Sunday, August 31, 2008

အမဲသား ေႀကာ္နည္းမ်ား

ဒီပို႔စ္မွာ အမဲသားကို (၁) အစိုေႀကာ္နည္း (၂) အမြေႀကာ္နည္း (၃) ကိုရီးယားစတိုင္ ေႀကာ္နည္း (၄) အမဲသား ပဲငပိ အငန္ ေႀကာ္နည္း မ်ားကို တစ္ေနရာတည္းမွာ ေရးသားထားပါတယ္။ အမဲသားကို ခ်က္စားရတာ ၫွီတယ္ ဆိုသူမ်ား အတြက္ အထူး သင့္ေတာ္ပါတယ္။

(၁)အစိုေႀကာ္နည္း
အမဲသားကို အတံုးလိုက္ ေရေဆးၿပီး လက္ေခ်ာင္း အ႐ွည္နဲ႔ အထူ အတံုးေလးေတြ လွီးထားပါတယ္။ အေကာင္ဆံုးကေတာ့ Stir Fry အတြက္ အသင့္ လွီးထားတဲ့ အမဲသားေလးေတြပါပဲ။ ၿပီးေတာ့ ဆား သင္႐ံု၊ နႏြင္း ႏိုင္းခ်င္း၊ ဟင္းခ်က္ င႐ုတ္သီးမႈန္႔ အနည္းငယ္နဲ႔ နယ္လိုက္ပါတယ္။ အသား မဆလာ နည္းနည္း ထည့္ပါတယ္။ မဆလာ မထည့္ရင္လည္း ဗမာ အရသာ ရၿပီး စားေကာင္းပါတယ္။မဆလာ နည္းနည္း ထည့္လည္း ပိုေမႊး ပို Spicy ျဖစ္ၿပီး စားလို႔ ေကာင္းပါတယ္။ ႏွစ္မ်ိဳးစလံုး လုပ္စားျဖစ္ပါတယ္။ ကၽြန္ေတာ္တို႔ အတြက္ေတာ့ မဆလာ နည္းနည္း ပါတယ္ ဆို႐ံု က်က္ခါနီးမွာ ထည့္ပါတယ္။ တစ္ေရခန္းရင္ ဆီပူပူနဲ႔ အျပင္ဖက္ကို နည္းနည္း ကၽြတ္တယ္ဆို႐ံု ေႀကာ္ၿပီး အတြင္းမွာလည္း ေရဓာတ္က်န္ေအာင္ ထားရင္ စားလို႔ အလြန္ ေကာင္းပါတယ္။ က်က္က်က္ခ်င္း စားမွ ေကာင္းၿပီး မနက္ေႀကာ္ထားတာကို ညေနမွာ စားရင္ေတာ့ ပ်င္းတြဲတြဲနဲ႔ စားလို႔ မေကာင္းပါဘူး။ ကန္စြန္းရြက္ ခ်ဥ္ရည္ဟင္းလိုမ်ိဳးနဲ႔ တြဲဖက္စားမယ္ဆိုရင္ေတာ့ အလိုက္ဆံုးပါပဲ။

