Monday, January 12, 2009

အစားအေသာက္ေတြ ဓါတ္ပံု ႐ိုက္တဲ့အခါ

ကၽြန္ေတာ္က  Pro ဓါတ္ပံုသမား မဟုတ္ပါဘူး။ အေပါစား Point and Shoot ကင္မရာ နဲ႔ပဲ ႐ိုက္ၿပီး ၾကည့္ေကာင္းရင္ ၿပီးေရာေတာင္မဟုတ္။ မွတ္တမ္း တင္ႏိုင္ရင္ ၿပီးေရာ ႐ိုက္တဲ့သူပါ။ ေမာင္တိန္တို႔နဲ႔ ေတြ႔မွပဲ Contrast ေတြ Composition ေတြ ဓါတ္ပံုမွာ ၾကည့္ရေကာင္းမွန္း သိတဲ့သူပါ။ ကၽြန္ေတာ့္ရဲ႕ ဓါတ္ပံု ႐ိုက္နည္းကေတာ့ ၃-၄ပံု႐ိုက္ ၾကည့္အေကာင္းဆံုးပံု တစ္ပံုေရြး ဆိုတာမ်ိဴးပါ။ မ်ားေသာအားျဖင့္ေတာ့ Auto ပဲ႐ိုက္လိုက္ၿပီး ညဖက္ ႐ိုက္တာရယ္ ပန္းေတြကို အနီးကပ္ ႐ိုက္တဲ့ အခါရယ္ Recipe Post ေတြအတြက္ ဟင္းေတြ ႐ိုက္တဲ့ အခါမွာရယ္သာ ကင္မရာကို နည္းနည္း ဟုိေျပာင္း ဒီေျပာင္းလုပ္ၿပီး ႐ိုက္တာပါ။ ၾဆာေပါက “၂၀၀၉ ဘေလာ့ဂ္ ေဟာစာတမ္း” မွာ

အခ်ဳိ႕ေသာ ဘေလာ့ဂါမ်ားအေနျဖင့္ အစားအေသာက္မ်ားကုိ ႀကဳိးစားပမ္းစား ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ခဲ့ပါေသာ္လည္း ဓါတ္ပုံမ်ားကုိမူ ၿပီးစလြယ္ ႐ုိက္ကူးတင္ျပသျဖင့္ ဖတ္႐ႈရသူအေပါင္း ခံတြင္းပ်က္လတၱံ႕။ 
ဆိုၿပီး ေဟာထားလို႔ စာဖတ္သူမ်ား ခံတြင္း မပ်က္ရေလေအာင္ ကၽြန္ေတာ္ ဟင္းေတြ ဓါတ္ပံု ႐ိုက္တဲ့ နည္းေတြကို ခ်ေရးလိုက္တာပါ။ ဒါေတြက Pro နည္းေတြေတာ့ မဟုတ္ပါဘူး။ ႐ွိတဲ့ ကင္မရာနဲ႔ ၾကည့္ေကာင္းေအာင္ ႐ိုက္တာပါ။
  • Lighting က သဘာ၀ အေရာင္ ေကာင္းတယ္ ဆိုေပမည့္ ႐ိုး႐ိုး ကင္မရာေလးေတြက Flash ပိတ္႐ိုက္ရင္ အိမ္ထဲမွာ (မီးဖိုေခ်ာင္ထဲမွာ)ဆိုရင္ အလင္းနည္းလို႔ အလင္းေပးၿပီး ႐ိုက္ပါတယ္။ မီးဖိုအေပၚတည့္တည့္က အနံ႔စုပ္တဲ့ ပန္ကာမွာ မီးလံုး ႐ွိတဲ့ အတြက္ ကၽြန္ေတာ္ကေတာ့ အဲဒီ မီးဖိုေပၚမွာပဲ ႐ိုက္ပါတယ္။ တကယ္လို႔ အဲဒီလိုမ်ိဳး မ႐ွိရင္ ထမင္းစား စားပြဲေပၚမွာ စာၾကည့္မီးနဲ႔ ႐ိုက္လည္း ရပါတယ္။ မီးက အျဖဴဆို ပိုေကာင္းေပမယ့္ ကၽြန္ေတာ္ကေတာ့ အ၀ါေရာင္ပဲ ႐ွိေတာ့ အ၀ါေရာင္နဲ႔ပဲ ႐ိုက္တာပါ။ ဒါေပမယ့္ ျမန္မာ အစားအစာေတြက မီးအ၀ါနဲ႔ ႐ိုက္ရင္ေတာ့ အေရာင္ ပိုေကာင္းသလိုပဲ။
 
