Sunday, February 22, 2009

ဟင္းသီး၀လံ မီးဖုတ္သုပ္

သက္သတ္လြတ္ စားေနတဲ့ သူေတြအတြက္ အေနာက္တိုင္း အရသာ အသုပ္တစ္မ်ိဳးကို ေ၀မွ်လိုက္ပါတယ္။ အေနာက္တိုင္း အရသာ ဆိုေပမယ့္ ျမန္မာလွ်ာနဲ႔လည္း အဆင္ေျပပါတယ္။ ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္ မီးဖုတ္သုတ္ပါ။ ျမန္မာစာ ခရမ္းသီး မီးဖုတ္သုပ္လိုလိုေပါ့။ တူတာ ေျပာျပတာပါ အရသာေတာ့ ကြာပါတယ္။ လိုအပ္တဲ့ သီးႏွံ၀လံေတြကေတာ့

  • ဖ႐ံုသီး တစ္ျခမ္း - Butternut Pumpkin ႐ွည္႐ွည္မ်ိဳးဆို အရသာေကာင္းၿပီး အနံ႔ မျပင္းပါဘူး။
  • ခရမ္းသီး ပုလံုးလံုး တစ္လံုး - ခရမ္းသီးက အ႐ွည္မ်ိဳးလည္း ႐ွိပါတယ္။ အ႐ွည္မ်ိဳးက ဟင္းခ်က္စားရင္ ပိုေကာင္းတယ္။
  • င႐ုတ္ပြ - ႀကိဳက္တဲ့ အေရာင္ ထည့္ပါ။ ေစ်းနည္းနည္း ပိုႀကီးတဲ့ အနီေရာင္ကေတာ့ ပိုေမႊးတယ္။
  • ခရမ္းခ်ဥ္သီး
  • မႈိ (မထည့္လည္း ရပါတယ္)
  • ဇူခီးနီး (Zucchini) (မထည့္လည္း ရပါတယ္) - ဇူခီးနီးက ဘူး၊ ဖ႐ံုမ်ိဳးပါပဲ။ အရသာ ခ်ိဳပါတယ္။ ႏြယ္က သီးရင္ ၀လံ ဆိုေတာ့ ဖ႐ံုသီးနဲ႔ ဇူခီးနီးက ၀လံေတြေပါ့။

  • ဆလပ္႐ြက္ ဆလတ္႐ြက္ ေရာရာ - Salad လုပ္စားတဲ့ အ႐ြက္ေတြ ၃-၄ မ်ိဳး ေရာထားတဲ့ အထုတ္ေတြ ႐ွိတတ္ပါတယ္။ မ႐ႏိုင္ရင္လည္း Iceberg Lettuce ဆလပ္ တစ္ထုတ္ ဆိုရင္လည္း ျဖစ္ပါတယ္။
  • Artichoke Heart - ေဂၚဖီထုပ္လုိလို အဖူးပါ။ အထဲက အဆံကို အခ်ဥ္တည္ထားတဲ့ ပုလင္းေတြ ၀ယ္လို႔ ရပါတယ္။ စာဖတ္သူ တစ္ဦးက ျဖည့္စြက္သြားပါတယ္။ "artichoke ဆိုတာ ဆူးေလသီးပါ။ ဆူးေလပင္က သီးတဲ့ ဆူးေလသီးပါတဲ့ရွင္။"

သီးႏွံေတြကို မလွီးခင္ ေရေဆးလိုက္ပါတယ္။ ခရမ္းသီးကို အ႐ွည္လိုက္ မထူမပါး လွီးပါတယ္။ ဇူခီးနီးကိုလည္း တ၀က္၀က္ၿပီး အ႐ွည္လိုက္ လွီးပါတယ္။ ဖ႐ံုသီးကို အခြံခြာၿပီး လက္တစ္ဆစ္ ပတ္လည္ အတံုးေလးေတြ တံုးပါတယ္။ င႐ုတ္ပြ အစိမ္းေရာင္ ျဖစ္ျဖစ္ အနီေရာင္ ျဖစ္ျဖစ္ ႏွစ္မ်ိဳးစလံုး ျဖစ္ျဖစ္ကို ၄-၅ စိပ္ စိပ္ၿပီး အေစ့ေတြ ထုတ္လိုက္ပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကိုလည္း ၄-၅ စိပ္ စိပ္ၿပီး အေစ့ေတြ အႏွစ္ေတြ ထုတ္လိုက္ပါတယ္။ မႈိေတြကို ေလးစိတ္ စိတ္လိုက္ပါတယ္။