(၂)အမြေႀကာ္နည္း
အေဆာင္ ေနဖူးသူေတြ သာမက ႏိုင္ငံျခား ေရာက္ေနသူေတြ အတြက္ အိမ္က ခ်က္ေပးတဲ့ အထဲမွာ အမဲသား အမြေႀကာ္လည္း ပါႏိုင္ပါတယ္။ အမည္းသားကို တစ္လက္မ ပတ္လည္ အတံုးေလးေတြ တံုးၿပီး ဆားနည္းနည္း မ်ားမ်ားနဲ႔ ေရခန္းေအာင္ မီးနည္းနည္းနဲ႔ ၾကာၾကာ ျပဳတ္ပါတယ္။ ျပဳတ္ရည္ထဲမွာ အခ်ိဳရည္ေတြ ပါသြားတတ္လို႔ ေရခန္းေအာင္ ျပဳတ္မွ စားေကာင္းပါတယ္။ အသားလည္း ႏူးၿပီ ေရလည္း ခန္းၿပီဆို အေအးခံထားၿပီးေနာက္ အမွ်င္ေလးေတြ လုပ္ပါတယ္။ ၿပီးေတာ့ ဆီပူထဲမွာ ေၾကာ္ပါတယ္။ အသားေတြ ႂကြတ္ၿပီဆို ဆယ္ထားပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီကိုလည္း ဆီခ်က္ခ်က္ ေႀကာ္ပါတယ္။ ၿပီးေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴကို အ၀ုိင္းေလးေတြ လွီးၿပီး ေႀကာ္ပါတယ္။ ဂ်င္းနည္းနည္းကိုလည္း အတံုးေသးေသးေလးေတြ လွီးၿပၤီး တစ္ခါတည္း ထည့္ေၾကာ္ပါတယ္။ အဲဒီေနာက္ ေႀကာ္ထားတာေတြ အားလံုးကို ေရာသမ ေမႊလိုက္ပါတယ္။ အခ်ိဳမႈန္႔ နည္းနည္း ထည့္မည္ ဆိုလည္း စားလို႔ ပိုဆြဲပါတယ္။ ေနာက္ဆံုး ေရာေမႊလိုက္တဲ့ ဟာမွာ ဆီမမ်ားေအာင္ေတာ့ သတိထားရပါမယ္။ ေျခာက္ႏိုင္သမွ် ေျခာက္ေလ အေကာင္းဆံုးပါပဲ။ မနက္ဖက္ ထမင္းေႀကာ္နဲ႔ စားစား၊ ထမင္းနဲ႔ စားစား၊ ညဖက္ ဗိုက္ဆာလို႔ ေပါင္မုန္႔နဲ႔ စားစား အင္မတန္ သင့္ေတာ္ပါတယ္။

(၃) အမဲသား ကင္းမ္ခ်ီ ေႀကာ္နည္း
Stir Fry အမဲသားကို ႐ွာလကာရည္ အမည္း၊ ပဲငံျပာရည္ နည္းနည္းနဲ႔ ၁ နာရီေလာက္ ႏွပ္ထားပါတယ္။ ကင္းမ္ခ်ီကို ကိုရီးယား ဆိုင္ကပဲ ျဖစ္ျဖစ္၊ တ႐ုတ္ ဆိုင္ကပဲ ျဖစ္ျဖစ္ ၀ယ္ထားပါတယ္။ ကၽြန္ေတာ္တို႔ကေတာ့ မလုလုရဲ႕ နည္းအတိုင္း တည္ထားပါတယ္။ ကိုယ့္ဘာကို လုပ္ရင္ ၁ က်ပ္ ၂ က်ပ္ေလာက္ပဲ က်ေပမယ့္ ဆိုင္မွာ ၀ယ္ရင္ ၅ က်ပ္ေလာက္ ေပးရပါတယ္။ အရသာက အတူတူပါပဲ။ မလုလုရဲ႕ နည္းက လြယ္လည္း လြယ္ပါတယ္။ ကင္းမ္ခ်ီ ဖက္ေတြက ႀကီးေနရင္ တစ္လက္မ အ႐ြယ္ ျဖစ္ေအာင္ ကတ္ေၾကးနဲ႔ ႀကိဳၫွပ္ ထားပါတယ္။ ဆီပူထဲကို ႏွပ္ထားတဲ့ အမဲသားေတြကို ထည့္ေႀကာ္ပါတယ္။ ပဲငံျပာရည္ အျပစ္ရည္ နည္းနည္း ပါ ထပ္ထည့္လိုက္ ပါေသးတယ္။ တစ္ေရ၊ ႏွစ္ေရ ခန္းေအာင္ ေႀကာ္ပါတယ္။ အမဲသားလည္း ႏူးေလာက္ၿပီ ေရလည္း ခမ္းခါနီးဆိုမွ မီးပိတ္ၿပီး ကင္းမ္ခ်ီ ဖတ္ေတြေရာ အရည္ေတြပါ ထည့္လိုက္ပါတယ္။ နည္းနည္း ပါးပါး ေမႊၿပီး အဖံုး အုပ္ထားပါတယ္။ အရည္ စပ္စပ္နဲ႔ဆို စားလို႔ေကာင္းပါတယ္။ ကင္းမ္းခ်ီထဲက င႐ုတ္ရည္နဲ႔ ပဲငံျပာရည္ ေရာေနတာက အခ်ိဳရည္က ထမင္းျဖဴနဲ႔ အလြန္ လိုက္ဖက္ပါတယ္။ အမဲသား ေ႐ွာင္သူမ်ား အတြက္ ၀က္သားနဲ႔ လုပ္စားလည္း ေကာင္းပါတယ္။

