Monday, March 30, 2009

သမီး ၂ ႏွစ္ျပည့္အလႉ - ဆစ္ဒနီ ပ႑ိတာရာမ

ဒီေန႔ သမီးေလး ျမတ္ႏိုးရဲ႕ ၂ ႏွစ္ျပည့္ ေမြးေနပါ။ မေန႔က ဆစ္ဒနီထဲက ဘုန္းႀကီးေက်ာင္း တစ္ေက်ာင္းကို သြားၿပီး သမီးေလးအတြက္ အလႉ လုပ္ျဖစ္ပါတယ္။ ဘုန္းႀကီးေက်ာင္း ဆိုေပမယ့္ တကယ္ေတာ့ တရားေက်ာင္းပါ။ ဆစ္ဒနီ ပ႑ိတာရာမ သာသနာ့ ရိပ္သာပါ။ ေက်ာင္းက ဆစ္ဒနီထဲက Smithfield ဆိုတဲ့ ေနရာမွာပါ။ ကၽြန္ေတာ္တို႔ ေနတဲ့ ေနရာနဲ႔ ကီလို ၃၀ ေလာက္ ေ၀းပါတယ္။ တရားေက်ာင္းေလးက ေက်ာင္းေတြ၊ အေဆာင္ေတြ ျပည့္စံုဖို႔ အေတာ္ကို လိုပါေသးတယ္။

နယူးဂ်ာဆီက ဘုန္းႀကီးေက်ာင္း

ႏိုင္ငံရပ္ျခားက ျမန္မာ ဘုန္းႀကီးေက်ာင္းေတြက ရပ္တည္ဖို႔ အေတာ္ ခက္ခဲပါတယ္။ ဒီေက်ာင္းေလးကို ျမင္ေတာ့ နယူးဂ်ာဆီက ျမန္မာ ဘုန္းႀကီေက်ာင္းကို သတိရပါတယ္။ အဲဒီေက်ာင္းေလးက ကၽြန္ေတာ္တို႔ သြားတုန္းက ေက်ာင္းေဆာင္ေလး တစ္ေဆာင္ထဲ ႐ွိပါတယ္။ အခု ဆစ္ဒနီက ေက်ာင္းနဲ႔ အေတာ့္ကို ဆင္တယ္။ ဘုန္းႀကီးေက်ာင္း ဆုိေပမယ့္ ဘုိဆန္ဆန္ အိမ္ ခပ္ႏြမ္းႏြမ္းေလးပါ။ အခုေတာ့ ေစတီတစ္ဆူ တည္ထားတယ္ ၾကားပါတယ္။ စကၤာပူက ဘုန္းႀကီးေက်ာင္းႀကီး တစ္ခုကေတာ့ အေတာ့္ကို ႀကီးက်ယ္ ေသသပ္ပါတယ္။ လႉတဲ့ ဒကာကလည္း ေပါမွေပါ။ ကိုယ္တင္လည္း ေရာက္သြားရင္ ဆန္ေလး၊ ဆီေလးကို MRT Station ကေန ၀ယ္၀ယ္သြားတတ္တယ္။ စကၤာပူမွာလည္း ခက္ခက္ခဲခဲ ရပ္တည္ေနရတဲ့ တျခား ဘုန္းႀကီးေက်ာင္းေတြ ႐ွိပါေသးတယ္။ ပီနန္က ျမန္မာ ဘုန္းႀကီးေက်ာင္းကေတာ့ အႀကိဳက္ဆံုးပါပဲ။ ေရာက္သြားတာနဲ႔ ျပည္ၿမိဳ႔႕လို ၿမိဳ႕တစ္ၿမိဳ႕က ဘုန္းႀကီးေက်ာင္းထဲကို ေရာက္သြားသလို ခံစားရလုိ႔ပါ။ သူက ႏွစ္ေပါင္း ၂၀၀ ေက်ာ္ ၾကာၿပီကို။

ပီနန္က ဘုန္းႀကီးေက်ာင္း

ေရာက္သြားေတာ့ ဆရာေတာ္ႀကီး မ႐ွိပါဘူး။ ဆရာေတာ္ႀကီးက Blue Mountains မွာ ႐ွိတဲ့ ေက်ာင္းတစ္ေက်ာင္းမွာ တရားသြားေပးေနတယ္ ေျပာပါတယ္။ လက္ေထာက္ေက်ာင္းထိုင္ ဘုန္းႀကီး တစ္ပါးပဲ ႐ွိပါတယ္။ ေက်ာင္းမွာ ၀ိုင္းလုပ္ေနတဲ့ အန္တီႀကီးေတြကို သမီးက ေတြ႕ေတာ့ `ဘြားဘြား... ဘြားဘြား´ ဆိုၿပီး ငိုပါေလေရာ။ ဘုန္းႀကီးကိုလည္း ထပ္ေတြ႕ေရာ ေၾကာက္ၿပီး ပို ငိုျပန္ေရာ။ ဘုန္းႀကီးက Sunday School ဆုိၿပီး ကေလးေတြကို စာျပေနၾကဆိုေတာ့ အထာနပ္တယ္။ သမီးကို ေခ်ာကလက္ေတြ ေကြၽး၊ အ႐ုပ္ေတြ ေပးေတာ့ ၁၅ မိနစ္၊ မိနစ္ ၂၀ ေလာက္ၾကာေတာ့ သမီးလည္း အငိုတိတ္သြားၿပီး ဘုန္းႀကီးနဲ႔ Peace ျဖစ္သြားတယ္။ အဲဒီက်မွ ဘုန္းႀကီးလည္း ကၽြန္ေတာ္တို႔ကို သီလေပးတယ္။ သား၊သမီးနဲ႔ ကၽြန္ေတာ္တို႔ကို ေမတၱာသုတ္တို႔ အႏၲရာယ္ကင္း ပရိတ္တို႔ ႐ြတ္ဖတ္ေပးတယ္။ သမီးအတြက္ အလႉေပးေတာ့ ေရစက္ခ် အမွ်ေ၀ဖို႔ ေ႐ွ႕ကေန တိုင္ေပးတယ္။ ဒီလိုမ်ိဳး ကိုယ္တိုင္ကိုယ္က် လႉရ၊ အမွ်ေ၀ရေတာ့ သူမလည္း သေဘာေတြ က်ေနတယ္။ ဒါမ်ိဳးလုပ္ခ်င္ေနတာ ၾကာၿပီတဲ့။


ေနာက္ေတာ့ ဘုန္းဘုန္းက ေက်ာင္းထဲကို လိုက္ျပတယ္။ တရားျပတဲ့ ဓမၼခန္းမက အရမ္းႀကီး မက်ယ္ေပမယ့္ က်ဥ္းက်ဥ္းက်ပ္က်ပ္ေတာ့ မဟုတ္ပါဘူး။ လူ ၃၀၊ ၄၀ ေတာ့ ဆန္႔မယ္ထင္တယ္။ ခန္းမထဲမွာ ျမန္မာျပည္က ပင့္လာတဲ့ ေၾကးဆင္းတု ႐ုပ္ပြားေတာ္ တစ္ဆူ ႐ွိတယ္။ အေတာ္ေလး ႀကီးၿပီး သပၸာယ္ပါတယ္။ မဟာစည္ ဆရာေတာ္ႀကီး ပံုေတာ္နဲ႔ ပ႑ိတာရာမ ဆရာေတာ္ႀကီးပံုေတာ္လည္း ႐ွိပါတယ္။


 ၿပီးေတာ့ တရားထိုင္ဖို႔ လာတဲ့သူေတြ ေနတဲ့ အေဆာင္ေတြကို လိုက္ျပပါတယ္။ ႐ံုးပိတ္ ရက္႐ွည္ေတြ၊ အခါႀကီးရက္ေတြမွာ လာထိုင္တဲ့သူ မ်ားၿပီး ေနရာ ထိုင္ခင္း မေလာက္ေၾကာင္းလည္း ႐ွင္းျပပါတယ္။ အမ်ိဳးသားေဆာင္နဲ႔ အမ်ိဳးသမီးေဆာင္ ခြဲထားပါတယ္။ အမ်ိဳးသမီးေဆာင္မွာေတာ့ ကုတင္ပိုမ်ားတာ ေတြ႔ရပါတယ္။ ၂ထပ္ကုတင္ေတြ ထည့္ထားရတယ္။
အမ်ိဳးသားအေဆာင္
အမ်ိဳးသမီးအေဆာင္


