Sunday, December 07, 2008

ေခါက္ဆင့္ (က်ိဳင္းတံု ႐ွမ္းေခါက္ဆြဲ) + ပဲပုတ္ခ်က္

ေခါက္ဆင့္ဆိုတာ ေတာင္ႀကီးဘက္မွာ ေရာင္းတဲ့ အရည္နဲ႔ စားရတဲ့ ႐ွမ္းေခါက္ဆြဲ တစ္မ်ိဳးပါ။ က်ိဳင္းတံု ႐ွမ္းေခါက္ဆြဲလို႔လည္း သိၾကပါတယ္။ ခ်က္ဖို႔ အဓိက လိုအပ္တာေတြကေတာ့ ၀က္သား၊ ပဲပုတ္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးတို႔ပါပဲ။ ပဲပုတ္ဆိုလို႔ ပဲပုတ္၀ယ္လို႔ မရႏိုင္တဲ့ ႏိုင္ငံကလူေတြ လက္မလန္ သြားပါနဲ႔။ ေႀသာ္ဇီမွာလည္း ပဲပုတ္၀ယ္လို႔မရပါဘူး။ အဲဒါေၾကာင့္ ဒီမွာ ၀ယ္လို႔ရတဲ့ Tempeh လို႔ ေခၚတဲ့ ပဲပိစပ္ျပားနဲ႔ လုပ္ပါတယ္။

TempehTempeh က ပဲပုုတ္နဲ႔ အေတာ္ဆင္ပါတယ္။ အရသာ ဆင္တယ္။ အနံ႔ကေတာ့ ပဲပုတ္နံ႔ လံုး၀ မ႐ွိပါဘူး။ ပဲပုတ္ အနံ႔ မႀကိဳက္တဲ့ သူေတြ အတြက္ ေကာင္းပါတယ္။ ဥပမာ ကေလးေတြ လိုမ်ိဳး။ ပဲပုတ္က ပ႐ိုတင္းဓါတ္ အျပည့္အ၀ ပါတဲ့ အတြက္ သက္သက္လြတ္စားတဲ့သူေတြ အတြက္ အင္မတန္ ေကာင္းတဲ့ ျဖည့္စြက္စာပါ။ Tempeh ကို အင္ဒိုနီး႐ွားေတြ အရမ္း စားပါတယ္။ စကၤာပူက အင္ဒိုနီး႐ွားဆိုင္ေတြ၊ မေလးဆိုင္ေတြ မွာ ေတြ႔ႏိုင္ပါတယ္။ ပဲပိစပ္ကို ေဖာက္ၿပီး ေရစစ္ ဖိထားတာပါ။ အေျခာက္ေတာ့ မဟုတ္ပါဘူး။ ဟင္းခ်က္နည္း Post ေတြ ဖတ္ၿပီးေတာ့ Ingredient ၀ယ္ရလြယ္ေအာင္ အိတ္ပံုနဲ႔ တင္ေပးပါလို႔ ေတာင္ဆိုဖူးတဲ့ သူေတြ ႐ွိလို႔ ဓါတ္ပံုနဲ႔ တင္လိုက္ပါတယ္။