လွီးထားတာေတြ အားလံုးကို ဗန္းထဲ ထည့္ၿပီး Oven ထဲမွာထည့္ ၂၀၀ စင္တီမွာ မိနစ္ ၂၀ ေလာက္ ဖုတ္လိုက္ပါတယ္။ စကၤာပူက အိမ္တခ်ိဳ႕မွာ Oven အႀကီးစား မ႐ွိတတ္ရင္လည္း Toaster Oven နဲ႔ ဖုတ္လည္း ရပါတယ္။ လွီးၿပီး ဗန္းထဲ ထည့္လိုက္ရင္ မ်ားေနတယ္ ထင္ရေပမယ့္ ဖုတ္ၿပီး သုတ္လိုက္ရင္ တ၀က္ေတာင္ မက်န္ခ်င္ပါဘူး။ မွန္းရ လြယ္ေအာင္ ေျပာပါတယ္။

ဖုတ္ထားတဲ့ သီးႏွံေတြရယ္၊ ဆလပ္႐ြက္ ဆလတ္႐ြက္ ေရာရာရယ္၊ အာတီခ်ဳပ္ အဆံရယ္၊ သံလြင္ဆီ သင့္ေတာ္႐ုံ(တျခား အနံ မျပင္းတဲ့ ဆီလည္း ရပါတယ္) ေရာၿပီး ထည့္ထားတာကို French Dressing သင့္ေတာ္႐ံု၊ ဆားနည္းနည္း ထည့္ၿပီး ေရာေမႊလိုက္ရင္ ဆလပ္က ဆဲလက္ဒ္က အဆင္သင့္ စားလို႔ ရပါၿပီ။ အာတီခ်ဳပ္ အဆံက အခ်ဥ္တည္ထားတာမို႔ အခ်ဥ္ကဲပါတယ္။ Dressing ကလည္း ခ်ဥ္တတ္လို႔ ထိန္းထည့္ရပါတယ္။ ဖ႐ံုသီး မီးဖုတ္က စိမ့္စိမ့္နဲ႔ အာတီခ်ဳပ္က အခ်ဥ္နဲ႔က သူ႔ဘာသူ ထိန္းသြားၿပီး စားၿမိန္ပါတယ္။ ေထာပတ္ထမင္း အုန္းထမင္းလို အအီစာေတြနဲ႔ အင္မတန္ လိုက္ဖက္တဲ့ အသုပ္ တစ္မ်ိဳး ျဖစ္ပါတယ္။




၀မ္းေႏြးစရာ ဟင္းခ်ိဳတစ္ခြက္ (Pumpkin Soup)



8 comments:

Anonymous - 2/22/09, 1:21 AM

ေအာ္ ဒီတစ္ခါေတာ့ ဘယ္သူမွ မေရးရေသးလို႕ ေျခရာေလးခ်န္သြားလိုက္တယ္ း)

မပန္းအိ

Phyo Evergreen - 2/22/09, 4:21 AM

ၾကည့္ေတာ့ၾကည့္သြားတယ္.. သိပ္ၾကိဳက္မယ္မထင္ဘူးဗ်.

ႏုသြဲ႕ - 2/22/09, 8:10 AM

French dressing ကို ခံစားလို႔ မရဘူး။ သူ႔ကို နည္းနည္းပဲ ထည္႔ၿပီး စမ္းၾကည္႔ဦးမယ္။ ေက်းဇူး။ Healthy diet ပိုစားမလားလို႔ရယ္...ဟိ။

sin dan lar - 2/22/09, 12:51 PM

French Dressing သိပ္မၾကိဳက္လို႕ ၊ အသီးဝလံေတြေတာ့ အကုန္ၾကိဳက္
နည္းပ်က္( ကိုယ့္ဘာသာ ေလွ်ာက္လုပ္ေသာနည္း) နဲ႕ သုတ္စားၾကည့္မယ္...။

Moe Cho Thinn - 2/23/09, 5:55 AM

တို႔ကေတာ႔ အသီးအရြက္ ဆို မစားခ်င္လို႔ စားတတ္ေအာင္ က်င္႔စားေနရတယ္။ ေခတ္မီဥာဏ္ရွိသူတိုင္း က်န္းမာေရး အေတြးအေခၚ ရွိၾကတယ္။ တို႔ကေတာ႔ healthy food ဆို ေရွာင္တယ္ လို႔ ေျပာရမလားပဲ။ ကိုယ္႔ကိုယ္လဲ မေကာင္းမွန္း သိပါတယ္။ ႀကိဳးစား စားၾကည္႔ ပါအုံးမယ္။

nu-san - 2/25/09, 11:32 PM

Andy ေရ.. အဲဒီလုိ salad ေတြကုိ ဒီမွာေတာ့ အရမ္းစားၾကတယ္... အမကေတာ့ ရုံးက ပါတီေတြ ဘာေတြ ရွိလုိ႔ ဆုိင္မွာ လိုက္ေကၽြးရင္ေတာ့ စားလိုက္တာပဲ.. ကုိယ့္ဘာသာကုိယ္ေတာ့ မလုပ္စားျဖစ္ဘူး.. :P