 အေဆာင္ေတြကေတာ့ ယာယီသေဘာမ်ိဳး ေဆာက္ထားေပမည့္ ေသေသသပ္သပ္ပါပဲ။ ၿပီးေတာ့ ေနာက္ေဖးမွာ စႀကၤန္ေလွ်ာက္ဖို႔ ငွက္ေပ်ာပင္ေတြ ေဘးမွာ စိုက္ထားတဲ့ မဂၢင္လမ္းဆိုတာေလး ႐ွိတယ္။ နိဗၺာန္လမ္းကေတာ့ မေဖာက္ရေသးဘူး။ လ်ာထားတာေလး ျပတယ္။


ေနာက္ေဖးမွာပဲ စိုက္ခင္းေလး ႐ွိတယ္။ ႏိုင္ငံျခားက ျမန္မာဘုန္းႀကီးေက်ာင္းေတြက အဲဒီလိုပဲ စိုက္ထားတာ ေတြ႔ရတယ္။ ဘူးစင္မွာေတာင္ ဘူးသီးက သီးေနၿပီ။ င႐ုတ္၊ ခ်ဥ္ေပါင္ခါး၊ ေဂၚရခါး၊ ပင္စိမ္းပင္ မ်ိဳးစံုေအာင္ စိုက္ထားတယ္။

တရားလာထိုင္တဲ့ သူက မ်ားၿပီး ေနရာ မေလာက္လို႔ အေဆာင္လည္း ထပ္မခ်ဲ႕ႏိုင္ေသးေတာ့ Caravan ေနာက္တြဲယာဥ္ေတြ ၀ယ္ၿပီး လူအိပ္လို႔ ရေအာင္ ျပင္ေနၾကလို႔ တူ႐ိုက္သံ လႊျဖတ္သံေတြလည္း ၾကားခဲ့ရတယ္။
ခဏေနေတာ့ ျပန္လာခဲ့တယ္။ လႉရတာ အေတာ္ ၾကည္ႏူးခဲ့ရသလို တရားေက်ာင္းေလးက အေတာ့္ကို မျပည့္မစံု ျဖစ္ေနတာ ၾကည့္ၿပီးေတာ့ စိတ္မေကာင္းလည္း ျဖစ္ခဲ့ရတယ္။ ရန္ကုန္က ေရႊေတာင္ကုန္း ပ႑ိတာရာမ ေက်ာင္းႀကီးကေတာ့ ဟီးလို႔။ ဒီမွာေတာ့ အေတာ့္ကို ခက္ခက္ခဲခဲ ခ်ဲ႕ထြင္ေနရတယ္။ သားတို႔ သမီးတို႔ ႀကီးလာရင္လည္း Sunday School လိုမ်ိဴး အဲဒီမွာ ပို႔လို႔ ရရင္ေကာင္းမွာ။ ဒီေက်ာင္းကို ေနာက္ထပ္လည္း လႉခ်င္ပါေသးတယ္။ တျခားသူေတြ လႉတန္းခ်င္တယ္ ဆိုရင္လည္း ေအာက္ပါ လိပ္စာကို ဆက္သြယ္ႏိုင္ပါတယ္။

Panditarama Sydney Meditation Centre Inc.
70 Market Street
Smithfield NSW 2164
Sydney, Australia

Phone: +61 02 9729 2343
Email: pannathami@panditaramasydney.org
http://www.panditaramasydney.org/

သမီးေလးရဲ႕ ေမြးေန႔အတြက္ အလႉကိုလည္း စာဖတ္သူအေပါင္းကို အမွ်ေ၀ပါတယ္။

သမီးေလးက ၂ ႏွစ္ေတာင္ ျပည့္ၿပီ ကၽြန္ေတာ္လည္း သူ႔ရဲ႕ တိုးတက္မႈေတြကို အရင္လို မေရးျဖစ္ေတာ့ဘူး။ အဓိက ကေတာ့ သူမပါ။ အရင္တုန္းက ေရးတာေတြက သူမက ေရးမွတ္ထားတာ ေတြကို ကၽြန္ေတာ္က ၾကည့္ေကာင္းေအာင္ ျပန္ေရးလိုက္႐ံုပဲ။ အခုေတာ့ ၂ ေယာက္စလံုးက မအားတာနဲ႔ မေရးျဖစ္ဘူး ျဖစ္ေနတယ္။ သမီးေလးကို တစ္ပတ္ ၂ ရက္ ကေလးထိန္းေက်ာင္း ပို႔ထားတာ ေက်ာင္းက သူ႔ရဲ႕ တိုးတက္မႈေတြစုၿပီး Scrapbook ေလး လုပ္ေပးထားတဲ့ထဲက အခုေနာက္ဆံုးဟာေလးကိုေတာ့ မွတ္မွတ္ရရ တင္လိုက္ပါတယ္။


တစ္လျပည့္အလႉ
၃လျပည့္



Sunday, March 29, 2009

ဟစ္ ၃ သိန္းျပည့္ အမွတ္တရ

ဘေလာ္ဂါက အားထုတ္မႈ မေကာင္းလွေပမယ့္ စာဖတ္ပရိတ္သတ္ရဲ႕ သစၥာ ႐ွိမႈေၾကာင့္ ဟစ္ ၂ သိန္း ျပည့္ၿပီး ပို႔စ္ ၁၃ခု အၿပီး ဒါမွမဟုတ္ ၄လ အၾကာမွာ ေနာက္ထပ္ ဟစ္တစ္သိန္း ထပ္ျပည့္သြားျပန္တယ္။ ဟစ္ ၁သိန္းနဲ႔ ၁သိန္း အၾကား ပို႔စ္အေရ အတြက္ကို ၾကည့္မည္ဆိုရင္

  • ပထမ ဟစ္ ၁ သိန္း အတြက္ - ပို႔စ္ ၁၅၀ ေက်ာ္ကို ၁၅လ အတြင္း
  • ဒုတိယ ၁ သိန္းအတြက္ - ၄၅ ပို႔စ္ကို ၄ လ အတြင္း
  • တတိယ ၁ သိန္းအတြက္ - ၁၃ ပို႔စ္ကို ၄လ အတြင္း မွာ ေရးခဲ့ပါတယ္။
ဒီလို ၾကည့္မည္ဆိုရင္ ဘေလာ္ဂါရဲ႕ အားထုတ္မႈ နည္းလာတာကို အေသအခ်ာ ေတြ႔ေနရပါတယ္။ တစ္သိန္းၿပီး တစ္သိန္းမွာ အားထုတ္မႈ ၃ပံု၁ပံုစီ က်သြားတာ သတိထားမိပါတယ္။ မေကေျပာတဲ့ ဘေလာ့ဂင္းမွာ curve ေလး တစ္ခု ႐ွိတယ္ ဆိုတာ ဒီ Pattern ကိုမ်ား ေျပာသလားပဲ။
ဒါေတာင္ စာဖတ္သူအေပါင္းက သစၥာ႐ွိ႐ွိ လာလည္ၾကေသးတယ္ဆိုေတာ့ ပထမ ဟစ္ ၁ သိန္းမွာ လာလည္သူ အင္မတန္ နည္းပါးေပမည့္ သစၥာ႐ွိ႐ွိ ေရးခဲ့တဲ့ အတြက္ အက်ိဳး ျပန္ေပးတယ္လို႔႔မ်ား ယူဆရင္ ရမလား မသိ။ ဒီလိုဆိုရင္ေတာ့ လူမစည္ကားေသးေပမည့္ အခုမွ အ႐ွိန္ေကာင္းေကာင္းနဲ႔ ဘေလာ့စေရးေနတဲ့ သူေတြအတြက္ အားရစရပဲ။

