Sunday, December 07, 2008

ေခါက္ဆင့္ (က်ိဳင္းတံု ႐ွမ္းေခါက္ဆြဲ) + ပဲပုတ္ခ်က္

ေခါက္ဆင့္ဆိုတာ ေတာင္ႀကီးဘက္မွာ ေရာင္းတဲ့ အရည္နဲ႔ စားရတဲ့ ႐ွမ္းေခါက္ဆြဲ တစ္မ်ိဳးပါ။ က်ိဳင္းတံု ႐ွမ္းေခါက္ဆြဲလို႔လည္း သိၾကပါတယ္။ ခ်က္ဖို႔ အဓိက လိုအပ္တာေတြကေတာ့ ၀က္သား၊ ပဲပုတ္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးတို႔ပါပဲ။ ပဲပုတ္ဆိုလို႔ ပဲပုတ္၀ယ္လို႔ မရႏိုင္တဲ့ ႏိုင္ငံကလူေတြ လက္မလန္ သြားပါနဲ႔။ ေႀသာ္ဇီမွာလည္း ပဲပုတ္၀ယ္လို႔မရပါဘူး။ အဲဒါေၾကာင့္ ဒီမွာ ၀ယ္လို႔ရတဲ့ Tempeh လို႔ ေခၚတဲ့ ပဲပိစပ္ျပားနဲ႔ လုပ္ပါတယ္။

TempehTempeh က ပဲပုုတ္နဲ႔ အေတာ္ဆင္ပါတယ္။ အရသာ ဆင္တယ္။ အနံ႔ကေတာ့ ပဲပုတ္နံ႔ လံုး၀ မ႐ွိပါဘူး။ ပဲပုတ္ အနံ႔ မႀကိဳက္တဲ့ သူေတြ အတြက္ ေကာင္းပါတယ္။ ဥပမာ ကေလးေတြ လိုမ်ိဳး။ ပဲပုတ္က ပ႐ိုတင္းဓါတ္ အျပည့္အ၀ ပါတဲ့ အတြက္ သက္သက္လြတ္စားတဲ့သူေတြ အတြက္ အင္မတန္ ေကာင္းတဲ့ ျဖည့္စြက္စာပါ။ Tempeh ကို အင္ဒိုနီး႐ွားေတြ အရမ္း စားပါတယ္။ စကၤာပူက အင္ဒိုနီး႐ွားဆိုင္ေတြ၊ မေလးဆိုင္ေတြ မွာ ေတြ႔ႏိုင္ပါတယ္။ ပဲပိစပ္ကို ေဖာက္ၿပီး ေရစစ္ ဖိထားတာပါ။ အေျခာက္ေတာ့ မဟုတ္ပါဘူး။ ဟင္းခ်က္နည္း Post ေတြ ဖတ္ၿပီးေတာ့ Ingredient ၀ယ္ရလြယ္ေအာင္ အိတ္ပံုနဲ႔ တင္ေပးပါလို႔ ေတာင္ဆိုဖူးတဲ့ သူေတြ ႐ွိလို႔ ဓါတ္ပံုနဲ႔ တင္လိုက္ပါတယ္။

