Friday, January 08, 2010

ပဲေစာင္းလ်ားသီးသုပ္

ထူးထူးဆန္းဆန္းေတာ့ မဟုတ္ပါဘူး။ ျမင္ေတာ့လည္း စားခ်င္တာနဲ႔ ပဲေစာင္းလ်ားသီး သုပ္စားျဖစ္တယ္။ အနီးအနားမွာေတာ့ အလြယ္တကူ ၀ယ္လို႔မရေပမယ့္ ဆစ္ဒနီၿမိဳ႕ေတာင္ဘက္က Cabramatta ဆိုတဲ့ ဆင္ေျခဖံုး တစ္ေနရာမွာ ဗီယက္နမ္ေစ်းသြားေတာ့ ေတြ႕လို႔၀ယ္ခဲ့တာ။ ၾသစေၾတးလ်မွာ လူမ်ိဳးေပါင္းစံုေနတယ္။ ဒီမွာ ၿဗိတိလွ်ေတြအျပင္ ဗီယက္နမ္ေတြ၊ ကိုရီးယားေတြ အေရွ႔အလယ္ပိုင္းက အီရန္ေတြ လက္ဘႏြန္(နီစ္)ေတြ ဆူဒန္နီစ္ေတြ စံုေနေအာင္ ရွိတယ္။ အဲဒီ ကဘၻရာမတၱားမွာေတာ့ ဗီယက္နမ္ေတြ စုေနၿပီး အဲဒီက ေစ်းႀကီးက ဗီယက္နမ္ေစ်းလို႔ ေျပာရေအာင္ ေရာက္သြားတာနဲ႔ လူေတြ ေရာင္းတဲ့ ပစၥည္းေတြ ဆိုင္ေတြ အစားအေသာက္ေတြ အျမင္ အၾကားအနံ႔ အကုန္လံုးက ၾသစေၾတးလ်နဲ႔ ဘာမွကို မဆိုင္ ဗီယက္နမ္က ေစ်းတစ္ခုထဲ ေရာက္သြားသလား ခံစားရမယ္။ အဲဒီမွာ ျမန္မာ အႀကိဳက္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြလည္း အေတာ္မ်ားမ်ားရွိေတာ့ သူမက အဲဒီကိုဆို သိပ္သြားခ်င္တာ။ အိမ္နဲ႔က အသြားျပန္ဆို ကီလို ၇၀ ေလာက္ေ၀းတာ ဆိုေတာ့ ရန္ကုန္-တိုက္ႀကီး ခရီးနီးပါပါပဲ။ အသြားျဖစ္ျဖစ္ အျပန္ျဖစ္ျဖစ္ ၁ နာရီေက်ာ္ေက်ာ္ပဲ ေမာင္းရပါတယ္။

လူဆိုတာလည္း အခက္သား။ အစားအေသာက္ဆို Exotic ျဖစ္ရင္ ပိုစားခ်င္တယ္။ ရန္ကုန္မွာတုန္းက ဘာဂါေတြ၊ ပီဇာေတြ မေကာင္းေပမယ့္ စားခ်င္တယ္။ ႏိုင္ငံျခားေရာက္ေတာ့ ျမန္မာျပည္က ဟင္းရြက္ကန္ဇြန္းကို တမ္းတမ္းတတ စားခ်င္ျပန္တယ္။ ဒီတစ္ေခါက္ေရာက္သြားေတာ့ ၀ယ္ျဖစ္တဲ့အထဲမွာ ပဲေစာင္းလ်ားသီးလည္း သုပ္စားဖို႔ ပါတယ္။ ပဲေစာင္းလ်ားသီးက အစိမ္းစားၾကည့္ရင္ နာမည္နဲ႔ လိုက္ေအာင္ အနည္းငယ္ ဖန္ပါတယ္။ အဲဒါေၾကာင့္ ေရေႏြးကို ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ၿပီး ၂ မိနစ္ ၃ မိနစ္ေလာက္ ျပဳတ္လိုက္ပါတယ္။ အစိမ္းေရာင္လည္း မႏြမ္းသြားေစရပါဘူး။ အဲဒါဆို အဖန္ေပ်ာက္ၿပီး အခ်ိဳတက္လာပါတယ္။ ၿပီးေတာ့ ဟိုဖက္ထိပ္ ဒီဖက္ထိပ္အေန အညွာကို ခ်ိဳးၿပီး အေၾကာမွ်င္ ႏွစ္ဘက္ ႏႊာလိုက္ပါတယ္။ ၿပီးေတာ့ မထူမပါးလွီးၿပီး ၾကက္သြန္ေၾကာ္၊ ႏွမ္း၊ ငရုတ္သီးစိမ္းထည့္ ဆားျဖဴး သံပုရာသီးနည္းနည္း ညွစ္ၿပီး သုတ္လိုက္ပါတယ္။ ေျမပဲနည္းနည္းေထာင္းထည့္လည္း ေကာင္းပါတယ္။ သရက္ခ်ဥ္သုပ္လိုပဲေပါ့။ အရသာကေတာ့ တျခားအသုပ္ေတြလို ခပ္ျပင္းျပင္းမဟုတ္ေပမယ့္ စားလိုေကာင္းပါတယ္။




