္ၾကည္ေလး လိုခ်င္ရင္ေတာ့ ဒီလို လုပ္လို႔ မရပါဘူး။ သူတို႔လိုမ်ိဳး ျဖစ္ခ်င္ရင္ေတာ့ ၾကက္သားကို ေရထဲမွာ ထည့္ျပဳတ္တာလည္း မဟုတ္ အေပၚမွာ ေျပာထားသလို ေပါင္းတာလည္း မဟုတ္ပါဘူး။

ၾကက္သားခ်က္နည္း လွ်ိဳ႕၀ွက္ခ်က္ကေတာ့ ၾကက္သားကို ေရေႏြး စိမ္တာပါ။
ၾကက္တစ္ေကာင္လံုး ထည့္ခ်က္ႏိုင္တဲ့ အိုးထဲမွာ ေရကို ျပည့္လုနီးပါး ၾကက္တစ္ေကာင္စာ ခ်န္ၿပီး က်ိဳပါတယ္။ ေရေတြ ပြက္ပြက္ ဆူလာတဲ့ အခါ မီးပိတ္ၿပီး ၾကက္ကို ထည့္ၿပီး အဖံုးပိတ္ထားပါတယ္။ ဆားတို႔ ဘာတို႔ ဘာမွ မထည့္ရပါဘူး။ နာရီ၀က္ ၾကာတဲ့ အခါ ၾကက္ကို ျပန္ဆယ္ၿပီး ေရကို ပြက္ေအာင္ ျပန္တည္ပါတယ္။ ဒီတစ္ေခါက္ တည္ရင္ေတာ့ မေ၀က်ေအာင္ အဖံုးဖြင့္ထားပါ။ ေရပြက္တဲ့ အခါ မီးပိတ္ၿပီး ၾကက္သားကို နာရီ၀က္ ျပန္ထည့္ပါတယ္။ နာရီ၀က္ၾကာမွ ၾကက္ကို ျပန္ဆယ္ၿပီး ထမင္းတည္ဖို႔ ဆန္ ၁ဆခြဲစာ ၾကက္ျပဳတ္ရည္ ယူလိုက္ပါတယ္။ ထမင္းကို အေပၚမွာ ေျပာထားတဲ့ အတိုင္း ခ်က္ပါတယ္။ ၾကက္ကို ဟင္းရည္အုိးထဲ ျပန္ထည့္လည္း ရပါတယ္။ ဆယ္ထားလည္း ရပါၿပီ။

ၾကက္ဆီ ထမင္း အႏွစ္ ၀ယ္လို႔ မရရင္ေတာ့ ဆန္ ၄ လံုးကို ၾကက္သြန္ျဖဴႏွစ္ဥနဲ႔ ဂ်င္း လက္ႏွစ္ဆစ္ကို ႀကိတ္ၿပီး ႏွမ္းဆီ နည္းနည္း ဆားနည္းနည္းထည့္ၿပီး ၾကက္ျပဳတ္ရည္နဲ႔ ထမင္းခ်က္လို႔ ရပါတယ္။ စကၤာပူမွာဆိုရင္ေတာ့ pandan ရြက္ေလး ထည့္ခ်က္ႏိုင္ပါတယ္။ ထမင္းနပ္ရင္ ၾကက္ကို တံုးၿပီး ႏွမ္းဆီနည္းနည္း၊ ပဲငံျပာရည္ နည္းနည္း ဆမ္းလိုက္ပါတယ္။ ပဲငံျပာရည္က Light ျဖစ္ရင္ ပိုေကာင္းပါတယ္။ သခြားသီး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးနဲ႔ နံနံပင္နည္းနည္းကို ျပင္ထားပါတယ္။ Garlic Chili Sauce ကို ခပ္ထားပါတယ္။ ဂ်င္းကို ေၾကေအာင္ ႀကိတ္ၿပီး ဆီနည္းနည္းနဲ႔ စိမ္ထားတာနဲ႔ တုိ႔စားရင္လည္း ေကာင္းပါတယ္။ ၾကက္ျပဳတ္ရည္ကို ဆား၊ င႐ုပ္ေကာင္းမႈန္႔ ခပ္ၿပီး စားေသာက္ႏုိင္ပါၿပီ။



တျခားဖတ္ရန္ - Hokkien Mee

11 comments:

pmmw - 7/13/08, 9:13 PM

very yummy. thanks

imaginarycloudsno2 - 7/13/08, 9:56 PM

အန္ဒီ ခင္ဗ်ား အၾကိဳက္နဲ႔ က်ေနာ္ အၾကိဳက္က ေတာ႔ ဒီေနရာမွာ လံုးဝ ဆန္႔က်င္ဘက္ပဲ။ ေသေအာင္မုန္းတယ္ အဲဒီ ၾကက္ဆီ ထမင္းဆိုတာကို ။ လြယ္လြယ္ကူကူ နဲ႕ ရလို႔စားလာလိုက္တာ ဘဲကေန ၾကက္ရုပ္ထြက္ေတာ႔မယ္ ။ အသားစားရတာ အခိ်ဳ ကုန္ေနတဲ႔ပီေက ဝါးေနရသလို ။