(၄) အမဲသား ပဲငပိ ေႀကာ္နည္း
အမဲသားကို လက္ႏွစ္ေခ်ာင္း အရြယ္ ဗ်က္၊ တစ္လက္မခြဲေက်ာ္ အရွည္နဲ႔ ပါးႏိုင္သမွ် ပါးပါး (ဓါးႏွစ္ျပား အ႐ြယ္) လွီးပါတယ္။ ေရျမဳတ္႐ံု အိုးထဲ ထည့္ၿပီး ေရခန္းေအာင္ ျပဳတ္ပါတယ္။ မုန္လာဥနီကို အမဲသား ျပားအ႐ြယ္ လွီးထားပါတယ္။ နည္းနည္းေတာ့ ပိုထူပါတယ္။ ဘိုစားပဲကို တ၀က္ ခ်ိဳးထားပါတယ္။ င႐ုတ္ပြကို ႀကီးႀကီး လွီးထားပါတယ္။ Broccoli ဒါမွမဟုတ္ ပန္းေဂၚဖီ ထည့္လည္း ရပါတယ္။ ဆီပူထဲမွာ အမဲသားျပားေတြကို ထည့္ေၾကာ္ပါတယ္။ ပဲငံျပာရည္ အျပစ္ရည္ နည္းနည္း ထည့္ပါတယ္။ ႏွံ႔ေအာင္ ေမႊၿပီး အမဲသားဖတ္ေတြ အေရာင္ လွလာၿပီဆို မုန္လာဥနီ ထည့္ပါတယ္။ ေနာက္ ခဏ ေနမွ တျခား ဟင္းသီး ဟင္း႐ြက္ေတြ ထည့္ပါတယ္။ ခဏေလာက္ေနရင္ ပဲငပိ တစ္ဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း ခ်ိန္ထည့္ပါတယ္။ မ်ားသြားရင္လည္း ငန္တတ္လို႔ သတိထားရပါတယ္။ နည္းနည္းပါးပါး ေမႊၿပီးရင္ စားလို႔ ရပါၿပီ။ မီးမ်ားမ်ားနဲ႔ ႐ွဲ႐ွဲ ႐ွဲ႐ွဲ ေႀကာ္စားရတာမ်ိဳးပါ။ ၾကက္ရင္ပံုသားနဲ႔လည္း ေႀကာ္လို႔ ရပါတယ္။

တျခားဖတ္ရန္- Beef Noodle

12 comments:

phyophyo - 8/31/08, 6:49 PM

look so nice and think very delicous. let me try :)

မဇနိ - 8/31/08, 6:58 PM

အသားဟင္းေတြမႀကိဳက္ေပမယ့္ အမဲသားေၾကာ္ေတာ့ သိပ္ႀကိဳက္ဗ်ာ
အမဲသား ပဲငပိေၾကာ္ေတာ့ မစားဖူးေသးဘူး
ဒီဟင္းေတြၾကည့္ၿပီး ညစာစားလိုက္အံုးမယ္ ဂလု ဂလု

Nu Thwe - 9/1/08, 3:19 AM

ေကာင္းလွခ်ည္လား။ ဗိုက္အရမ္းဆာကုန္ၿပီေနာ္...ေျပးခ်က္လိုက္ဦးမယ္။ ဒီႏိုင္ငံမွာေတာ႔ ဟင္းခ်က္လည္း ကိုယ္၊ ပန္းကန္ေဆးလည္း ကိုယ္၊ သန္႔ရွင္းေရးလည္း ကိုယ္.....အမေလး ကိုယ္႔ကိုကိုယ္ ေတာ္ေတာ္ သနားသြားၿပီ။ ဒီည ပိုစားမယ္ း)

Moe Cho Thinn - 9/1/08, 7:35 AM

အမဲသားက ခ်က္ခ်က္၊ ေၾကာ္ေၾကာ္ ပညာအရမ္းပါတယ္။ မခ်က္တတ္၊ မေၾကာ္တတ္ရင္ လုံးလုံး စားလို႔ မေကာင္းလို႔ အျမဲလက္ေရွာင္ပါတယ္။ ဒါက ဆရာသမားေတြ ကိစၥေလ။
ခုေတာ႔ ကိုAndy နည္းေပးလို႔ စမ္းလိုက္အုံးမယ္ေလ။ ေပ်ာ္ေပ်ာ္ပါးပါးေပါ႔။