ေခါက္ဆင့္ အေၾကာင္း မေျပာခင္ Tempeh ခ်က္ (ပဲပုတ္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးခ်က္) အေၾကာင္း အစစ္ေပးလိုက္ပါဦးမယ္။ ပဲပုတ္ခ်က္နဲ႔ သူမက ႀကီးျပင္းလာၿပီး သူမအႀကိဳက္ကို ႐ွဲလိုက္တာပါ။ ေတာင္ႀကီးမွာေတာ့ ပဲပုတ္ေစ့ကို ေပါေပါပဲပဲ ၀ယ္လို႔ ရပါတယ္။ လတ္ဆတ္ၿပီး မေကာင္းတဲ့ အနံ႔အသက္မ႐ွိပါဘူး။ အဲဒီ ပဲပုတ္ေစ့ကို ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီနဲ႔ အေျခာက္ေႀကာ္တယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးနဲ႔ ငပိခ်က္လိုမ်ိဳး ခ်က္စားတယ္။ အရည္ စပ္စပ္ခ်က္စားတယ္။ အခုဒီမွာ Tempeh ၀ယ္လို႔ရေတာ့ ပဲပုတ္လိုမ်ိဳး ခ်က္စားပါတယ္။ ခ်က္နည္းကေတာ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ငပိခ်က္ ခ်က္နည္းအတိုင္းပါပဲ။ ၾကက္သြန္ အျဖဴအနီ မ်ားမ်ားကို ဆီသတ္၊ နည္းနည္း ႏြမ္းရင္ င႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မႈန္႔ထည့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြ၊ ပဲပုတ္ (Tempeh) ကိုေသးေသးေလးေတြ လွီးၿပီး ေခ်ထားတာထည့္ ဆားသင့္႐ံု ထည့္ၿပီး ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြ ေၾကသြား ပံုပ်က္သြားတဲ့ အထိ ခ်က္ပါတယ္။ ဆီနည္းနည္း ျပန္သလို ျဖစ္လာရင္ နံနံပင္ကို လက္တစ္ဆစ္ေလာက္ လွီးထားတာရယ္၊ င႐ုတ္သီးစိမ္း ခပ္ႀကီးႀကီး လွီးထားတာရယ္ ထည့္လိုက္ၿပီး ခဏေနရင္ က်က္ပါၿပီ။ သက္သက္လြတ္စားတဲ့ သူေတြအတြက္ ဟင္းေကာင္းတစ္ခြက္ပါ။ ေၾသာ္ဇီမွာ၊ စကၤာပူမွာ Tempeh ကို ၀ယ္လို႔ ရပါတယ္။ Cholesterol Free ျဖစ္ၿပီး Protein ဓါတ္လည္း ျပည့္၀လို႔ ေရပန္းစားလာတဲ့ အစားအစာ တစ္ခု ျဖစ္လို႔ US၊ UK မွာလည္း ၀ယ္လို႔ ရမယ္ ထင္ပါတယ္။ Tempeh ခ်က္ဟာ ပဲပုတ္ အရသာ စိမ့္စိမ့္ေလးနဲ႔ ငပိခ်က္လို လုပ္စားလို႔ အေတာ္ေကာင္းပါတယ္။ အရည္စပ္စပ္နဲ႔ စားလည္း ေကာင္းပါတယ္။


ေခါက္ဆင့္ ခ်က္ဖို႔ေတာ့ ၀က္နံ႐ိုးနဲ႔ ခ်က္တာ ေကာင္းတယ္။ ၀က္သားနဲ႔ပဲလည္း ခ်က္လို႔ ရပါတယ္။ ၀က္နံ႔႐ိုးကို တစ္ေခ်ာင္းစီ ျဖစ္ေအာင္ လွီးၿပီး တ၀က္ျပန္ ခုတ္လိုက္ပါတယ္။ အ႐ြယ္ေတာ္ေလးေတြ ရေအာင္ပါ။ ၀က္သား အ႐ိုးေရာတာလည္း ထည့္ပါတယ္။ Tempeh ကုိုေတာ့ ငပိခ်က္ ခ်က္တာထက္ ေသးေအာင္ လွီးပါတယ္။ ပဲပုတ္ရႏိုင္ရင္ေတာ့ အမႈန္႔ျဖစ္ေအာင္ လုပ္ထားပါတယ္။ ပဲပုတ္မႈန္႔ မ်ားမ်ား လိုအပ္ပါတယ္။ ငပိခ်က္ ခ်က္သလိုပဲ ၾကက္သြန္ အျဖဴအနီမ်ားမ်ားနဲ႔ ဆီသတ္ပါတယ္။ အိုးႀကီး တစ္အုိးစာ အတြက္ ၾကက္သြန္ဥနီ ဥႀကီး ၃ လံုး ေသးရင္ ၄ လံုးထည့္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီက ဟင္းရည္ကို ခ်ိဳေစပါတယ္။ ဆီသတ္ၿပီး ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၃-၄ လံုး ေသးေသးလွီးထားတာ ထည့္ပါတယ္။ ၀က္သားေတြ ပဲပုတ္ေတြ ထည့္ပါတယ္။ ေရနည္းနည္း ထည့္ၿ႔ပီး လံုးလိုက္ပါတယ္။ ၀က္သား မႏူခင္ အထိ ေရနည္းနည္းနဲ႔ပဲ တည္ပါတယ္။ ၀က္သားႏူးမွ ေရကို အုိးျပည့္ေအာင္ထည့္ ပဲငံျပာရည္ ေယာက္ခ်ိဳ တစ္ဇြန္းခြဲေလာက္ ထည့္ပါတယ္။ ဟင္းရည္က မျပစ္မက်ဲ ျဖစ္ေအာင္ ခ်ိန္ၿပီး ခ်က္ရပါတယ္။ သူမတို႔ ခ်က္စားတုန္းကေတာ့ လက္ပံပြင့္ေျခာက္ ထည့္ပါတယ္။ အခုေတာ့ မရႏိုင္လို႔ မထည့္ပါဘူး။