ပဲေစာင္းလ်ားသီးကို သူမတို႔ဘက္မွာ ေတာင္ႀကီးမွာေတာ့ ပဲေလးေထာင့္လို႔ေခၚတယ္။ ဘိုလိုေတာ့ Winged Bean တဲ့။ Four-Angled Bean လို႔လည္းေျပာတယ္။ သူဟာနဲ႔ သူေတာ့ ဟုတ္ေန မွန္ေနတာပဲ။ ရွမ္းျပည္မွာ ပအို႔ေတြက ပဲေလးေထာင့္ကို ရင့္သြားရင္ အထဲက ပဲေစ့ေတြကို ေလွာ္စားတယ္။ အရမ္းေမႊးၿပီး စားလို႔ေကာင္းတယ္တဲ့။ ပဲေစာင္းလ်ားသီးက တစ္ပင္လံုး စားလုိ႔ရတယ္။ အထူးသျဖင့္ေတာ့ အျမစ္ကို ျပဳတ္စားၾကတယ္။ ပဲျမစ္ျပဳတ္ဆိုတာ ပဲေစာင္းလ်ား အပင္ကေပါ့။ ဆီေလးနဲ႔ ဆားေလးနဲ႔ဆို ပဲျမစ္ျပဳတ္က စားလို႔ေကာင္းတယ္။ စကၤာပူက အစားအေသာက္ေတြ Blog တစ္ခုမွာေတာ့ ပဲေစာင္းလ်ားသီးကို Cuttlefish နဲ႔ ငရုတ္ဆီနဲ႔ သုတ္ထားေတြ႕မိတယ္။ စားလို႔ေကာင္းမဲ့ပံုပဲ။ ပဲေစာင္းလ်ားသီးကို သီးစံုခ်ဥ္ရည္ဟင္းထဲ ထည့္ခ်က္လည္း ရတယ္။ ဟင္းရည္ကို ပိုခ်ဳိေစတယ္။ ျပဳတ္ၿပီး Sambal Paste နဲ႔ တို႔စားလည္းေကာင္းတယ္။ အဲဒီ ပုဇြန္ေျခာက္ ငရုတ္သီးအႏွစ္နဲ႔ပဲ ေၾကာ္စားလည္း စပ္စပ္ေလး ရတယ္။ ထိုင္း အင္ဒိုနီးရွာ စားေသာက္ဆိုင္ေတြမွာ အဲဒီလိုမ်ိဳးေတြ ရႏိုင္တယ္။



ွSource: http://singapuradailyphoto.blogspot.com/2009/12/2nd-kitchen-balestier-road.html

ပဲေစာင္း“ခါး”သီးလို႔ ေရးထားတာကို စာဖတ္သူ တစ္ေယာက္ အမွန္ျပင္ေပးလို႔ ပဲေစာင္း“လ်ား”သီးလို ျပင္လိုက္ပါတယ္။ စိတ္ထဲမွာ လံုးလံုးကို ပဲေစာင္းခါးသီးလို႔ပဲ ထင္ထားတာပါ။

တျခားဖတ္ရန္ - မုန္လာခ်ဥ္ဖတ္သုပ္




15 comments:

thandar kyaw - 1/8/10, 1:05 PM

ကိုအန္ဒီတို႔မိသားစု ဒီေန႔ အသုတ္နဲ႔ႏွိပ္စက္တယ္ေဟ့ ..း)