အခုလို ေရးအား မေကာင္းလွေပမည့္ ပံုမွန္ အလည္လာေနတဲ့ လ်ိဳ႕၀ွက္ခ်က္ကလည္း သိုသိပ္ထားစရာ မလိုပါဘူး။ အဓိကကေတာ့ တျခား ဘေလာ့ေတြ႕က ကၽြန္ေတာ့္ကို လင့္ေပးလို႔ရယ္ ကၽြန္ေတာ့္ဘေလာ့ ေဘးက Feed Roll ရယ္ေၾကာင့္ ပါပဲ။ တျခား ဘေလာ့ေတြက လင့္ေပးတဲ့ အတြက္ စာဖတ္ ပရိတ္သတ္ အသစ္ေတြ ရၿပီး ပရိတ္သတ္ အသစ္ေတြက ပို႔စ္ အေဟာင္းေတြ ျပန္လည္ ဖတ္႐ႈၾကတဲ့ အတြက္ ပို႔စ္ အသစ္မတပ္ေပမည့္ ဟစ္ေတြတက္လာတာပါ။ ေနာက္ၿပီး ကၽြန္ေတာ္က စာေရးအား က်သြားေပမည့္ ဘေလာ့ဂ္ေတြကေတာ့ ဖတ္ေနဆဲဆိုေတာ့ ေဘးက Feed Roll မွာ ပံုမွန္ Update လုပ္ျဖစ္တယ္။ ဒါမွလည္း လာလည္တဲ့ သူေတြက ကၽြန္ေတာ့္ ပို႔စ္အသစ္ မေတြ႔ေပမယ့္ တျခားဖတ္စရာေလးေတြ ရသြားေတာ့ လာလည္ရက်ိဳး နပ္မည္ ထင္လို႔ပါ။

ဘေလာ့ဂ္ ေလာကက ဆိုတာလည္း တစ္ေယာက္ ေရးအား က်သြားရင္ ေနာက္ထပ္ ေရးအားေကာင္းတဲ့ သူေတြ အလွ်ိဳလွ်ိဳေပၚလာစၿမဲပါ။ သိုင္းေလာကမွာလိုပဲ အကုန္လံုးက လူစြမ္းေကာင္းေတြခ်ည္းပဲကိုး။ အသစ္အသစ္ေတြရဲ႕ လက္စြမ္းေတြကို ၾကည့္ေနရတာနဲ႔ က်သြားတဲ့သူေတြကို ႏွေျမာတသေနဖို႔ေတာင္ အခ်ိန္ မေပးႏိုင္ဘူး ျဖစ္ေနရတယ္။ မင္းလက္က်ေနၿပီးလား ဒါဆို ေညာင္းေတာ့ ဆိုသလိုမ်ိဳး ဆိုေတာ့ ကိုယ္က စုန္းစုန္း မျမဳတ္႐ုံ တမယ္ ေပါေလာေပၚရင္ ေတာ္ေသးတယ္ ဆိုၿပီး ကူးခပ္ေနရသလိုမ်ိဳး ျဖစ္ေနသလားပဲ။ ဘ၀မွာ ဘေလာ့ဂ္ထက္ အေရးႀကီးတာေတြ ႐ွိေသးတယ္ဆိုတဲ့ အခ်က္ကလည္း လက္အံ ေသေစတယ္ေလ။

ႀကီးႀကီးက်ယ္က်ယ္ ဆီးသီးသည္ ေလသံနဲ႔ ေျပာရရင္လည္း ျမန္မာ ဘေလာ့ ေလာကႀကီးကလည္း တိုးတက္လာပါတယ္။ တယ္လီဖုန္း သီအိုရီနဲ႔ ၾကည့္မည္ဆိုရင္ တယ္လီဖုန္းကြန္ယက္တစ္ခုရဲ႕ တန္ဖိုးက ခ်ိတ္ဆက္ထားတဲ့ တယ္လီဖုန္း အေရအတြက္ရဲ႕ ထပ္ကိန္းနဲ႔  အခ်ိဳးက်တယ္တဲ့။ တယ္လီဖုန္း ၁ လုံးထဲနဲ႔ ကြန္ယက္ေဆာက္လို႔ မရပါဘူး။ ၂ လံုး႐ွိရင္ ၂ ေယာက္ ေျပာလို႔ရတယ္။ ၅ လံုး႐ွိလာရင္ ၅ေယာက္ အျပန္အလွန္ေျပာလို႔ ရတဲ့ ခ်ိန္ဆက္မႈ ၅* (၅-၁)/၂ = ၁၀ ခု ႐ွိလာတဲ့ အတြက္ တန္ဖိုးက အမ်ားႀကီးတက္လာတယ္။ တယ္လီဖုန္းအလံုး ၁ ေသာင္းဆိုရင္ေတာ့ ဒီကြန္ယက္ရဲ႕ တန္ဖိုးက အေတာ္ကို႔ ႀကီးေနၿပီ။ Facebook တုိ႔လို Social Network ေတြရဲ႕ တန္ဖိုး (ေငြေၾကး တန္ဖိုး အပါအ၀င္)ကိုလည္း (Active) User ဘယ္ႏွေယာက္ ႐ွိသလဲနဲ႔ တိုင္းတာပါတယ္။

ျမန္မာ ဘေလာ့ေတြ မ်ားလာတာနဲ႔ အမွ် ျမန္မာ ဘေလာ့ ကြန္ယက္ရဲ႕ တန္ဖိုးကလည္း အမ်ားႀကီး တက္လာပါတယ္။ ဒီလို တက္လာတဲ့ တန္ဖိုးကို ဘယ္သူေတြ ခံစားရသလည္းဆိုေတာ့ ဘေလာ္ဂါေတြ တင္သာမက စာဖတ္သူေတြပါ အက်ိဳး႐ွိလာပါတယ္။ အခ်င္းခ်င္း ခ်ိတ္ဆက္ ေ၀မွ်မႈေတြေၾကာင့္ ဘေလာ္ဂါေတြ အေနနဲ႔လည္း ကၽြန္ေတာ့္လို ပို႔စ္ အနည္းငယ္ေရး႐ံုနဲ႔ ပရိတ္သတ္ေတြ အေတာ္ ရလာႏိုင္ပါတယ္။ လြန္ခဲ့တဲ့ တစ္ႏွစ္နဲ႔ေတာင္ မတူေတာ့ပါဘူး။ အရင္ႏွစ္ေတြကဆိုရင္ ပို႔စ္တစ္ခုေရးရင္ နာမည္ႀကီး ဘေလာ္ဂါေတြေလာက္ပဲ ပံုမွန္ ပရိတ္သတ္ ရႏိုင္ေပမည့္ ႀကိဳၾကား ႀကိဳၾကားေရးသူေတြ ဆိုရင္ ဘယ္ေလာက္ ေကာင္းေအာင္ ေရးထား ေရးထား တစ္ေန႔မွာ စာဖတ္သူ ၅၀ ႐ွိရင္ ကံေကာင္းဆိုသလိုမ်ိဳး ျဖစ္ခဲ့ရတာ။ ဒီေန႔မ်ားမွာေတာ့ စာလံုး ၂၀ မျပည့္ေအာင္ ေရးတာေတာင္ တစ္ေန႔ထဲမွာ စာဖတ္သူ ၂၀၀ ေက်ာ္ ရတဲ့ ဘေလာ္ဂါမ်ားရဲ႕ စန္းပြင့္ခ်က္ကေတာ ၾသခ်ရတယ္။ သူမ်ား မေျပာနဲ႔ ကိုယ္တင္ဆိုလည္း တစ္လံုးမွ မေရးေတာင္ လာလည္ၾကေသးတာကိုး။ အားေတာင္နာတယ္။

ဒီေန႔ေခတ္မွာေတာ့ ဘယ္ဘေလာ့ဂ္မွာ အပ္က်သလဲဆိုတာ အားလံုးက သိႏိုင္တယ္။ နာမည္ႀကီးေသာ မႀကီးေသာ မလိုဘူး။ အင္ေဖာ္ေမး႐ွင္း ေပးႏိုင္လား၊ အေတြး ရသ ေပးႏိုင္လား ဒါမွမဟုတ္ ေဖ်ာ္ေျဖႏိုင္လားပဲ လိုတယ္။ စာဖတ္ ပရိတ္သတ္ေတြက ဒါမ်ိဳးေတြကို ေစာင့္ေနတာ။ အလုပ္ ထဲမွာ ပင္ပန္းတယ္။ ဘ၀ေတြမွာ ခက္ခဲတယ္။ သတင္းလုိတယ္။ အတင္းလိုတယ္။ အဖ်င္းလည္း လိုတယ္။ ပြဲဆူလား ပြဲစည္လား လာထား။ အားေပးၾကမည္။ ဒါဟာ ဘာကိုလည္း ျပေသးလဲဆိုေတာ့ ဘေလာ့ဂ္ ပရိတ္သတ္ေတြ တိုးလာတယ္ ဆိုတာပါပဲ။ ၿပီးခဲ့တဲ့ ၂ ႏွစ္က ျမန္မာဘေလာ့ ဖတ္တဲ့သူ ရာဂဏန္းသာသာ ႐ွိမည္ဆို အခုႏွစ္ေတြမွာ ေထာင္ဂဏန္း ေသာင္းဂဏန္းကို တက္လာတယ္ ေျပာလို႔ရမည္။ အေသအခ်ာ လိုက္မေရႏိုင္ေပမည့္ ကၽြန္ေတာ့္ ဘေလာ့အပါအ၀င္ တျခားဘေလာ့ေတြမွာပါ လာလည္သူ ဦးေရ သိသိသာသာ တက္လာတဲ့ အခ်က္ကို သတိထားမိလို႔ ေျပာတာပါ။