လုလု - 9/1/08, 9:02 PM

ကုိအန္ဒီေရ ႕ ႕ ႕
အမဲသားၾကြပ္ေၾကာ္ဆုိ အရမ္းၾကိဳက္။
အမဲေျခာက္ကုိ မီးကင္ျပီး ဆီေလးဆမ္းျပီး စား၊ ေရေႏြးၾကမ္းေလးေသာက္ဆုိရင္ သိပ္ၾကိဳက္တာပ ဲ ဲ ဲ
ေျပာရင္း စားခ်င္လာျပီ ႕ ႕ ႕ :)

Andy Myint - 9/1/08, 10:02 PM
Try 'em Phyo Phyo... I'm sure you will like :)

မဇနိေရ... ျမန္မာျပည္မွာ ေနတုန္းက အမဲသား မစားဘူး။ အမဲသားေႀကာ္ေတာ့ စားတယ္ ဟီးဟီး။

ေျပာမေနနဲ႔ေတာ့ မႏုသြဲ႕ေရ... ထမင္းခ်က္၊ ပန္းကန္ေဆး အကုန္ လုပ္ရတယ္။ အျပင္က ၀ယ္စားရင္ေတာင္ အ၀တ္ေလွ်ာ္ မီးပူတိုက္ လုပ္ရဦးမယ္။ တစ္ခါတစ္ေလ ျမန္မာ အစားေလးေတြ ဥပမာ မုန္လာခ်ဥ္တို႔ ဘာတို႔လည္း ကိုယ့္ဘာကိုယ္ လုပ္ရေသးတယ္။ (ဟီးဟီး ကိုယ္ဘာကိုယ္ဆိုတာ ကၽြန္ေတာ့္ အမ်ိဳးသမီး လုပ္ရတာကို ေျပာတာပါ။)

ဒီက အမဲသားေတြက မညွီလို ဘယ္လို ခ်က္ခ်က္ စားေကာင္းေနတာပဲ မမိုးခ်ဳိသင္းေရ

ကၽြန္ေတာ္လည္း ႀကိဳက္တယ္ မလုလု။ အမဲေျခာက္ကလည္း ေတာက ၀ယ္တာပဲ စားေကာင္းတယ္။ အခုေနာက္ပိုင္း ရယ္ဒီ မိတ္ေတြက သစ္ပြသားကို ေဆးဆိုးၿပီး အခ်ိဳမႈန္႔ စိမ္ထားသလိုပဲ။
Nu Thwe - 9/2/08, 4:42 AM

မုန္လာခ်ဥ္၊ မုန္ၫွင္းခ်ဥ္ လုပ္နည္းေလးေရာ မမွ်ခ်င္ဘူးလားလို႔ မေဟသီကို ေမးေပးပါ။ ေက်းဇူး။

Andy Myint - 9/3/08, 9:18 PM
ေရးလိုက္မယ္တဲ့ မႏုသြဲ႕။
တန္ခူး - 9/9/08, 6:57 PM

ကုိအန္ဒီေရ… အမဲေၾကာ္ၾကိုက္သူမို ့ မွ်ေ၀ေပးတာ ေက်းဇူးပါ… အမဲသားပဲငါးပိကို အရမ္းစိတ္၀င္စားသြားျပီ…

Andy Myint - 9/9/08, 10:31 PM
ပဲငန္ပိနဲ႔ ေႀကာ္စား ၾကည့္ပါ မတန္ခူး။ ႀကိဳက္သြားမွာပါ။
PAUK - 9/19/08, 1:47 AM

အမဲသားအေျခာက္ေၾကာ္(အမြေၾကာ္)စားခ်င္လို႔..
လုပ္နည္းယူသြားတယ္ေနာ့္..
ေနာက္ရက္မွ လုပ္စားၾကည့္ရမယ္...

Andy Myint - 9/22/08, 10:16 PM
လုပ္စားၾကည့္ပါ PAUK... :) ၿပီးရင္လည္း ေကၽြးဦးေနာ္...

Post a Comment

Many thanks for dropping a comment…

Film


Files