ဘာလုိလုိနဲ႔ ျမတ္ႏုိးေလး ေမြးေန႔ ေရာက္ေတာ့မယ္ေနာ္.. မိသားစုေတြ ဘာအစီအစဥ္ေတြ ရွိတုန္း.. ကေလးေတြ ပုိ႔စ္ေတာင္ မဖတ္ရတာ ၾကာေပါ့.. :)

Ko Paw - 2/26/09, 12:47 PM

<<<“ဆားနည္းနည္း ထည့္ၿပီး ေရာေမႊလိုက္ရင္ ဆလပ္က အဆင္သင့္ စားလို႔ ရပါၿပီ။”>>>

ကုိအင္ဒီေရ…. အဲဒီမွာ ကုိအင္ဒီ ေျပာတဲ့ “ဆလပ္”က အရြက္ကုိ ရည္ၫႊန္းတာလား။ ဒါမွမဟုတ္ Salad (ဆဲလက္ဒ္) ကုိ ေျပာတာလား။

က်ေနာ္ေမးရျခင္းအေၾကာင္းက…… က်ေနာ္ ၉ တန္းေက်ာင္းသားအရြယ္ အဂၤလိပ္စာအုပ္ေတြကုိ စဖတ္ဘုိ႔ ႀကဳိးစားေနစဥ္က ၀တၳဳထဲမွာ အဲဒီ Salad ဆုိတဲ့ စကားလုံးေတြ႕ရင္ ဆလပ္ လုိ႔ပဲ အသံထြက္လုိက္တယ္။ ဥပမာ…Salad တပြဲမွာတယ္ဆုိတာမ်ဳိး ဖတ္ရရင္….အဓိပၸါယ္ကုိလည္း ဆလပ္ရြက္ တပြဲမွာစားတယ္လုိ႔ ထင္ေၾကးနဲ႔ ၿဖီးျဖန္းဘာသာျပန္ေလ့ရွိတယ္။ ဒစ္ရွင္နရီမၾကည့္ဘဲ ရမ္းတုတ္တာ။ အသံထြက္ကုိလည္း ဒစ္ရွင္နရီမွာ မၾကည့္ျဖစ္ဘူး။ အဲသည္လုိ ဒစ္ရွင္နရီမၾကည့္ဘဲ စိတ္မွန္းနဲ႔ ရမ္းက်ိတ္လုိ္က္တဲ့ အသံထြက္ေတြက က်ေနာ့္မွာ ႂကြယ္၀တဲ့ မရွိမဲ့ရွိမဲ့ အဂၤလိပ္ စကားလုံးေတြရဲ႕ ၈၀ ရာခုိင္ႏႈန္းေလာက္ရွိတယ္။ အခုေနာက္ပုိင္းက်ေတာ့မွ တခ်ဳိ႕အသံထြက္ ေတြက တက္တက္စင္ေအာင္ လြဲေနတာကုိ ေတြ႕လာရတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကုိယ္ေျပာရင္ ႏုိင္ငံျခားသားေတြက နားမလည္တာျဖစ္မယ္။ အစကေတာ့မသိဘူး….ဒီေကာင္ေတြ ကုိယ့္ေလာက္မွ စကားလုံးမႂကြယ္၀ေလျခင္းေပါ႔။ း-)

ဒါေပမယ့္ ဆယ္တန္းေရာက္ေတာ့ ဘီဘီစီက အဂၤလိပ္စကားေျပာအေခြေတြမွာ ဆဲလက္ဒ္ လုိ႔ အသံထြက္တာကုိ စၿပီး သတိထားမိတယ္။ စကၤာပူမွာလည္း ဆဲလက္ဒ္ ပဲ ထြက္ၾကတယ္။ အဲဒါနဲ႔ က်ေနာ္လည္း ေရာေယာင္ၿပီး ဆဲလက္ဒ္ လုိက္တာေပါ႔။ ဒစ္ရွင္နရီကုိ အခုထိ မၾကည့္ရေသးဘူး။

ဒီလုိနဲ႔ “ဆဲလက္ဒ္” ေျပာလာလုိက္တာ ဟုိးတေလာကေတာ့ ဂ်ဴးရဲ႕ “မက္ဆီကန္အလံ ပန္းသီးသုပ္” (ထင္ပါရဲ႕) ၀တၳဳတုိထဲမွာ ဂ်ဴးကလည္း သစ္သီးဟင္းရြက္သုပ္ကုိ အရင္တုန္းက က်ေနာ္ထြက္သလုိပဲ “ဆလပ္” လုိ႔ ထြက္ထားတာကုိ ေတြ႕ရျပန္ပါေရာ။