တယ္လီဖုန္း သီအိုရီလိုပဲ ေနာက္ထပ္ ထင္ဟပ္တဲ့ အခ်က္က သီးသန္႔ဆန္လာတယ္။ တကမၻာလံုးမွာ တယ္လီဖုန္း အလုံးေပါင္း သိန္းနဲ႔ သန္းနဲ႔ ခ်ီၿပီး ႐ွိေပမည့္ လူတိုင္းက ဖုန္းတုိင္းကို ေျပာတာမွ မဟုတ္တာ။ စီလုတ္ႀကီး တက္ထားတဲ့ ဖုန္းကို အရာႀကီးက မလိုဘဲ ေခၚေျပာေနမွာ မဟုတ္ဘူး။ စီလုတ္ စီလုတ္ခ်င္းေတာင္ သိမွ လုိုမွပဲ ဆက္သြယ္ၾကမယ္ေလ။ ဘေလာ့အေရအတြက္ အမ်ားႀကီး တက္လာေပမည့္ သူ႔ Segment ေလးေတြနဲ႔ သူ ႐ွိေနပါေသးတယ္။ ဟိုဘေလာ့ကို လာလည္ ေကာမန္႔ေပးတိုင္း ဒီဘေလာ့ကို လာလည္မည္ မေျပာႏိုင္ပါဘူး။ ရသေပးတဲ့ ဘေလာ့ အသိုင္းအ၀ိုင္းမွ စာဖတ္သူေတြက ဟင္းခ်က္နည္း ဘေလာ့ေတြ ကြန္ျပဴတာ နည္းပညာ ဘေလာ့ေတြကို ၂မ်ိဳးလံုး စိတ္မ၀င္စားဘဲ ေတာ္႐ံု တန္႐ံု လာလည္မွာ မဟုတ္ပါဘူး။

ဒီလို ျမန္မာ ဘေလာ့ေတြမွာ အုပ္စုဖြဲ႔မႈကို သိခ်င္ရင္ လြယ္ပါတယ္။ ဘေလာ့ဂ္နဲ႔ ေကာမန္႔ေပးသူေတြ နာမည္ကို ဇယားခ်ၾကည့္လိုက္။ ဒါဆိုရင္ သိသိသာသာႀကီးကို ေပၚထြက္လာပါမည္။ ဘယ္သူေတြက ဘယ္ဘေလာ့ေတြမွာပဲ လည္ပတ္တယ္ (အတိအက် ေျပာရရင္) ေကာမန္႔ေပးတယ္ ဆိုတာ ခ်က္ခ်င္း သိႏိုင္ပါတယ္။ ဒီလို Segment ေလးေတြလည္း ႐ွိေနပါေသးတယ္။

ဘိုေတြနဲ႔ မတူတဲ့ ျမန္မာ ဘေလာ့ေတြမွာက ေကာမန္႔ ေပးလြယ္တယ္။ ေကာမန္႔ ေပးခဲတယ္။ ကိုယ္နဲ႔ ရင္းႏွီးေနတဲ့ ဘေလာ့မွာ ေန႔တိုင္းလိုလို ေပ်ာ္ေပ်ာ္ႀကီး ေကာမန္႔ေပးေနၾကေပမည့္ မွားတာကို ေထာက္ျပဖို႔တို႔ ေ၀ဖန္ဖို႔တို႔ ေဆြးေႏြးဖို႔ေတာ့ ေကာမန္႔ေပးခဲပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ ကိုယ္နဲ႔ မရင္းနီးတဲ့ သူရဲ႕ ဘေလာ့ဂ္ဆိုရင္ပါ။ Anonymous နဲ႔ ေပးလို႔ရရင္ေတာင္ ေပးခဲပါတယ္။ ဒါကိုကပဲ ခ်စ္စရာ ျမန္မာ ဘေလာ့ဂ္ ဓေလ့လို႔ေတာင္ ေျပာရမလို ျဖစ္ေနၿပီ။

အခုတေလာ သတိထားမိတဲ့ထဲမွာ ဟင္းခ်က္နည္း ဘေလာ့ေတြ တိုးလာတာပါပဲ။ အရင္တုန္းကေတာ့ ဟင္းတစ္ခါ ခ်က္ဖို႔ ျမန္မာျပည္ကို ဖုန္းဆက္ ေမးရတယ္။ ဟင္းခ်က္ဖို႔ မေျပာနဲ႔ ဟင္းစား (ဘာဟင္းခ်က္မလဲ) စဥ္းစားဖို႔ ေတာင္ ျမန္မာျပည္ကို လွမ္းေမးရတယ္။ အခုေတာ့ ဘေလာ့ေတြ တခ်က္ေလာက္ ၾကည့္လိုက္တာနဲ႔ ဟင္းအမယ္ ၁၀ မ်ိဳးေလာက္ ရတယ္။ အေထြအထူး စဥ္းစားစရာမလိုေတာ့ဘူး။ အဲဒါေၾကာင့္ ဘေလာ့စေရးခ်င္သလား ဟင္းခ်က္နည္းက `စ´ပါလို႔ ေျပာရမည္။ ကိုယ္တင္လည္း ဒီလိုပဲ လုပ္စားလာတာ။ အနည္းဆံုးေတာ့ ေရးစရာ ႐ွားပါးေနရင္ ျဖစ္ျဖစ္ ေတြးဖို႔ ေရးဖို႔ အခ်ိန္ မ႐ွိရင္ ျဖစ္ျဖစ္ ဟင္းခ်က္နည္း တစ္ခု ေကာက္တင္လိုက္တယ္။ ဟင္းခ်က္နည္းကေနမွ ဖတ္တဲ့သူ ႐ွိလာရင္ ကိုယ့္ဘေလာ့ဂ္ကို လူသတိထားမိလာရင္ ကိုယ္ေရးခ်င္တာလည္း ကိုယ့္ခံစားခ်က္ အေတြးေလး ေကာက္ေရးလိုက္ ႐ံုပဲ။ နာမည္ႀကီး ၀ိတ္ႀကီးေတြကေတာ့ ဒီလို မလိုပါဘူး။ ဘေလာ့ဂ္ လုပ္ခ်င္ေပမည့္ လက္တြန္႔ေနတဲ့ သူေတြ အတြက္ပါ။ ဟင္းခ်က္နည္း ဆိုေတာ့လည္း အျငင္းပြားစရာ သိပ္မ႐ွိေတာ့ဘူး။ Controversial ေတာ္႐ံုတန္႐ံု မျဖစ္ေတာ့ဘူး။ အဲဒီေတာ့ ေရးရတာ လက္မတြန္႔ေတာ့ဘူးေပါ့။

ဒီ ပံုကေတာ့ Google Analytic အရပါ ။ Google Analytics မွာ ေတာ့ ကၽြန္ေတာ္ ကိုယ္တိုင္ လည္ထားတာေတြ ပါပါတယ္။ Statcounter မွာေတာ့ Cookie နဲ႔ အလြယ္ ဖယ္ထုတ္လို႔ ရတဲ့ အတြက္ မပါပါဘူး။
ဒီ ဟစ္ တစ္သိန္းမွာ အေမရိကားက လာလည္သူ တစ္ေသာင္းေက်ာ္ ပါတာ စိတ္၀င္စားဖို႔ ေကာင္းပါတယ္။ စတုန္းကေတာ့ ကၽြန္ေတာ့္ ဘေလာ့ ဖတ္တဲသူ အေတာ္မ်ားမ်ားက စကၤာပူက ျဖစ္ၿပီး အေမရိကားက အေတာ္ နည္းပါတယ္။ အခုေနာက္ပိုင္း အေမရိကားက ပရိတ္သတ္ေတြပါ ထပ္ရလာတာ ၀မ္းသာစရာပဲ။