ပြဲျပင္ဖို႔ အတြက္ နန္းႀကီးေခါက္ဆြဲ (နန္းလတ္က သင့္ေတာ္ပါတယ္) ရယ္၊ ဟင္းရည္ရယ္၊ နံနံပင္၊ ၾကက္သြန္မိတ္၊ ပဲပင္ေပါက္ ေရေႏြးေဖ်ာနဲ႔ ျပင္ၿပီး စားႏိုင္ပါတယ္။


Monday, December 01, 2008

The Weakest Link

ရလာဒ္တစ္ခုအတြက္ အမ်ားနဲ႔ အလုပ္ လုပ္ၾကတဲ့ အခါ အဲဒီ အုပ္စုထဲမွာ Weakest Link တစ္ေယာက္ေတာ့ ႐ွိစၿမဲ။ အဲဒီ Weakest Link ေၾကာင့္ အဆိုးဆံုး အလုပ္ မၿပီးေျမာက္ မေအာင္ျမင္သလို အနည္းဆံုးေတာ့ လုိအပ္တာထက္ အခ်ိန္ ပိုယူရျခင္း ဒါမွမဟုတ္ ပိုၿပီး ကုန္က်ျခင္းေတြ ျဖစ္ႏိုင္တယ္။ ဒီထက္ ပိုဆိုးတာကေတာ့ ကိုယ္ကိုယ္တိုင္ Weakest Link ျဖစ္ေနရျခင္းပါ။

ကၽြန္ေတာ့္ ဘ၀မွာ Weakest Link အျဖစ္ အခါမ်ားစြာ ျဖစ္ဖူးပါတယ္။ မိသားစုထဲမွာလည္း ျဖစ္ခဲ့ဖူးပါတယ္။ အဲဒီတုန္းက ကၽြန္ေတာ္က ၁၀ တန္း ေအာင္ၿပီးခါစ။ ၁၀၉/၁၁၀ ျဖစ္ေနတဲ့ အခ်ိန္။ အစ္ကို အႀကီးဆံုးက အေဖ့ အလုပ္မွာ ၀ိုင္းကူတယ္။ ညီအငယ္ေတြကေတာ့ ေက်ာင္းသားဆိုေတာ့ Pass ရထားတယ္။ ကၽြန္ေတာ္က ေက်ာင္းသားလည္း မဟုတ္ေတာ့ဘူး။ အလုပ္သမားလည္း မဟုတ္ေသးဘူး။ အဲဒီေတာ့ အိမ္မွာ အပိုေကာင္ ျဖစ္ေနတဲ့ အခ်ိန္ေပါ့။ ညေနဆိုရင္ သူငယ္ခ်င္းေတြနဲ႔ လက္ဘက္ရည္ဆိုင္ သြားထိုင္တယ္။ တခါတေလ မိုးခ်ဳပ္ေအာင္ ေနၿပီးမွ ျပန္လာတယ္။ ႀကီးပြားတိုးတက္ဖြယ္ အခြင့္အလမ္းေတြကလည္း မ႐ွိဘူး။ တကယ္ေတာ့ မ႐ွာတတ္တာပဲ ထားပါေတာ့။ ဘာလုပ္လို႔ လုပ္ရမွန္းလည္း မသိဘူး။ ေယာင္ေတာင္ေတာင္နဲ႔။ မိသားစုထဲမွာေတာ့ ကၽြန္ေတာ္က Weakest Link ပဲ။