က်ေနာ္သိခ်င္တာက…. Salad ကုိ “ဆလပ္” လုိ႔ အသံထြက္တာ ရွိသလားဆုိတာရယ္…. ဒါမွမဟုတ္ ျမန္မာေတြက ျမန္မာသံ ဖလွယ္ၿပီး “ဆလပ္” လုိ႔ ေခၚၾကတာလား… ဒါမွမဟုတ္ က်ေနာ့္လုိပဲ အသံထြက္မွားေနတာလား။

က်ေနာ့္စိတ္ထဲမွာ မရွင္းလင္းဘူး။ အခ်ိန္ရရင္ ဦးဦးအင္ဒီ ေျဖၾကားေပးပါ။

ခင္မင္စြာျဖင့္
ကုိေပါ

Andy Myint - 2/26/09, 11:31 PM
ကိုေပါ ခင္ဗ်ာ.. ေျပာရမည္ဆို ကၽြန္ေတာ္လည္း အသံထြက္ မေကာင္းဘူး။ `ဖိုနက္တစ္´ ေကာင္းေကာင္း မေလ့လာဘူး။ (ေျပာရင္းဆိုရင္းေတာင္ မွားေနၿပီ)။ အားထုတ္ၿပီး ပီေအာင္ မေျပာဘူး။ ၿပီးေတာ့ ႐ွိေသးတယ္။ ပီေအာင္ ေျပာရမွာကိုေတာင္ ႐ွက္ေနသလိုလို။ Salad က 'a' ကို Father က 'a' လို ဆားလက္ဒ္ ထြက္သလား ေမးတာ ႐ွိတယ္။ Salad နဲ႔ Ballad (ဘဲေလး အက Ballet မဟုတ္။ အခ်စ္သီခ်င္း) နဲ႔ အသံတူတယ္ ဆိုေတာ့ ကိုေပါ ေျပာသလို `ဆဲလက္ဒ္´ ကမွ အမွန္ပါပဲ။ သိပ္ပီေအာင္ ေရးရင္ လူအျမင္ကပ္မွာ စိုးတာရယ္ .. (ေမတၱာဦး တူးရစ္ ေရးသလိုေပါ့ ကိုယ့္ဘာကိုယ္ အေတြးေခါင္တာပါ) ဆလပ္႐ြက္ (တကယ္ေတာ့ Lettuce  - လက္တက္စ္) နဲ႔ ေရာခ်လိုက္တာရယ္ အသုပ္ကိုပါ အ႐ြက္လိုမ်ိဳး `ဆလပ္´ လိုက္တာပါ။ ျမန္မာလိုေတာင္ စားလံုးေပါင္းက မွားလိုက္ေသးတယ္။ `ဆလတ္႐ြက္´ ျဖစ္ရမွာပဲ။ အကုန္လံုး ျပန္ျပင္လိုက္မယ္။

ေကာမန္႔ေရးသြားတာ ေက်းဇူးပါ မပန္းအိ

စားၾကည့္ပါဦး Phyo Evergreen ။ ျမန္မာစာပဲ စားတတ္တဲ့ ေယာကၡမ (အေမ) ေတာင္ ႀကိဳက္သြားတာေနာ္

French Dressing ကို အ႐ြက္ေတြရယ္ အာတီခ်ဳပ္ရယ္က ဖံုးသြားတယ္ မႏုသြဲ႕ လုပ္စားၾကည့္ပါ။

ငံျပာေရေလး င႐ုတ္ဆီေလးနဲ႔ ကိုယ့္နည္း ကိုယ့္ဟန္ သုပ္စားၾကည့္ပါလား မ Sin Dan Lar .. ဟီးဟီး ေနာက္တာ

အသီးအႏွံ မစားတတ္တဲ့ သူကေတာ့ ဟင္း႐ြက္စိမ္းနံ႔ကို မခံစားႏိုင္တာ ကိုယ္ေတြ႔ပါပဲ မခ်ိဳသင္း

ဟုတ္တယ္ မႏုစံေရ အခ်ိန္ေတြက သိပ္ျမန္တယ္။ သမီးေတာင္ ၂ ႏွစ္ျပည့္ေတာ့မည္။ ကေလးေတြ အေၾကာင္းကလည္း မ်ားလြန္းတာနဲ႔ မေရးျဖစ္ေတာ့တာ အဟီး

Post a Comment

Many thanks for dropping a comment…

Film