ဟစ္ ၃ ေသာင္းေက်ာ္က တျခား ဘေလာ့ဂ္ေတြက Refer လုပ္ေပးလို ေရာက္လာတာပါ။

မခင္ဦးေမ ဘေလာ့ပါလာတာ မဆန္းပါဘူး။ သူ႔ဘေလာ့က ႀကိတ္ႀကိတ္သဲ စည္ကားေနတာဆိုေတာ့။ Refer လုပ္ေပးတဲ့ သူေတြ လင့္ေပးတဲ့ သူေတြအားလံုး အားလုံးကို ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။

စာဖတ္သူေတြ အားလံုးကိုလည္း သစၥာ႐ွိရွိ လာလည္ အားေပးတဲ့ အတြက္ ေက်းဇူး အထူးတင္ပါတယ္။ ေနာက္မ်ားမွာလည္း ၁၃ ပို႔စ္ကေန သံုးခ်ိဳးတစ္ခ်ိဳး မျဖစ္ေအာင္ ႀကိဳစားပါ့မည္လို႔ မရဲမတင္း ေျပာပါရေစ။

တျခားဖတ္ရန္


Wednesday, March 25, 2009

BPA Free ကေလး ႏို႔ဗူး

အမ်ားသိတဲ့ အတိုင္း ကေလးေတြ ႏို႔ထည့္ေသာက္တဲ့ ဗူးေတြကို ပလတ္စတစ္နဲ႔ လုပ္ပါတယ္။ Thermoplastic နည္းနဲ႔ လုပ္ပါတယ္။ Thermoplastic ဆိုတာ ပလက္စတစ္ကို အပူေပးကာ ေပ်ာ္သြားရင္ ပံုးေလာင္းၿပီး အေအးခံ ခဲလိုက္တဲ့အခါ ၾကည္ၾကည္ေလး ရတဲ့ ပလက္စတစ္ကို ေျပာတာပါ။ Thermoplastic နည္းအတြက္ Polymer ေတြကို သံုးပါတယ္။ Monomer ဆိုတဲ့ ေမာ္လီက်ဴး ေသးေသးေလးေတြ စုေပါင္းၿပီး ေပၚလီမာ ဆိုတဲ့ ေမာ္လီက်ဴး အႀကီးစား ျဒပ္ေပါင္း ျဖစ္လာပါတယ္။ ပလက္စတစ္က Carbonate ေတြ စုေပါင္းထားတဲ့ ေပၚလီမာ မို႔လို႔ Polycarbonate အမ်ိဴးအစား ျဖစ္ပါတယ္။ ေပၚလီကာဘြန္နိတ္ လုပ္ဖို႔ လိုအပ္တဲ့ အဓိက လိုအပ္တဲ့ Monomer တစ္မ်ိဳးကေတာ့ BPA လို႔ အတိုေကာက္ေခၚတဲ့ Bisphenol A ပါ။

Bisphenol A ကို Phenol ႏွစ္လံုးကို Acetone နဲ႔ ေပါင္းခံၿပီး လုပ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ A ပါေနတာပါ။ Acetone ဆိုတာ လက္သည္းဖ်က္ေဆးမွာ ပါတဲ့ အေငြ႔ပ်ံတတ္တဲ့ အရည္ပါ။ ေဆးသုတ္တဲ့ အခါ သံုးတဲ့ သင္နာ (Thinner) တို႔ အရက္ပ်ံတို႔လိုမ်ိဳးေပါ့။ Phenol ဆိုတာ ကာေဘာ္လစ္ အက္ဆစ္ပါ။ ေဆး႐ံုေတြမွာ ပိုးသတ္ဖို႔ အတြက္ သံုးလို႔ ေဆး႐ံုသြားရင္ အဲဒီ အနံ႔ရေနတာ သတိထားမိပါမည္။

ပလက္စတစ္မွ BPA ျဒပ္ေတြက Stable မျဖစ္တဲ့ အတြက္ ေရမွာ ျဖတ္သန္း ေပ်ာ္၀င္ႏိုင္ၿပီး အထူးသျဖင့္ အပူေပးလိုက္ရင္ ပိုမို ဆိုး၀ါးေစတယ္ ဆိုပါတယ္။ ကေလး ႏို႔ဗူးေတြက အပူေပးရတာမို႔ ႏို႔ပူေတြမွာ ပိုမို ပါ၀င္သြားေစပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ ဗူးထဲ ႏို႔ထည့္ၿပီး Microwave နဲ႔ အပူေပးလိုက္ရင္ အဆိုးဆံုး ျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။ လူႀကီးေသာက္တဲ့ ေရသန္႔ဗူးလိုမ်ိဳးေတြမွာလည္း ပါတတ္ေပမည့္ ကေလးငယ္ေတြကေတာ့ အင္မတန္ ႏုနယ္ၿပီး ဖြံ႕ၿဖိဳးစ ကိုယ္ခႏၶာ တည္ေဆာက္ေနခ်ိန္မို႔ ပိုမို ထိခိုက္ေစတယ္ ဆိုပါတယ္။

သုေတသန တခ်ိဳ႕က BPAေၾကာင့္

  • အ၀လြန္ျခင္း၊ ဆီးခ်ိဳျဖစ္ႏိုင္ျခင္း
  • ႏို႔ရည္ၾကည္ဂလင္းေတြကို လံႈ႔ေဆာ္တဲ့ အတြက္ ရင္သားကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ျခင္း
  • အခ်ိန္ေစာကာ အပ်ိဳေပါက္ျခင္း
  • ေဟာ္မုန္း အေျပာင္းအလဲျဖစ္ျခင္း
  • ဆီးက်ိတ္ ကင္ဆာ ျဖစ္တတ္ျခင္းနဲ႔ 
  • ကေလးေတြမွာ အမူအက်င့္ဆိုးေတြ ႐ွိတတ္ျခင္းတို႔ ျဖစ္ေစတယ္ ဆိုပါတယ္။
ႏုိ႔ဗူးတင္မက ပလက္စတစ္နဲ႔ လုပ္တဲ့ ကေလးသံုး ပစၥည္းေတြမွာ BPA ပါႏိုင္ပါတယ္။ ကေလးေတြ ေရေသာက္တဲ့ ခြက္၊ ခ်ိဳလိမ္ (Pacifier)၊ သြားယားရင္ ကိုက္တဲ့ Teether  ေတြမွာ ပါပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ႏို႔ဗူးက အပူေပးရတာမို႔ ကၽြန္ေတာ္တို႔က ႏို႔ဗူးကိုေတာ့ BPA Free သံုးပါတယ္။ က်န္တာေတြကေတာ့ အမ်ားသံုးပါပဲ။ ပလက္စတစ္ဗူးနဲ႔ ထည့္ထားတဲ့ ကေလးစာေတြကိုလည္း တတ္ႏိုင္သမွ် ေ႐ွာင္ပါတယ္။ စကၤာပူမွာေတာ့ OG က B-Free Plus ႏို႔ဗူးကို ၀ယ္ပါတယ္။ ႏို႔ကို Microwave နဲ႔ ေႏႊးတဲ့ အခါမွာလည္း ေႂကြထည္ ႏို႔ကရားနဲ႔ ေႏႊးၿပီးမွ ႏို႔ဗူးထဲကို ေျပာင္းထည့္ပါတယ္။

ဒီကိစၥကေတာ့ မွန္တယ္ မမွန္ဘူး အျငင္းပြားေနဆဲပါ။ ကေနဒါမွာေတာ့ မႏွစ္က စၿပီး BPA Free ႏို႔ဗူးေတြပဲ သံုးေစပါတယ္။ က်န္တဲ့ ႏိုင္ငံေတြမွာေတာ့ တျခား ပလက္စတစ္ ႏို႔ဗူးေတြ ေပးသံုးေနဆဲပါ။ ကေလးေတြနဲ႔ ပက္သက္ရင္ေတာ့ တတ္ႏိုင္သမွ် အတိမ္းအေစာင္းမခံတာ အေကာင္းဆံုးပါပဲ။ အေကာင္းဆံုးကေတာ့ မိခင္ႏို႔ တိုက္ေကၽြးတာပါပဲ။