ကိုယ္က Weakest Link ျဖစ္ေနတယ္လို႔ သိလိုက္ရတဲ့ အခ်ိန္ေတြေလာက္ စိတ္ပ်က္ဖို႔ ေကာင္းတာ မ႐ွိဘူး။ ကိုယ္ေၾကာင့္ အမ်ားမွာ အေႏွာက္အယွက္ ျဖစ္ရတယ္လို႔ စိတ္မေကာင္းသလို ကိုယ့္ရဲ႕ အတၱေတြ မာနေတြကို ေလွ်ာခ်ပစ္ရတဲ့ အခါေတြလည္း ႐ွိရဲ႕။ ဒီလို ခံစားရေပမည့္ ကိုယ့္ကိုယ္ကို Weakest Link ဘ၀ကေန ႐ုန္းထြက္ဖို႔လည္း Limitation ေတြက ႐ွိလို႔ ႀကိတ္မွိတ္ မ်ိဳသိပ္ေနရတာေတြ ႐ွိသလို Weakest Link မုိ႔လို႔ ႐ူးခ်င္ေယာင္ ေပါခ်င္ေယာင္ ေဆာင္ေနရတာေတြလည္း ႐ွိရဲ႕။ Weakest Link မွန္း မသိေအာင္ ဖံုးဖိရတာေတြ ဟန္ေဆာင္ရတာေတြကလည္း ခဏခဏ။ တစ္ခါတစ္ေလ ကိုယ္ကိုယ္ကို Weakest Link မွန္းမသိဘဲ ေထာ္ေလာ္ ကန္႔လန္႔ ျဖစ္ေနရတာ ေတြကေတာ့ ႐ွိေကာင္း ႐ွိခဲ့မွာပဲ။

Weakest Link တိုင္း ညံ့တယ္။ ေႏွးတယ္ေတာ့ မဟုတ္ပါဘူး။ အုပ္စုထဲမွာ ေတာ္ေတာ့ ေတာ္ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ပန္းတိုင္ ေရာက္ဖို႔ရာမွာ သူ႔ေၾကာင့္ တစ္ ေနမည္။ ဖ်က္ျမင္း ျဖစ္ေနမယ္ ဆိုရင္လည္း Weakest Link ပဲ။ အဲဒီေတာ့ Weakest Link ကို အဓိပၸါယ္ ဖြင့္ၾကည့္ရင္ ညံ့သူ ေႏွးသူ ဆိုတာထက္ “အုပ္စုျဖင့္ ပန္းတိုင္ေရာက္ရန္ ႀကိဳးစားရာတြင္ ေႏွာင့္ေႏွးေစသူ”လို႔ ေျပာလို႔ ရမည္။

Weakest Link ဆိုတဲ့ Reality Show တစ္ခုကို ကၽြန္ေတာ္ ၾကည့္ဖူးတယ္။ ႀကိက္ဖူးတယ္။ ကစားနည္းထက္ Host လုပ္တဲ့ မိန္းမႀကီး (Anne Robinson)ကို ႀကိဳက္တာ။ (မိန္းမဆိုေတာ့ Hostess ေပါ့ေလ)။ တစ္ခုခု မွားေျဖလိုက္တာနဲ႔ “နင္ ဒါေလးေတာင္ မသိဘူးလား”။ “ဖ်င္းလွခ်ည္လား ည့ံလွခ်ည္လား” ေက်ာင္းအုပ္ ဆရာမႀကီး ေလသံနဲ႔ ပယ္ပယ္နယ္နယ္ တြယ္တာ။ ၾကည့္လို႔ေကာင္းတယ္။ အဲဒီ Show မွာ Round တစ္ Round ၿပီးရင္ တစ္ခါ Weakest Link ကို အမ်ားက Vote လုပ္ၿပီး ျဖဳတ္ရတာ။ Donald Trump ရဲ႕ “You are fired!” ေလာက္ နာမည္ မႀကီးခဲ့ေပမယ့္ အဲဒီ အဘြားႀကီးက “You are the weakest link - Get out” လို႔ British ေလသံနဲဲ႔ ေျပာလိုက္ရင္ အေျပာခံရတဲ့ သူမွာ ေအာင့္သက္သက္အေတာ္ ျဖစ္မွာ။ ၾကားရတဲ့ သူေတာင္ မသက္သာဘူး။ အဲဒီမွာ ၿပိဳင္ပြဲဆိုေတာ့ အရမ္းေတာ္တဲ့ တတ္တဲ့သူကို အမ်ားက ၀ိုင္းၿပီး ျဖဳတ္လိုက္တာ ႐ွိတယ္။ ဒါေပမယ့္ အုပ္စုထဲမွာလည္း အမွန္ကို ေျဖႏိုင္တဲ့ သူတစ္ေယာက္ေတာ့ ႐ွိမွ ဆိုေတာ့ မေတာ့္တေတာ္သူေတြကို Final round အထိ ေခၚသြားတာေတြလည္း ႐ွိတယ္။