ေခါက္ဆင့္ အေၾကာင္း မေျပာခင္ Tempeh ခ်က္ (ပဲပုတ္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးခ်က္) အေၾကာင္း အစစ္ေပးလိုက္ပါဦးမယ္။ ပဲပုတ္ခ်က္နဲ႔ သူမက ႀကီးျပင္းလာၿပီး သူမအႀကိဳက္ကို ႐ွဲလိုက္တာပါ။ ေတာင္ႀကီးမွာေတာ့ ပဲပုတ္ေစ့ကို ေပါေပါပဲပဲ ၀ယ္လို႔ ရပါတယ္။ လတ္ဆတ္ၿပီး မေကာင္းတဲ့ အနံ႔အသက္မ႐ွိပါဘူး။ အဲဒီ ပဲပုတ္ေစ့ကို ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီနဲ႔ အေျခာက္ေႀကာ္တယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးနဲ႔ ငပိခ်က္လိုမ်ိဳး ခ်က္စားတယ္။ အရည္ စပ္စပ္ခ်က္စားတယ္။ အခုဒီမွာ Tempeh ၀ယ္လို႔ရေတာ့ ပဲပုတ္လိုမ်ိဳး ခ်က္စားပါတယ္။ ခ်က္နည္းကေတာ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ငပိခ်က္ ခ်က္နည္းအတိုင္းပါပဲ။ ၾကက္သြန္ အျဖဴအနီ မ်ားမ်ားကို ဆီသတ္၊ နည္းနည္း ႏြမ္းရင္ င႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မႈန္႔ထည့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြ၊ ပဲပုတ္ (Tempeh) ကိုေသးေသးေလးေတြ လွီးၿပီး ေခ်ထားတာထည့္ ဆားသင့္႐ံု ထည့္ၿပီး ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြ ေၾကသြား ပံုပ်က္သြားတဲ့ အထိ ခ်က္ပါတယ္။ ဆီနည္းနည္း ျပန္သလို ျဖစ္လာရင္ နံနံပင္ကို လက္တစ္ဆစ္ေလာက္ လွီးထားတာရယ္၊ င႐ုတ္သီးစိမ္း ခပ္ႀကီးႀကီး လွီးထားတာရယ္ ထည့္လိုက္ၿပီး ခဏေနရင္ က်က္ပါၿပီ။ သက္သက္လြတ္စားတဲ့ သူေတြအတြက္ ဟင္းေကာင္းတစ္ခြက္ပါ။ ေၾသာ္ဇီမွာ၊ စကၤာပူမွာ Tempeh ကို ၀ယ္လို႔ ရပါတယ္။ Cholesterol Free ျဖစ္ၿပီး Protein ဓါတ္လည္း ျပည့္၀လို႔ ေရပန္းစားလာတဲ့ အစားအစာ တစ္ခု ျဖစ္လို႔ US၊ UK မွာလည္း ၀ယ္လို႔ ရမယ္ ထင္ပါတယ္။ Tempeh ခ်က္ဟာ ပဲပုတ္ အရသာ စိမ့္စိမ့္ေလးနဲ႔ ငပိခ်က္လို လုပ္စားလို႔ အေတာ္ေကာင္းပါတယ္။ အရည္စပ္စပ္နဲ႔ စားလည္း ေကာင္းပါတယ္။


ေခါက္ဆင့္ ခ်က္ဖို႔ေတာ့ ၀က္နံ႐ိုးနဲ႔ ခ်က္တာ ေကာင္းတယ္။ ၀က္သားနဲ႔ပဲလည္း ခ်က္လို႔ ရပါတယ္။ ၀က္နံ႔႐ိုးကို တစ္ေခ်ာင္းစီ ျဖစ္ေအာင္ လွီးၿပီး တ၀က္ျပန္ ခုတ္လိုက္ပါတယ္။ အ႐ြယ္ေတာ္ေလးေတြ ရေအာင္ပါ။ ၀က္သား အ႐ိုးေရာတာလည္း ထည့္ပါတယ္။ Tempeh ကုိုေတာ့ ငပိခ်က္ ခ်က္တာထက္ ေသးေအာင္ လွီးပါတယ္။ ပဲပုတ္ရႏိုင္ရင္ေတာ့ အမႈန္႔ျဖစ္ေအာင္ လုပ္ထားပါတယ္။ ပဲပုတ္မႈန္႔ မ်ားမ်ား လိုအပ္ပါတယ္။ ငပိခ်က္ ခ်က္သလိုပဲ ၾကက္သြန္ အျဖဴအနီမ်ားမ်ားနဲ႔ ဆီသတ္ပါတယ္။ အိုးႀကီး တစ္အုိးစာ အတြက္ ၾကက္သြန္ဥနီ ဥႀကီး ၃ လံုး ေသးရင္ ၄ လံုးထည့္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီက ဟင္းရည္ကို ခ်ိဳေစပါတယ္။ ဆီသတ္ၿပီး ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၃-၄ လံုး ေသးေသးလွီးထားတာ ထည့္ပါတယ္။ ၀က္သားေတြ ပဲပုတ္ေတြ ထည့္ပါတယ္။ ေရနည္းနည္း ထည့္ၿ႔ပီး လံုးလိုက္ပါတယ္။ ၀က္သား မႏူခင္ အထိ ေရနည္းနည္းနဲ႔ပဲ တည္ပါတယ္။ ၀က္သားႏူးမွ ေရကို အုိးျပည့္ေအာင္ထည့္ ပဲငံျပာရည္ ေယာက္ခ်ိဳ တစ္ဇြန္းခြဲေလာက္ ထည့္ပါတယ္။ ဟင္းရည္က မျပစ္မက်ဲ ျဖစ္ေအာင္ ခ်ိန္ၿပီး ခ်က္ရပါတယ္။ သူမတို႔ ခ်က္စားတုန္းကေတာ့ လက္ပံပြင့္ေျခာက္ ထည့္ပါတယ္။ အခုေတာ့ မရႏိုင္လို႔ မထည့္ပါဘူး။