Kyawt - 7/13/08, 11:12 PM

ကိုAndyနဲ႔ကြ်န္မတို႔အၾကိဳက္ကေတာ့တထပ္တည္းပါပဲ။
ကြ်န္မတို႔လဲSingaporeမွာေနခဲ႔တဲ႔ေၿခာက္နွစ္လံုးအၾကိဳက္ဆံုးနဲ႔မမုန္းတန္းစားခဲ႔တာchicken riceပါပဲ။
But,ကြ်န္မကၾကိဳက္တာၾကိဳက္ၿပီးခ်က္တတ္ေအာင္မလုပ္ခဲ႔ေတာ႔
အခုGermanyမွာစားခ်င္ေပမဲ႔မလုပ္တတ္ဘူးၿဖစ္ေနတာ။
အခုမွကိုAndyရဲ႕Postကိုဖတ္ၿပီးrecipe ရတဲ့အတြက္အမ်ားၾကီးေက်းဇူးတင္ပါတယ္။

ThuHninSee - 7/14/08, 10:36 AM

ေကး်ဇူးပဲ ဒီတစ္ပတ္ခ်က္စားမယ္ဗ်ိဳ႔။

sawphonelu - 7/14/08, 2:37 PM

အန္ဒီ ေရ ၊ ကိုယ္ က ေတာ့ ႀကက္ ဆီ ထမင္း ကို ၂ ႏွစ္ ေလာက္ တစ္ပ တ္ ကို ၄ ရက္ ေလာက္ စားဖူးတယ္ ။ အခု ထိ လဲ ဆို္င္ သစ္ ေတြ႕ ရင္ ဝင္ တီး လို္က္ တာ ပဲ ။ ဒါ ေပ မယ့္ နာမည္ ႀကီး ဆိုင္ ေတြ က ေတာ့ မစားဘူး ေသး ပါ ဘူး ။ ( ကို္ယ္ စား ဖူး တဲ့ ဆိုင္ ထဲ က ဆို ရင္ ) အခု ထက္ ထိ အႀကိဳက္ ဆံုး ဆိုင္ ဆို ရင္ ေတာ့ NTU နား က BLK 909 နား က ဆုိင္ က အေကာင္း ဆံုး လို႕ ထင္ တယ္။ ဒီ ဆိုင္ က အရင္ နန္႕ ယန္း ၂၄ နာရီ ဆိုင္ နား က ေျပာင္း သြား တာ ပါ ။ ( အင္းေျပာ ရင္း နဲ႕ Markan Lost & Found ျဖစ္သြား ၿပီ ။ )
ဆိုင္ တိုင္း က သူ႕ စတုိင္ နဲ႕ သူ ရွိ သလို ထမင္း ၊ ႀကက္သား ၊ အခ်ဥ္ရည္၊ ဟင္းခ်ိဳ တစ္ဆို္င္နဲ႕ တစ္ဆို္င္ မတူ ပါ ဘူး ။

ျမရြက္ေ၀ - 7/15/08, 3:17 PM

ေနာက္တခါ ခ်က္ျဖစ္ရင္ ဒီက ခ်က္နည္းကို ဖတ္ျပီး လုပ္ၾကည့္ရမယ္။ ကုန္းထက္ၾကက္ဆီထမင္းလို ၾကက္သားက အေရာင္လွေအာင္ ဘယ္လိုလုပ္ရလဲေကာ သိလားဟင္?

Andy Myint - 7/20/08, 5:31 PM
Thanks, PMMW.

တခါတေလေတာ့လည္း ခံစားမိမွာေပါ့ ေမာင္တိန္။ အရသာမဲ့ ၾကက္သားတုံုးႀကီးကို ၀ါးေနရတဲ့ ဘ၀က အရသာမဲ့သလိုမ်ိဳး။

ေျခာက္ႏွစ္ေတာင္ မမုန္းတမ္း စားခဲ့တယ္ဆိုေတာ့ တကယ္ႀကိဳက္လိုပဲ ျဖစ္မယ္ ေက်ာ့

ခ်က္စား မသုႏွင္းဆီ။ ဘေလာက္မွာ ျပန္တင္လိုက္ဦးေလ။

ဟုတ္တယ္ ကိုေစာ ကၽြန္ေတာ္က စဥ္းစားလို႔ မရရင္ ၾကက္ဆီထမင္းပဲ စားလိုက္တယ္။

အဲဒီလုိေတာ့ မသိပါဘူး မျမ႐ြက္ေ၀
Anonymous - 3/24/11, 9:20 PM

Ko Andy,

I love this reciepe. I had made many times with ur reciepe.

Many Thanks,
suu

ကို႔ညီမ - 3/27/13, 7:39 PM

ႀကက္ဆီထမင္းအရမ္းႀကိဳက္တယ္

Wa Thone - 5/24/13, 4:07 AM

I LIKE THIS.THANK YOU.

Wa Thone - 5/24/13, 4:09 AM

သိခ်င္ရင္သူနဲ႔ေတြ႔မွေမးႀကည့္ေပါ့ကြယ္

Post a Comment

Many thanks for dropping a comment…

Film