ရန္ကုန္မွာ ကုမၸဏီေတြ ေခတ္ေကာင္းတုန္း တေန႔ေတာ့ အင္းယားကန္မွာ Inter-Company ဆိုၿပီး ကုမၸဏီႀကီးေတြ နဂါးေလွ ၿပိဳင္ပြဲေတြ လုပ္တယ္။ ကၽြန္ေတာ္ သူငယ္ခ်င္း တစ္ေယာက္ ဖိတ္လို႔ DHL ကုမၸဏီရဲ႕ ေလွအသင္းမွာ ကၽြန္ေတာ္ ၀င္ၿပိဳင္ျဖစ္တယ္။ ဘယ္သူမွေတာ့ နဂါးေလွကို ေကာင္းေကာင္း မေလွာ္ဖူးဘူးေပါ့။ ေရကူးတတ္လို႔ ျဖစ္ျဖစ္ ေရနစ္မွာ မေၾကာက္တတ္ရင္ ျဖစ္ျဖစ္ ၀င္ၿပိဳင္လို႔ ရတယ္။ ၿပိဳင္ပြဲ မစခင္ ၂ပတ္ ၃ပတ္ေလာက္ အလိုကတည္းက ေလွေလွာ္ သင္ၾကတယ္။ က်င့္ၾကတယ္။ အဲဒီမွာ ကၽြန္ေတာ္က Weakest Link ပဲ။ ကၽြန္ေတာ္က ဖလံ။ ေလွေလွာ္ပံု ေလွာ္နည္းကလည္း နည္းမက် ဆိုေတာ့ ကၽြန္ေတာ့္ေၾကာင့္ ေလွက သြားသင့္သေလာက္ မသြားဘူး။ အားလံုးကလည္း ရိပ္မိတယ္။ ကၽြန္ေတာ္လည္း ကိုယ့္ကိုယ္ကို သိတယ္။ အဲဒါနဲ႔ ၿပိဳင္ပြဲေန႔က်ေတာ့ ကၽြန္ေတာ့္ကို ထုတ္လည္း မထုတ္ခ်င္ေတာ့ ဘာလုပ္သလဲဆိုေတာ့ ကၽြန္ေတာ့္ကို ရာထူး တိုးေပးလိုက္တယ္။ ေလွေလွာ္တဲ့ ေနရာကေန ေလွဦးမွာ ဗံုတီးတဲ့သူ အျဖစ္ လုပ္ေစတယ္။ အဲဒီမွာမွ အေတာ္ပဲ ျဖစ္သြားတယ္။

အဲဒါေလးက ကၽြန္ေတာ့္အတြက္ေတာ့ သင္ခန္းစာပဲ။ Weakest Link ကိုေတြ႔ၿပီဆိုရင္ သူနဲ႔ သင့္ေတာ္တဲ့ ေနရာ ေပးထားလိုက္ရင္ အဖြဲ႕အစည္းက သူဘာသူ အဆင္ေျပသြားလိုက္မည္။ ၿပီးေတာ့ ေလွဦးမွာ ဗံုကို အားနဲ႔ ပါးနဲ႔ တီးၿပီး ေလွထိုးသားေတြကို ညာသံေပး ဦးေဆာင္ေနတဲ့ သူကလည္း ကၽြန္ေတာ့္လို ေလွေကာင္းေကာင္း မေလွာ္ႏိုင္တဲ့ Weakest Link ျဖစ္ေနႏိုင္တာပဲ။

တျခားဖတ္ရန္- ကၽြဲအုပ္လို မိသားစု

Film