ပြဲျပင္ဖို႔ အတြက္ နန္းႀကီးေခါက္ဆြဲ (နန္းလတ္က သင့္ေတာ္ပါတယ္) ရယ္၊ ဟင္းရည္ရယ္၊ နံနံပင္၊ ၾကက္သြန္မိတ္၊ ပဲပင္ေပါက္ ေရေႏြးေဖ်ာနဲ႔ ျပင္ၿပီး စားႏိုင္ပါတယ္။


20 comments:

Nu Thwe - 12/7/08, 9:37 PM

အေတာ္ပဲ၊ ယိုးဒယားဆုိင္ သြားမလို႔။ အခ်ိန္မီေလး။ လိုတာေတြ ၀ယ္လာၿပီး ခ်က္စားရမယ္။ ေက်းဇူးပါဗ်ိဳ႕။
အိမ္မွာ ျမန္မာျပည္က ပို႔ထားတဲ႔ ပဲပုပ္ေျခာက္ အျပားေလးေတြ ရွိတယ္။ ဒါက ႀကံဳႂကြား ဟိဟိ။

A Linn Nyi - 12/7/08, 10:33 PM

ရွမ္းေခါက္ဆြဲ၊နန္းၾကီးသုတ္တုိ႕ထက္စာရင္ ဒီေခါက္ဆြဲနဲ႕ဆုိ သက္သာတာေပါ႕။ ဟင္းရည္တအုိးတည္ထားျပီးျပီဆုိ တေယာက္လာ တခါမျပင္ရေတာ႕ဘူး။ ေက်းဇူးပဲ wesheme ေရ။

Dr. Nyan - 12/8/08, 12:56 AM

ခ်က္နည္းေလးေ၀မွ်တာေက်းဇူးအမ်ားၾကီးတင
္တယ္ဗ်ာ။
အေတာ္ဘဲ..မေဟသီကုိခ်က္ေကၽြးလုိက္ဦးမယ္။
း)

ေရႊဂ်မ္း - 12/8/08, 1:48 AM

မနက္ေစာေစာလာဖတ္ျပီး ရွမ္းေခါက္ဆြဲစားခ်င္သြားျပီ။ ေနာက္ရုံးပိတ္ရက္က် ခ်က္စားမွပဲ။ ေက်းဇူးပဲ ကုိအန္ဒီေရ။ း)

MrDBA - 12/8/08, 2:01 AM

မိုက္ျပီ။ တရုတ္ႏွစ္ကူးမွာ အိမ္တြင္းေအာင္းျပီး ခ်က္စားဦးမယ္။

nu-san - 12/8/08, 2:09 AM

Andy ဆီက ဟင္းခ်က္နည္းေလးေတြက ခပ္ဆန္းဆန္းေလးေတြ။ အမ မစားဖူးတာေတြခ်ညး္ပဲ.. လုပ္စားဦးမယ္လုိ႔ မၾကံဳး၀ါးေတာ့ပါဘူး.. ဟုိတရက္ကလည္း ၾကက္ဆီထမင္းလုပ္နည္းေလး လာေခ်ာင္းသြားျပီး အခုထိကုိ မလုပ္စားျဖစ္ေသးလုိ႔... :P ရွမ္းအစားအစာေတြကုိ အရင္က မၾကိဳက္တတ္ဖူး.. အခုေတာ့ တျဖည္းျဖည္းခ်င္း ၾကိဳက္တတ္လာတယ္..

ဓာတ္ပုံေတြ အရင္ၾကည့္တာ ရွမး္ေခါက္ဆြဲပုံေတာ့ ေတြ႕လိုက္ေသးတယ္.. သားအမိ ၂ ေယာက္ရုိက္ထားတဲ့ ပုံကုိ သေဘာက်ေနတာ.. သားသားေလးက sweet ျဖစ္တယ္.. ျမတ္ႏုိးေလးကေတာ့ ဂစ္တာ ကိုင္ထားတာ တကယ့္ Rocker ပဲ.. ရီရတယ္.. သားအမိေတြ သနပ္ခါးေတြ လူးထားလုိ႔ ရာသီဥတု ပူေနျပီလား မသိဘူးေနာ္.. :)

PAUK - 12/8/08, 2:20 AM

အခု ကိုအန္ဒီတို႔ခ်က္သလို
ရွမ္းပဲပုပ္အရည္ေသာက္ျမီးရွည္ဆိုျပီး
ခ်က္ျပီးတင္ျဖစ္ေသးတယ္..
ဒီလိုမ်ိဳးခပ္ဆန္ဆန္ပါပဲ..
၉လပိုင္းေလာက္တုန္းက..
က်ေနာ္က ၾကက္သားနဲ႔...
မနုသြဲ႔ ပဲပုပ္ေျခာက္ျပားရွိရင္
အေတာ္ပဲေပါ့..။။
http://ah-pauk.blogspot.com/2008/09/blog-post_21.html
တင္သင့္လားေတာ့မသိ..
လွ်ာရွည္ျပီးတင္ေပးလိုက္ျပီ..