နားဆင္ရန္
တျခားဖတ္ရန္

Thursday, March 19, 2009

ကိုေပါလို ေပါခ်င္တယ္

ဒီပို႔စ္ဟာ ကိုေပါကို ၾကည္ညိဳျခင္း ရန္လိုျခင္း မ႐ွိဘဲ “ကိုေပါ” ဆိုတဲ့ နံမယ္ဂ်ီး ဘေလာ္ဂါကို ခုတုံးလုပ္ ေရးထားျခင္းသာ ျဖစ္တယ္လို႔ အရင္ ေျပာခ်င္ပါတယ္။ တကယ္ေတာ့ ကၽြန္ေတာ့္ အေၾကာင္းသက္သက္ပါ။ ဒါေပမယ့္ ကိုေပါဆိုတဲ့ လူကလည္း နာမည္နဲ႔ လိုက္ေအာင္ ေပါ႐ွာပါတယ္ေလ။ သူႀကိဳက္တာကိုက ကၽြန္ေတာ္ ေရးတဲ့ စာေတြလို တည္တည္တ့ံတံ့ေတြ မဟုတ္ဘဲ သမိန္ေပါသြပ္လိုမ်ိဳးဆိုေတာ့ ေျပာမေနနဲ႔ေတာ့။ လူကလည္း အေျပာင္အျပက္။ ကာတြန္းကလည္း ေရးေသးတယ္။ စာေပါေလာကမွာလည္း ထိပ္က။ ဒီေလာက္ ေပါတဲ့ သူလို ေပါခ်င္တာ အေၾကာင္းေတာ့ ႐ွိရမည္။

ကၽြန္ေတာ္က သိပ္တည္တာ။ တည္လြန္း အားႀကီးေတာ့ မ်က္ႏွာက စူပုတ္ေနေရာ။ ဒါကလည္း မညီညာတဲ့ သြားေတြ ေပၚမွာ စိုးလို႔ ပါးစပ္ကို ခပ္တင္းတင္း ေစ့ထားတာ။ ဒါကို မသိေတာ့ ကၽြန္ေတာ့္ကိုဆို မၿပံဳးမရယ္သမားလို႔ ထင္ၾကတယ္။ အေၾကာင္းမသိေသးရင္ ၾကည္ညိဳတယ္။ ျမင္တာၾကာလာရင္ နည္းနည္းခ်ဥ္တယ္။ ငယ္ငယ္တည္းက မ်က္ႏွာက ဒီလို စူပုတ္ေနေတာ့ (စာေလးကလည္း နည္းနည္း လိုက္ႏိုင္ေတာ့) ေက်ာင္းက ဆရာမေတြက ကၽြန္ေတာ့္ကိုဆို မာနႀကီးတယ္ဆိုၿပီး ၾကည့္မရဘူး။ ကၽြန္ေတာ္ကလည္း တျခားေက်ာင္းသားေတြလို ဆရာမေတြနဲ႔ ဖက္လဲတကင္း ေနတာ မဟုတ္ဘူးကိုး။

မိန္းကေလးေတြ မိန္းမေတြကိုလည္း ေမးၾကည့္လိုက္။ ဘယ္လို ေယာက္်ာ(ေလး)မ်ိဳး ႀကိဳက္သလဲလို႔။ ေငြ႐ွာႏိုင္တာပါရင္ေတာင္ “Sense of Humor” ႐ွိရမည္ ဆိုတာရဲ႕ ေနာက္က။ အေျပာင္အျပက္ ေျပာတတ္တဲ့ သူနဲ႔ဆို ႐ႊန္း႐ႊန္းကို ေ၀ေနၾကတာပဲ။ အဲဒီမွာ စေတြ႔တာပဲ။ စကားေလးေျပာ ေလေလးေဖာနဲ႔။ လူတစ္ေယာက္နဲ႔ တစ္ေယာက္ ခင္ဖို႔ ဆိုတာကလည္း စကားစျမည္ ေျပာၾကည့္ၿပီးမွ အစျပဳတာကိုး။ ခပ္တည္တည္ သမားေတြနဲ႔ စကားေျပာရတာလည္း ပ်င္းဖို႔ ေကာင္းပါတယ္။ ပထမ စကား တစ္ခြန္း စဖို႔ ၂ မိနစ္ေလာက္ အခ်ိန္ ယူရၿပီး ေနာက္ထပ္၂ မိနစ္ေလာက္ ေျပာၿပီးရင္ အေတာ္ကို ၿငီးေငြ႕ဖို႔ ေကာင္းေနၿပီ။ ဟာသေႏွာၿပီး ေျပာတတ္တဲ့ သူနဲ႔ ဆိုရင္ေတာ့ မိနစ္ ၂၀ ဆိုတာ အသာေလးပဲ။

ဆိုေတာ့ကာ ခပ္တည္တည္ ေနတတ္တဲ့ သူဆိုရင္ မိန္းကေလးေတြရဲ႕ ခ်ဥ္ဖတ္။ အနည္းဆံုးေတာ့ အတင္းတုပ္စရာ ရယ္စရာ ရတာေပါ့။ မိန္းကေလးတိုင္းေတာ့ ခပ္တည္တည္ သမားေတြက ခ်ဥ္တာ မဟုတ္ဘူးေပါ့။ သူမလိုမ်ိဳး ခပ္တည္တည္ ခပ္တင္းတင္းသမားကေတာ့ ကၽြန္ေတာ္နဲ႔ အဆင္ေျပတယ္။ ႏွစ္ေယာက္စလံုးက ခပ္တည္တည္ ခပ္တင္းတင္းဆိုေတာ့ ကၽြန္ေတာ္တို႔ ႏွစ္ေယာက္မွာ ခင္မင္တဲ့သူ မတိုးတဲ့ အျပင္ အထင္လြဲ စရာေတာင္ ျဖစ္တယ္။ ကၽြန္ေတာ္တို႔ကလည္း အမွတ္မ႐ွိ ေပါေပါ ေရာေရာ မေနၾကဘူးေလ။ ဘာသိဘာသာပဲ ေနတတ္တယ္။ အေၾကာင္းသိေတြကေတာ့ အေၾကာင္းသိပါတယ္။

စာေရးရင္လည္း ေပ်ာ္ေပ်ာ္ပါးပါး ေရးတတ္တဲ့သူေတြရဲ႕ စာေတြက ဖတ္လို႔ ဖတ္မွန္း မသိေအာင္ ဆြဲေဆာင္ႏိုင္တာ။ Seriously ေရးေနလို႔ကေတာ့ သူ႔ဆိုင္ရာ ဆိုင္ရာလူေတြပဲ ဖတ္မည္။ အမ်ားကိုေတာ့ ဆြဲေဆာင္ႏိုင္မွာ မဟုတ္ဘူး။ ကၽြန္ေတာ္ကလည္း ခပ္ေပါ့ေပါ့ မေရးတတ္။ ခပ္ေပါ့ေပါ့ဆိုတာ အႏွစ္မပါတာကို ေျပာတာ မဟုတ္ပါဘူး။ ေပါ့ေပါ့ပါးပါးနဲ႔ Message တစ္ခု ေပးႏိုင္တာမ်ိဳးကို ဆုိတာ။ ခပ္ေပါ့ေပါ့ ေရးတတ္တဲ့ TZA တို႔ဆို ၀ိုင္း၀ိုင္းကို လည္ေနတာပဲ။ (ေႂကြး႐ွင္ေတြ)။ ျဖစ္ႏိုင္ရင္ေတာ့ သူႀကီးလိုမ်ိဳး ေရးခ်င္တာ။ ေပါတယ္ဆိုတာကလည္း ကဗ်ာ စပ္သလိုမ်ိဳးပဲ။ Instinct ပါမွ လုပ္ႏိုင္တာမ်ိဳးကို။ အတင္းျဖစ္ၫွစ္ၿပီး လုပ္ယူရင္ အ႐ူးပဲ ျဖစ္မွာ။

ေပါရင္ ေပ်ာ္စရာ ေကာင္းတယ္ဆိုေပမယ့္ ေတာက္ေလွ်ာက္ခ်ည္းပဲ ေပါေနရင္ေတာ့ ေသခ်ာေပါက္ ငေပါပဲ ျဖစ္ေတာ့မွာ။ အဲဒီေတာ့ တခါတေလမွ ေပါတတ္တဲ့ သူေတြက ငေပါ မျဖစ္ဘဲ လူခ်စ္လူခင္ မ်ားတာေပါ့။ အဲဒီလို ေပါတာေတြကို ဇယားခ်ၾကည့္ေတာ့ ႏွစ္မ်ိဳး ႐ွိတယ္လို႔ သူငယ္ခ်င္း တစ္ေယာက္က ေျပာဖူးတယ္။ “ေပါတည္”နဲ႔ “တည္ေပါ” တဲ့။ “ေပါတည္” ဆိုတာ ေ၀လာ၀ါးလာ ေပါၿပီးကာမွ ေကာက္ခါငင္ကာ တည္တန္႔သြားတာ။ ႐ုပ္႐ွင္ သ႐ုပ္ေဆာင္ေတြလိုေပါ့။ ႐ုပ္႐ွင္ထဲမွာ ႀကိဳက္သေလာက္ ေပါ။ အျပင္မွာေတာ့ ဘုရားသမားလည္း ျဖစ္မည္။ ခပ္တည္တည္ သမားလည္း ျဖစ္မည္။ သူတို႔ က်ေတာ့ အေပါ ဘရိတ္အုပ္ႏိုင္သလို လိုရင္လိုသလို ေပါတတ္တာမ်ိဴး။