ဒီပံုက နမူနာ ျပထားတာပါ။ 
(ဘေလာ့ေရးေနတဲ့ အခ်ိန္မွာ ရွိရာ အသီးအႏွံေတြ ပန္းကန္ထဲ ထည့္ၿပီး ဆက္တင္ လုပ္ထားေတာ့ ပန္းခ်ီဆြဲတဲ့ ပံုလိုလို ဘာလိုလိုနဲ႔)

  • Flash ကို ပိတ္ၿပီး ႐ိုက္ပါတယ္။
  • အနီးကပ္ Macro သံုးၿပီး ႐ိုက္ပါတယ္။ ဒါကေတာ့ လံုး၀ Amateur နည္းပဲ။ ကၽြန္ေတာ္က Point and Shoot နဲ႔ ႐ိုက္တာ ဆိုေတာ့ အနီးကပ္အတြက္ ဘယ္လိုမွ ခ်ိန္လို႔ မရဘူး။ အဲဒီေတာ့ Macro Mode နဲ႔ ႐ိုက္တယ္။
  • လက္ကို ၿငိမ္ေအာင္ ထားၿပီး ႐ိုက္ပါတယ္။ ဘယ္သူမွေတာ့ မီးဖိုထဲမွာ Tripod နဲ႔ ဘာနဲ႔ ႐ိုက္ခ်င္မွာ မဟုတ္ပါဘူး။ လက္မၿငိမ္တတ္ရင္ Timer မွာ ၃ စကၠန္႕ေလာက္ေပးၿပီး ႐ိုက္ႏိုင္ပါတယ္။
  • အနီးကပ္ (ေဘးဖက္ ခပ္ေစာင္းေစာင္း ကေန) ႐ိုက္တဲ့ အခါ Angle မ်ိဳးစံုကေန ႐ိုက္ၿပီး ၾကည့္အေကာင္းဆံုး ပံုကို ေ႐ြးပါတယ္။
  • တစ္ပန္းကန္လံုး ပါစရာ မလိုပါဘူး။ ခ်က္ထားသမွ် ပါစရာ မလိုပါဘူး။ Ingredients ေတြကိုလည္း အမ်ိဳးစံုေအာင္ ျပႏိုင္ရင္ ရပါၿပီ။ တကယ့္ ပမာဏ ပါစရာ မလိုပါဘူး။
  • အစားအစာ အမ်ိဳးအစား ၃ ၄ မ်ိဳး (၃-၄ ပန္းကန္) ပါမွသာ အေပၚစီးကေန ႐ိုက္ပါတယ္။ အဲဒီလိုမွ မဟုတ္ရင္ အနီးကပ္ တေစာင္း ႐ိုက္ပါတယ္။


  • ဒီပံု ၂ ပံုမွာ အနီးကပ္ ေဘးေစာင္း ႐ိုက္တာနဲ႔ အေပၚစီးကေန ႐ိုက္တာ ဘယ္ပံုက အစားအစာေတြကို ပိုျမင္ရတယ္ဆိုတာ ယွဥ္ၾကည့္ႏိုင္ပါတယ္။
  • Contrast ကို နည္းနည္း တင္လိုက္ပါတယ္။ Photo Editing Application ေတြ သံုးၿပီး Contrast တင္ပါတယ္။ ဟင္းေတြက အေရာင္စံုၿပီး ေသးေသး ေသးေသး အဖတ္ေလးေတြ ပါေတာ့ Contrast တင္လိုက္ရင္ အဲဒီ ေသးေသး ေသးေသးေလးေတြက ျမင္သာလာပါတယ္။ င႐ုတ္သီးဖတ္က င႐ုတ္သီးဖတ္၊ ၾကက္သြန္နီဖတ္က ၾကက္သြန္နီ ျမင္သာလာၿပီး ပိုစားခ်င္စရာ ေကာင္းလာပါတယ္။ ဒါမွမဟုတ္ ကင္မရာမွာ အေရာင္ကို Vivid ျဖစ္ေအာင္ Setting ေျပာင္းလိုက္ပါတယ္။