ThuHninSee - 12/8/08, 4:30 AM

ဒီမွာ ကုိအန္ဒီၿပတဲ႔ ပုံထဲကလုိမ်ိဳးရိွတယ္။
ပုလင္းနဲ႔ေရာင္းတာ။ ဆားေတြပါေတာ႔ ငန္တယ္။
ေပ်ာ႔စိေနတယ္။ ခ်က္စားလို႔ရပါ႔မလားမသိဘူး။

sandar - 12/8/08, 12:56 PM

ကိုအန္ဒီေရ...၀က္သားႏူးေအာင္ ဘယ္ေလာက္ၾကာေအာင္ တည္ရလဲ။
ဂလု ရွလြတ္ သြားရည္က်သြားပါတယ္။ စကရင္မ္ကိုပါ ကိုက္စားခ်င္လာၿပီေနာ္။ ေသခ်ာေပါက္ ခ်က္စားျဖစ္မယ္။

khin oo may - 12/8/08, 7:43 PM

ေကာင္းမဲ႕ပံဳဘဲ

Anonymous - 12/9/08, 12:54 PM

Thanks for sharing a great recipe.

Nge Naing - 12/9/08, 6:35 PM

ေတာင္ႀကီးကလာတဲ့ ရွမ္းပဲပုပ္ကို ဆစၵနီက ျမန္မာဆိုင္ေတြမွာ ၀ယ္လို႔ရပါတယ္။ ေတာင္တန္းမယ္ ရွမ္းပဲပုပ္လို႔ ေရးထားၿပီး ေတာင္ႀကီးက ထုတ္လုပ္တယ္။ ကၽြန္မက ရွမ္းပဲပုပ္ကို ခ်က္စားတာထက္ ေပါင္မုန္႔ကင္စရာနဲ႔ ကင္ၿပီး ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ သရက္သီးစိမ္း၊ ငရုပ္သီးစိမ္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴနီနဲ႔ မွ်င္ငပိကို ေထာင္းသလို ေထာင္းၿပီး တို႔စရာနဲ႔ တို႔စားတာ သိပ္ေကာင္းတယ္။ အဲဒီလို လုပ္စားလို႔ အစ္မရင္းလို ခင္မင္ခဲ့ၿပီး အခုမရွိေတာ့တဲ့ ရွမ္းအမ်ိဳးသမီး အစ္မႀကီးတေယာက္က ညဥ္းက ငါတို႔ ရွမ္းစားစရာကို ဖ်က္ဆီးေနတာလားလို႔ ေျပာဖူးတယ္။ သူေျပာသလို မီးကင္ၿပီး ၾကက္သြန္စိမ္းနဲ႔ ဆီဆမ္းၿပီးလည္း စားၾကည့္ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ေထာင္းစားတာေလာက္ အရသာမေတြ႔ဘူး။ တခါေလာက္ ေထာင္းစားၾကည့္ပါ။ ဆစၵနီက ျမန္မာဆိုင္ လိပ္စာနဲ႔ ဖုန္းနံပါတ္ လိုရင္ ကၽြန္မပို႔ေပးလို႔ရပါတယ္။

ponyate - 12/10/08, 2:08 PM

ၾကည့္ရတာ ေကာင္းမယ့္ပုံပဲ။ လုပ္စား ၾကည့္ဦးမွ။

လင္း - 12/14/08, 5:06 PM

က်ိဳင္းတံုရွမ္းေခါက္ဆြဲ ကိုသိပ္ၾကိဳက္တာ။ လင္းကေတာ့ ဆိုင္မွာဘဲ စားျဖစ္တယ္။ အခုေတာ့ ခ်က္စားၾကည့္အုန္းမယ္။