“တည္ေပါ” က်ေတာ့ ေက်ာင္းဆရာေတြလိုမ်ိဴး။ ေက်ာင္းဆရာဆိုေတာ့ ႐ုပ္တည္နဲ႔ လုပ္စားရတာ။ ဒါမွ မိဘေတြက စိတ္ခ်မွ။ တပည့္ေတြကို စာသင္တဲ့ အခါမွေတာ့ နည္းနည္း ေပါေပးရတယ္။ ဟာသေလး ေျပာၿပီး သင္မွ ေက်ာင္းသားေတြက မၿငီးေငြ႕တာ။ ခပ္တည္တည္နဲ႔ ေပါရတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေက်ာင္းသားေတြက “တည္ေပါ” ဆရာေတြကို ပိုႀကိဳက္တာ။ အထူးသျဖင့္ က်ဴ႐ွင္ဆရာေတြ လိုမ်ိဴး။ ပထ၀ီ ဆရာတစ္ေယာက္လို ေ႐ွ႕ကေန ဟန္နဲ႔ ပန္နဲ႔ “ဒါ...... ဘာ.. ျမစ္လဲ...” ဆို လိုက္တိုင္ေပးေတာ့ ေက်ာင္းသားေတြက ေနာက္က  “သံလြင္...ျမစ္” ဆိုၿပီး ညီညီညာညာ လိုက္ဆိုလာၾကတာ.. “ဘာ ႐ိုးမလဲ...” လည္း ဆိုေရာ “ငါ႐ိုးမ” ဆိုၿပီး လိုက္ေအာ္ၾက သလိုမ်ိဳးလည္း ျဖစ္ေနဦးမည္။

ကိုေပါကက်ေတာ့ “ေပါတည္”လား “တည္ေပါ” လားေတာ့ မသိဘူး။ ေပါေတာ့ ေပါတယ္ အၿမဲေတာ့ မေပါပါဘူး။ သူက စာဖတ္ေကာင္းတယ္။ စာဖတ္နာတဲ့ သူေတြက သိသာတယ္ ထိလာတာနဲ႔ လွ်ံက်လာတာ။ ဒါေပမယ့္ သူက ခပ္ေပါေပါနဲ႔ ဒိုင္ထည့္တာ။ တကယ္တမ္း ေျပာရရင္ေတာ့ သူေပါတာကို ႀကိဳက္တယ္ဆိုေပမည့္ ဒီလို ေပါေပါ ေရးတတ္တာကို ႀကိဳက္တာ မဟုတ္ပါဘူး။ သူ႔ေကာမန္႔ေတြမွာ သူနဲ႔ လမ္းစဥ္ မတူလို႔ပဲ ျဖစ္ျဖစ္ မႀကိဳက္လို႔ပဲ ျဖစ္ျဖစ္လာၿပီး ခပ္ၾကမ္းၾကမ္း လာေရးထားရင္ ခပ္ေပါေပါ တုန္႔ျပန္႔တတ္တာကို ေျပာတာပါ။ ကၽြန္ေတာ္တို႔ လင္မယားမွာ သူ ခပ္ေပါေပါ ျပန္ထားတဲ့ ေကာမန္႔ေတြကို ႀကည့္ၿပီး အံၾသရတယ္။ ေၾသာ္ငါတို႔ ဘေလာက္ကိုသာ ဒီလို လာေျပာရင္ေတာ့ စိတ္ဆိုး မာန္ဆိုးနဲ႔ ျပန္ေျပာလိုက္မိမွာပဲလို႔။ ကိုေပါကေတာ့ ဒီလို ခပ္ေပါေပါ တုန္႔ျပန္လိုက္ေတာ့ တဖက္သူမွာလည္း အထိမနာ စာဖတ္သူေတြမွာလည္း စိတ္အေႏွာက္အယွက္ မျဖစ္ရဘူးေပါ့။ အဲဒါမ်ိဳးက်ေတာ့ တျခားေနရာမွာလည္း ေပါေနက်မွ ဒီလိုေနရာမွာ ခပ္ေပါေပါနဲ႔ ေပါ့ေပါ့ပါးပါး ျဖစ္ေအာင္ လုပ္ႏိုင္မွာ။ ႏို႔မဟုတ္ရင္ ႏွစ္ဘက္စလံုးက တင္းမာၿပီး ေပါက္ကြဲကုန္မွာ။ ကၽြန္ေတာ္တို႔ကလည္း ဘေလာက္ထဲမွာမွ မဟုတ္ပါဘူး။ အျပင္မွာ ဆိုရင္လည္း တစ္ခုခု ေထာ္ေလာ္ ကန္႔လန္႔ လာေျပာ လာလုပ္ရင္ ဘာမွ ျပန္မေျပာရင္ေတာင္ မ်က္ႏွာက ပ်က္ေနၿပီ။ ၾကည့္လိုက္တာနဲ႔ သိသာတယ္။ ေတြ႔ဖူးတဲ့ သူတစ္ေယာက္ကေတာ့ သူ႔ကို မဟုတ္တာ လာလုပ္ လာေျပာရင္ ေပါသလိုလိုနဲ႔ ရယ္ကာ ေမာကာ ျပန္တြယ္တာ။ ကၽြန္ေတာ္တို႔ကေတာ့ အဲဒီလို မလုပ္တတ္တာ ခက္တယ္။ ၀င္း၀င္း လိုမ်ိဳး ျဖစ္ေအာင္ မလုပ္တတ္ဘူးေပါ့။ Win-Win ကိုေျပာပါတယ္။

ေပါႏိုင္တယ္ ဆိုတာ ပါရမီ ႐ွိလို႔ပဲ ျဖစ္ျဖစ္ ပါးနပ္လိုပဲ ျဖစ္ျဖစ္ အရည္အခ်င္း တစ္ခုခု ႐ွိမွ ေပါႏိုင္တာမ်ိဳးကိုး။ ကၽြန္ေတာ္တို႔ မေပါတတ္ျဖစ္ေနတယ္ ဆိုတာကလည္း ကားေမာင္း သင္ခါစ။ စက္ဘီးစီး သင္ခါစ လူေတြလိုမ်ိဳး ျဖစ္ေနတာ။ သိတယ္ မဟုတ္လား။ ကားေမာင္း သင္ခါစ ဆို စတီယာတိုင္ ကို ဘယ္ညာ မွန္ေအာင္ လွည့္တတ္ဖို႔ ဘရိတ္နဲ႔ လီဗာနဲ႔ မွန္ေအာင္ နင္းတတ္ဖို႔ ေလာက္ပဲ ဂ႐ုစိုက္ႏိုင္တယ္။ ကုန္းဆင္းမွာ ဖရီး႐ိုက္ဖို႔တို႔ ေမာင္းေနရင္း ကက္ဆက္ဖြင့္ဖို႔တို႔မ်ိဳး အပိုေတြ လုပ္ဖို႔ အာ႐ံု မလႊဲႏိုင္ဘူး ျဖစ္ေနတယ္။ အခုလည္း ခပ္တည္တည္ ေနတယ္ဆိုတာ ဒီလိုပဲ အေျခခံ အလုပ္ေတြ အတြက္ အာ႐ံုေတြထိန္းေနရေတာ့ ေပါဖို႔ကို အာ႐ံုမလဲႊႏိုင္ဘူး ျဖစ္ေနရတာ။