  • ဟင္းခ်က္ၿပီး က်က္တာနဲ႔ ပန္းကန္ထဲ ထည့္လိုက္ပါတယ္။ အေငြ႕ေသေအာင္ ေစာင့္ၿပီး ႐ိုက္ပါတယ္။ ဟင္းေတြက က်က္ၿပီး ခဏေနရင္ အေရာင္ ေျပာင္းသြားတတ္တယ္။ ဟင္း႐ြက္ေႀကာ္လိုမ်ိဳးဆို အရမ္း သိသာသလို ဆီျပန္ဟင္းေတြလည္း သတိထားၾကည့္ရင္ ေတြ႔ႏိုင္ပါတယ္။ က်က္က်က္ခ်င္း အခ်ိန္မွာ ႐ိုက္လ်င္ အေငြ႔ေတြေၾကာင့္ ေ၀၀ါးတတ္လို႔ အေငြ႔ေသေအာင္ေတာ့ ေစာင့္ပါတယ္။
  • မလိုအပ္ဘဲ ဟင္းအိုး၊ ဒယ္အိုးေတြထဲက ဟင္းေတြကို မ႐ိုက္ပါဘူး။ ဟင္းအိုး ဒယ္အိုးထဲမွာ ႐ိုက္ထားရင္ ခ်က္ျပဳတ္ထားတဲ့ အတြက္ ေပပြေနၿပီး စားခ်င္စိတ္ ကုန္သြားႏိုင္တယ္။ ပန္းကန္ထဲ ခပ္ထည့္ၿပီး ႐ိုက္ပါတယ္။ ပန္းကန္ထဲ ထည့္တဲ့ အခါလည္း ဟင္းထဲမွာ ပါတဲ့ အမ်ိဳးအမည္ အကုန္လံုး ျမင္သာေအာင္ ထည့္ၿပီး ပန္းကန္အနားေတြ ေပေနရင္ တစ္လွ်ဴးေပပါနဲ႔ သုတ္လိုက္ပါတယ္။
  • ပန္းကန္ထဲမွာလည္း သူ႔အစားအစာနဲ႔သူ ၾကည့္ေကာင္းေအာင္ စီပါတယ္။ စမူဆာတုန္းက သူမဘာသာ ေၾကာ္ေလွာ္ၿပီး ဓါတ္ပံု ႐ိုက္ထားတာ စမူဆာကို ပန္းကန္ထဲမွာ ၾကည့္ေကာင္းေအာင္ ဘယ္လို စီရမွန္း မသိလို႔ ပံုစံမ်ိဳးစံု စီၿပီး ႐ိုက္ထားတာ ေနာက္ဆံုးေတာ့ အားလံုး ပံုထည့္ထားတဲ့ ဓါတ္ပံုက ၾကည့္ေကာင္းေနတာနဲ႔ အဲဒါပဲ ေရြးလိုက္တယ္။ နံနံပင္ေလး ၾကက္သြန္ၿမိတ္ေလး အုပ္ၿပီးမွ ႐ိုက္သင့္ရင္ ႐ိုက္ပါတယ္။
  • ခ်က္ၿပီးသား ပံုေတြကို Blogger မွာ Host လုပ္ၿပီး မတင္ပါဘူး။ Flickr သံုးပါတယ္။ Google က Resize လုပ္လိုက္ရင္ အစားအေသာက္ေတြက ကိုယ္႐ိုက္ထားတာေလာက္ ၾကည့္မေကာင္းေတာ့သလိုပဲ။ Flickr က Resize လုပ္ေပးတာ အဆင္ေျပပါတယ္။ Blogger မွာ Host လုပ္မည္ဆိုလည္း Photo Editing Tool တစ္ခုခုနဲ႔ Resize လုပ္ၿပီး Original Size တင္တာ ေကာင္းပါတယ္။
  • ဓါတ္ပံု ၾကည့္လိုက္တာနဲ႔ စားခ်င္စိတ္ ေပါက္လာေအာင္ ႐ိုက္ႏိုင္ရင္ေတာ့ အေကာင္းဆံုးပါပဲ။

တကယ္ေတာ့ ဓါတ္ပံု႐ိုက္ရတာ မခက္ပါဘူး။ ဒါေပမယ့္ ဟင္းခ်က္နည္း Post တင္ဖူးတဲ့ သူတိုင္း သိပါတယ္။ ကိုယ့္က အဆင့္ဆင့္ ျပခ်င္ရင္ မခ်က္ခင္ အစိမ္းေတြကို စီရရီၿပီး ႐ိုက္၊ ခ်က္ၿပီးေတာ့ ၾကည့္ေကာင္းေအာင္ ျပင္ၿပီး ႐ိုက္နဲ႔ နည္းနည္းေတာ့ လက္၀င္ပါတယ္။ ဒါကိုက ေပ်ာ္စရာလို႔ သေဘာထားမွသာ မပင္မပန္း လုပ္ျဖစ္တာပါ။ ေနာက္ၿပီး ကိုယ္က Post တင္ဖို႔ ခ်က္စားတာ မဟုတ္ေပမယ့္ တန္ေအာင္ Post တင္လိုက္မည္ ဆိုၿပီး ႐ိုက္ထားတာေတြလည္း အမ်ားႀကီးပါပဲ။ တခ်ိဳ႕ ဟင္းေတြက်ေတာ့လည္း ဓါတ္ပံု ေကာင္းေကာင္း မရလိုက္လို႔၊ ဓါတ္ပံု မ႐ိုက္ျဖစ္လိုက္လို႔ မတင္ျဖစ္တာေတြလည္း ႐ွိျပန္ေရာ။