လင္း - 12/15/08, 2:05 AM

လင္းလဲအားက်ျပီး ဒိေန ့သြားစားလာတာကိုတင္ထားတယ္ ကိုအင္ဒီ လာဖတ္လွည့္ပါ။ လက္ပံေခါင္းေျခာက္လဲပါတယ္။

sandakoo - 12/18/08, 10:36 PM

ခဏခဏေရာက္ျဖစ္ပါတယ္ တစ္ခါမွ comment မေရးျဖစ္ဘူး...…” ဟင္းခ်က္နည္းေလး ေတြ ၾကည့္္ၿပီးသြားရည္က်သြားပါတယ္ အဆင္ ေျပ ရင္ေတာ.ျမီးရွည္ လုပ္နည္းေလးေျပာပါေနာ္။
ေပ်ာ္ရြင္ခ်မ္းေျမ႔ပါေစ

Andy Myint - 1/5/09, 3:06 PM
ဟုတ္တယ္ မႏုသြဲ႕ ယိုးဒယားဆိုင္မွာ ျမန္မာစာနဲ႔ တူတာေလးေတြ ႐ွိတတ္တယ္။ ဒီမွာေတာ့ ဗီယက္နမ္ဆိုင္မွာ ဗီယက္နမ္းေစ်းမွာ သြား၀ယ္ရတယ္။

မအလင္းညီက သူမ်ားကို ေကၽြးဖို႔ စဥ္းစားေနတာကိုး ေကာင္းတယ္။ ဧည့္သည္ လာလုပ္ရတာေပါ့။

ေဒါက္တာဉာဏ္ကလည္း ေတာင္ႀကီးကဆိုေတာ့ ေခါက္ဆင့္ႀကိဳက္မွာေပါ့။ မဒမ္ကိုလည္း ခ်က္ေကၽြးလိုက္ေပါ့။

ခ်က္စားပါ မေရႊဂ်မ္း

ခ်က္ဗ်ာ ကိုဒီဘီေအ… ႏွစ္ကူးအထိ ေစာင့္စရာ မလိုပါဘူး။

ဒီလိုပဲ မႏုစံေရ အင္တာနက္မွာ ေတြ႔တိုင္းသာ ခ်က္စားရမယ္ဆိုရင္ေတာ့ ဘယ္လြယ္မလဲ

လာၾကည့္ဦးမယ္မေပါက္ ..

အဲဒါေတြ မဟုတ္ဘူး မသုႏွင္းဆီ။ အဲဒါက ပဲငပိအငန္ေတြ။ အရမ္းငန္တာပဲ။

အင္းေပါ့.. ကိုယ္တိုင္ စားၾကည့္မွ ေကာင္းမေကာင္း သိမွ မဟုတ္လား မခင္ဦးေမ

အစ္မ Nge Naing ေရ ေကာမန္႔ ျပန္တာ ေနာက္က်သြားတယ္။ မခ်က္စားခင္ တစ္ပတ္က ျမန္မာဆိုင္ တစ္ဆိုင္မွာ သြားၾကည့္ေသးတယ္။ ပဲပုတ္ မရလို႔ ႐ွိတာနဲ႔ ခ်က္လိုက္ရတာ။ တျခားဆိုင္ေတြ လိပ္စာလည္း သိခ်င္ေသးတယ္။ အီးေမး ပို႔ေပးရင္ ေက်းဇူးတင္တယ္။ အစ္မနဲ႔လည္း ခင္ရတာေပါ့။ ကၽြန္ေတာ့္ အီးေမးက andymyint@gmail.com ပါ။

လုပ္စားၾကည့္ပါ မပံုရိပ္

လင္းသြားစာတာက အေတာ္စံုတာပဲ။ အဲဒီ ပံုၾကည့္ၿပီးေတာ့ သူမက ဟာ..ဟုတ္တယ္ သူတို႔ဆီမွာ စားရင္ ၀က္ေသြးလည္း ပါတယ္ ေျပာေနတယ္

ၿမီး႐ွည္ ခ်က္စားျဖစ္ရင္ ေရးလိုက္မယ္ မစႏၵကူး
An Asian Tour Operator - 6/16/10, 6:59 PM

ဗိုက္ဆာေနတဲ့ အခ်ိန္မွ ေသျခာလာၾကည့္မိေလျခင္းးး

Addy Chen - 5/8/11, 7:25 AM

ကိုုအန္ဒီ ေရ မိုုးေကာင္းသူဆီကေန အာလူးကက္သလစ္ ဘတ္ရင္းေရာက္လာတယ္ တီလဲ က်ိဳင္းတံုု ကပဲ
တေလာက ခ်က္စားတာေလး မွ် လိုုက္တယ္

http://chenaddy.blogspot.com/2011/04/blog-post_28.html

Anonymous - 11/18/11, 11:56 AM

you can get pae pote in Sydney Burmese shop..

Post a Comment

Many thanks for dropping a comment…

Film