အခုလို ေခတ္မေကာင္းတဲ့ အခ်ိန္မ်ိဳးမွာ ေပါႏိုင္မွ ေတာ္ကာက်မွ။ တခ်ိဳ႕ကေတာ့ ေပါေပါ ေပါေပါနဲ႔ လူညြန္႔ ခူးစားေနတာေတြလည္း ႐ွိေသးတယ္။ ေပါတယ္ ေပါတယ္ ဆိုၿပီး ႐ိုင္းတာေရာ။ ျပင္ပ ေလာကမွာတင္ မဟုတ္ ဘေလာ့ေလာကမွာပါ ႐ွိတယ္။ ေပါသလိုလိုနဲ႔ ေပါက္ကရ ေကာမန္႔ ေပးတတ္တာေရာ။ ကိုယ္ကေတာ့ ခပ္ေပါေပါ ျပန္မတုန္႔ျပန္တတ္ေတာ့ ခပ္မဆိတ္ပဲ ေနလိုက္ပါတယ္။ အျပင္မွာလည္း အဲဒီလို ျဖစ္ေနတတ္တယ္။

ေပါတယ္ ေပ်ာ္တတ္တယ္ ဆိုတာလည္း ေမြးကတည္းက ပါလာတာ ကိုယ္ေတြ႔ပဲ။ သမီးဆို တစ္ႏွစ္သား အ႐ြယ္အထိ မရယ္ မၿပံဳးဘဲ။ ဒီေနရာမွာ အေဖ၊ အေမနဲ႔ လာတူေနေတာ့ မ်က္ႏွာမာတယ္။ သားေလးကေတာ့ ၿပံဳး႐ႊင္ေနတာပဲ။ ဘာပဲျဖစ္ျဖစ္ ႐ုပ္မာေပမယ့္ မယုတ္မာ တတ္ရင္ ေတာ္ေသးတာေပါ့။ရယ္ရယ္ၿပံဳးၿပံဳးဆိုရင္ေတာ့ အေကာင္းဆုံးေပါ့။

ဒီပို႔စ္ကိုေတာင္ ခပ္ေပါေပါ ေရးတတ္ရင္ ကိုေပါက စိတ္မဆိုးမွာ.. အဟီး။

Wednesday, March 11, 2009

ခ်ာပါတီႏွင့္ ဆိတ္ႏို႔ခဲဟင္း

ခ်ာပါတီနဲ႔ ပူတီ ကၽြန္ေတာ္ ဘယ္ေတာ့မွ မကြဲျပားဘူး။ ဆီနဲ႔ ေႀကာ္တာက ခ်ာပါတီလား ပူတီလား မွတ္မွတ္သားသားကို မ႐ွိတာ။ အစတုန္းကေတာ့ ဆီနဲ႔ ေႀကာ္တဲ့ ပူတီကို ပိုႀကိဳက္တယ္။ ခ်ာပါတီက ေျခာက္လို႔။ အခုေတာ့ ဗိုက္က ၆ လ ဗိုက္ျဖစ္ခ်င္ေနေတာ့ ခ်ာပါတီကို ပိုစားျဖစ္တယ္။

ခ်ာပါတီအတြက္ ဂ်ဳံေဖာက္နည္းကေတာ့ ပူတီလုပ္နည္းက အတုိင္းပါပဲ။ ဂ်ံဳကို ၂ နာရီ ၃ နာရီေလာက္ ႏွပ္ၿပီးေတာ့ ဂ်ဳံကို ေဂါက္သီလံုးေလာက္ လံုးၿပီး လွိမ့္လံုးနဲ႔ ျဖစ္ျဖစ္ ပုလင္းနဲ႔ ျဖစ္ျဖစ္ မထူမပါး အ၀ုိင္းေလးေတြ ရေအာင္ လုပ္လိုက္ပါတယ္။ မကပ္တဲ့ အိုးမွာ အပူေပးၿပီး ဆီနည္းနည္းေလး သုတ္တယ္ ဆို႐ံု သုတ္ၿပီး ဂ်ံဳျပားကို တင္လိုက္ပါတယ္။ ခ်ာပါတီျပား အေရာင္ ေျပာင္းၿပီဆိုမွ ေနာက္တစ္ဖက္ကို လွန္လိုက္ပါတယ္။ အိုးကင္းတိုက္တာမ်ိဳးပါ။ ဂ်ံဳစိမ္းနဲ႔ နည္းနည္း အပူေပးလိုက္လို႔ က်က္သြားတာနဲ႔ အေရာင္ ကြာပါတယ္။ ၁ခု ၂ ခု လုပ္ၿပီးရင္ သတိထားတတ္သြားပါမည္။ ဂ်ပ္ခဲႀကီးမ်ိဳးလည္း မျဖစ္ေအာင္ သတိထားရပါတယ္။


သီးစံု ကုလားဟင္းနဲ႔ စားျဖစ္ပါတယ္။ ဒီတစ္ေခါက္ သီးစံု ကုလားဟင္းကေတာ့ ပူတီတုန္းကလို ပဲနဲ႔ ျပစ္ေအာင္ ခ်က္တာ မဟုတ္ဘဲ ခရမ္းသီးကို ႏူးၿပီး ေက်ေနေအာင္ ခ်က္ၿပီး အႏွစ္ လုပ္ယူတာပါ။ ခရမ္းသီးကေတာ့ ပုိခ်ိဳတာေပါ့။


ခ်ာပါတီနဲ႔ စားဖို႔ ေနာက္ထပ္ ဟင္းတစ္မ်ိဳးကေတာ့ ဆိတ္ႏို႔ ဟင္းပါ။ ကုလား မဂၤလာေဆာင္ တစ္ခုမွာ စားလာၿပီး ကတည္းက ကိုယ့္ဘာကုိယ္ ခ်က္စားခ်င္ေနတာ ႏို႔ခဲ မရလို႔ ခ်က္မစား ျဖစ္ဘူး။ ဆိတ္ႏို႔ခဲ အတြက္ ဆိတ္ႏို႔ကေန လုပ္ထားတဲ့ Feta Cheese ႐ိုး႐ိုး အတံုးမာမာကို သံုးၿပီး ခ်က္စားၾကည့္တာ အေတာ္ေကာင္းၿပီး အရသာ ဆင္ပါတယ္။ အျဖဴေရာင္ Feta Cheese က Ricotta Cheese ထက္ ပိုမာေပမည့္ ႐ိုး႐ိုး Cheese အ၀ါတံုးေတြထက္ အမ်ားႀကီး ႏူးညံ့ပါတယ္။ ခ်က္ရတာလည္း လြယ္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴရယ္ အနီမ်ားမ်ားရယ္ကို ဆီသတ္ပါတယ္။ အေရာင္ပဲ လွၿပီး မစပ္ေအာင္ Paprika အေရာင္တင္ ပန္းင႐ုတ္မႈန္႔ကို သံုးပါတယ္။ သမီးကလည္း လူႀကီးဟင္းေတြ ႏႈိက္စားတတ္ေတာ့ ေနာက္ပိုင္း ဟင္းခ်က္ရင္ Paprika ကို ပိုသံုးျဖစ္ပါတယ္။ င႐ုတ္ပြကေန အမႈန္႔ ႀကိတ္ထားတာဆိုေတာ့ ေမႊးၿပီး အေရာင္လွပါတယ္။ အရသာကေတာ့ လံုး၀နီးပါး မစပ္ပါဘူး။ ဆီသတ္ထားတဲ့ထဲ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြ ထည့္ၿပီး ေက်တဲ့ အထိ ခ်က္လိုက္ပါတယ္။ ၿပီးေတာ့မွ ႀကီးရင္ ေလးစိပ္ စိတ္ ငယ္ရင္ တျခမ္းျခမ္း ထားတဲ့ မႈိေတြကို ခဏ ခ်က္လိုက္ပါတယ္။ အရည္ နည္းနည္း ထည့္ၿပီး အရည္ စပ္စပ္ ခ်က္တာမ်ိဳးပါ။ က်က္ခါနီးမွ မီးပိတ္ၿပီး Cheese အ႐ြယ္ေတာ္ တံုးထားတာေတြကုိ ထည့္လိုက္႐ံုပါပဲ။


Goat Cheese & Mushroom Curry

သီးစံု ကုလားဟင္း၊ ဆိတ္ႏို႔မႈိဟင္းနဲ႔ စားရင္ေတာ့ ေျခာက္ပါတယ္ ဆိုတဲ့ ခ်ာပါတီကလည္း စားလို႔ ေကာင္းသြားပါတယ္။

စာဖတ္သူ တစ္ဦးရဲ႕ ေကာမန္႔ပါ
If you have an Indian grocery near by, try Paneer instead of Feta Cheese.
(http://en.wikipedia.org/wiki/Paneer)

တျခားဖတ္ရန္- ပူတီ

Film