ဒါကၽြန္ေတာ္တို႔ ေလာေလာဆယ္ ႐ိုုက္ေနတဲ့ နည္းပါ။ Professional ဆန္ဆန္ ဘယ္လို ႐ိုက္မလဲဆိုတာကို "How to take photo food" ဆိုၿပီ Google မွာ ႐ွာၾကည့္ရင္ ပထမ တစ္မ်က္ႏွာေလာက္ ဖတ္လုိုက္ရင္ မီးအလင္းေရာင္နဲ႔ အလိုက္ White Balance ဘယ္လို ခ်ိန္ရမည္၊ ဘယ္အခါမွာ ISO ကို ဘယ္ေလာက္ တင္ရမည္ စတာေတြ ဖတ္လို႔ရပါတယ္။ Point and Shoot နဲ႔ အစားအေသာက္ေတြကို ဘယ္လို ႐ိုက္ရမည္ဆိုတာ ထပ္မံ ျဖည့္စြက္ေပးမည္ဆိုရင္လည္း ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။ Recipe ေတြအတြက္ ဓါတ္ပံု႐ိုက္ဖို႔ကင္မရာ ေကာင္းေကာင္း (Lens ေကာင္းေကာင္း) ၀ယ္ခ်င္ရင္ျဖင့္ TZA ကိုသာ ေမးၾကည့္ေပေတာ့။

13 comments:

MrDBA - 1/13/09, 1:45 AM

ေကာင္းပ။ တီဇက္ေအ ကိုလည္း သူ႔ပံုေတြ ဘယ္လိုရိုက္ေၾကာင္းေရးျပရင္ေကာင္းမယ္။ :)

ႏုသြဲ႕ - 1/13/09, 10:45 AM

ဒါကို ဖတ္ၿပီး ကိုယ္႔ပဲျပဳတ္ပံုေလးေတြကို ကိုယ္ သနားသြားတယ္။ စာရႈသူမ်ားကိုလည္း အားနာပါရဲ႕။ ေနာက္ဆို ကိုအင္ဒီ ေျပာတဲ႔နည္းေတြ သံုးၿပီး ရိုက္မယ္ေနာ္။ ေက်းဇူး း)

Ko Paw - 1/13/09, 10:57 AM

ဟဲ..ဟဲ....က်ေနာ္ ကလိထားတာကုိ ဘယ္သူအရင္ပြင့္ထြက္လာမလဲလုိ႔ ေစာင့္ေနတာ ကုိအင္ဒီ ဗုိလ္စြဲသြားသကုိး...... ၾကည့္ရတာ က်ေနာ့္မိတ္ေဆြ တန္ခူးက ခရီးထြက္ေနလုိ႔ ပြင့္ခ်ိန္မရလုိက္ဘူးထင္ပါရဲ႕...ဟိ။

Moe Cho Thinn - 1/13/09, 11:46 AM

ဓာတ္ပုံေလး တပုံတင္ဖို႔ အေတာ္ ေစတနာထားတာပဲေနာ္။ ခ်ီးက်ဴးပါတယ္။ စာဆက္ေရးပါေနာ္..

TZA - 1/13/09, 2:45 PM

ဟိုက္.. ကိုအန္ဒီ အခြၽန္နဲ႔ မ လိုက္ၿပီ။

က်ေနာ္ စားစရာပံု႐ုိက္ရင္ aperture က်ယ္တဲ့ prime lens သံုး႐ုိက္ပါတယ္၊ က်ေနာ့္ဟာက nikon 50mm f/1.8 ပါ၊ ဒီထက္ ပိုက်ယ္တာ၊ bokeh ဆိုတဲ့ ေနာက္ခံဝတၳဳ ဝါးတဲ့ပံုစံကို ပိုလွေအာင္ ေပၚေစတာေတြလည္း ရွိပါတယ္၊ ပိုေကာင္းသလို ေစ်းလည္း ပိုႀကီးပါတယ္၊ က်ေနာ့္ဟာက တ႐ုတ္ျဖစ္ ခပ္ေပါေပါ ထဲကပါ။ aperture က်ယ္ေတာ့ ေမွာင္တဲ့အေနအထားမွာလည္း ႐ုိက္လို႔ ေကာင္းတာေပါ႔၊ အေရာင္ေတြ မႈိင္းမေနဘူးေပါ႔။ က်ေနာ့္အေနနဲ႔ အစားအေသာက္႐ုိက္ရင္ အေရးႀကီးဆံုးက white balance ပါပဲ၊ ထြက္လာတဲ့ပံုက ကိုယ္ျမင္ေနက် အေရာင္ေတြမဟုတ္ရင္ စားခ်င္စဖြယ္ မျဖစ္ေတာ့ဘူး၊ ဂ်ဴံဆို အျဖဴ၊ ဟင္းရြက္ဆို အစိမ္း၊ မုန္လာဥအနီဆို အနီ စသျဖင့္ သူ႔အေရာင္နဲ႔သူ မွန္ေနမွ ၾကည့္ေကာင္းမွာေလ။ ဒါေၾကာင့္ စားစရာ႐ုိက္ရင္ အရင္ဆံုး lens ေျပာင္းတပ္တယ္၊ white balance ခ်ိန္တယ္ (ဒါ က်ေနာ့္အတြက္ အေရးႀကီးဆံုး)၊ frame ထဲမွာ ေပၚေနရမယ့္ ေနရာ၊ အရြယ္အစား စတာေတြကို ခ်ိန္ဆတယ္၊ ၿပီးရင္ လက္ၿငိမ္ၿငိမ္ထားၿပီး ႐ုိက္လိုက္တာပါပဲ။ က်ေနာ္ ေနာက္ပိုင္း႐ုိက္ျဖစ္တဲ့ အစားအေသာက္ပံုေတြက post edit သိပ္လုပ္စရာ မလိုေတာ့ဘူး၊ ႐ုိက္ထြက္လာတာနဲ႔ စိတ္တိုင္းက်ပါတယ္။

MrDBA ေကာ္မန္႔ကိုလည္း ေျဖၿပီးသားျဖစ္လိမ့္မယ္လို႔ ေမွ်ာ္လင့္ပါတယ္ဗ်ား။

nyimuyar - 1/13/09, 4:25 PM

thanks for ur tips and tricks

မဇနိ - 1/13/09, 10:03 PM

အဲဒီငါးဟင္းပံုက ျပန္ျမင္ရရင္ တခါသြားရည္က်မိျပန္ၿပီ။
ဓါတ္ပံုေတြက ကင္မရာအေၾကာင္းလည္း နားမလည္ေတာ့ ႀကံဳသလိုရိုက္ျဖစ္ပါတယ္။

nu-san - 1/14/09, 2:00 AM

Andy ေရ.. အမတုိ႔က ရုိးရုိးပုံ ရုိက္ျပရင္ကိုပဲ သြားရည္က်ေနရတာပါ.. ဒါေၾကာင့္ စားခ်င္စဖြယ္ျဖစ္ေအာင္ ရုိက္ျပရင္ေတာ့ မၾကည့္ရဲပဲ မ်က္ႏွာလႊဲေနရလိမ့္မယ္ထင္တယ္.. :D

strike - 1/14/09, 6:31 PM

KOM ဟင္းပံုေလးေတြဆိုလည္းၾကည္ေနတာပဲဆံပင္ခ်ည္ေတာင္ေတ႔ြရတယ္။

khin oo may - 1/16/09, 2:13 AM

strike ကုိ သတ္ခ်င္တယ္။

ႏုသြဲ႕ - 1/17/09, 8:20 PM

ငပိေထာင္းပို႔စ္က ပံု မေကာင္းတာ ကိုအင္ဒီ ေျပာတဲ႔ နည္းေတြ မသံုးျဖစ္လိုက္လို႔ပါ။ ဆရာက ေတာ္ပါတယ္၊ တပည္႔က ေရွာ္(ပ်င္း)လို႔ပါ...ခြင္႔လႊတ္ပါေနာ႔ း)

khin oo may - 1/18/09, 7:19 PM

လာဖတ္သြားသည္။

subuueain - 1/23/09, 1:33 AM

ကၽြန္မ blog ကပံုေတြ ကေတာ့ မလွရွာဘူးရွင္။ ၾကံဳသလိုရိုက္ေနလို ့ :)
နည္းေပးတာ ေက်းဇူးပါေနာ္

Post a Comment

Many thanks for dropping a comment…

Film