Anonymous - 1/8/10, 2:05 PM

ပဲေစာင္းလ်ားသီးကို ပဲေစာင္းခါးသီးလို႕ေပါင္းတာ ခုမွျမင္ဖူးတယ္

ေတာင္ေပၚသား - 1/8/10, 2:07 PM

စားခ်င္လုိက္တာ အိမ္ျပန္၀ယ္ျပီး သုတ္စားဦးမွ

သဥၨာ - Thinzar - 1/8/10, 2:27 PM

အဲဒီ ပဲေစာင္းခါးသီးနဲ႕ ပဲျမစ္နဲ႕ အမ်ိဳးေတာ္မွန္း ခုမွ သိတယ္ :D

Andy Myint - 1/8/10, 2:34 PM
ေက်းဇူးပဲ စာဖတ္သူ ..ပဲေစာင္းလ်ားသီးလို႔ ျပန္ျပင္လိုက္ပါၿပီ။ စိတ္ထဲမွာ ပဲေစာင္းခါးသီးလို႔ပဲ ထင္ထားတာ။
ကိုေဇယ်ာ - 1/8/10, 3:02 PM

2010 မွာ ကိုအင္ဒီ blog post ေတြျပန္တက္လာတာ မဂၤလာတစ္ပါးပဲဗ်ာ။
ဒီအပါတ္ ပဲေစာင္းလ်ားသီးသုပ္စားမယ္ ေက်းဇူး။

ေရႊရတုမွတ္တမ္း - 1/8/10, 3:23 PM

ပဲေစာင္းလ်ားသီးကို အစိမ္းအတိုင္းဂြ်တ္ဂြ်တ္မည္ေအာင္စားရတာၾကိဳက္တယ္

Anonymous - 1/8/10, 5:54 PM

ပဲျမစ္က ပဲေလးေထာင့္ပင္ရဲ႔ အျမစ္မွန္း ခုမွပဲ သိေတာ့တယ္
အဘြားက သြားမေကာင္းလို႔ အျမဲတမ္းျပဳတ္ျပီး သုတ္စားတယ္
လူငယ္ေတြက အစိမ္းလိုက္ပဲ ကၽြတ္ကၽြတ္ေလး သုတ္စားတယ္
ခရမ္းခ်ဥ္သီး ထည့္သုတ္ရင္ ပိုစားလို႔ ေကာင္းပါတယ္

Ko Layy - 1/8/10, 10:58 PM

Mingalar bar byar

Thanks for the menus. I really like it. Please visit to my blog www.samadihti.co.cc

Ko Layy

Nge Naing - 1/8/10, 11:10 PM

ကၽြန္မက ပဲေစာင္းလ်ားကို စိမ္းစားငပိေဖ်ာ္နဲ႔ အစိမ္းတို႔စားတာပဲ ႀကိဳက္တယ္။ ကၽြန္မတို႔ အလွဴအတန္းလုပ္ဖို႔ ေစ်း၀ယ္ရင္ အဲဒီမွာပဲ သြား၀ယ္တယ္ ကိုအန္ဒီ။ အဲဒီက BKK မွာ ထိုင္းမွာရွိတာ အကုန္ရတယ္။ ဆန္၊ ငပိ၊ ငါးေျခာက္၊ ငန္ျပာရည္ သေဘာၤသီးေထာင္းတဲ့ ဂဏန္းစတာေတြကို ကၽြန္မတို႔ အဲဒီမွာပဲ သြား၀ယ္တယ္။

Anonymous - 1/9/10, 5:15 AM

Pronunciation is correct.
Try to dip it in hot water for 5 minutes and eat it on its own. Guarantee you will like it.

khin oo may - 1/9/10, 10:27 PM

kom: အေၿပာေကာငး္လုိ႕ ရုိးရုိးပဲေစာငး္ခါးသီးေတာင္ စားခ်င္စရာၿဖစ္သြားတယ္ သုပ္စားခ်င္စမ္းပါဘီ

Rita - 1/10/10, 3:51 AM

(လူဆိုတာလည္း အခက္သား။ အစားအေသာက္ဆို Exotic ျဖစ္ရင္ ပိုစားခ်င္တယ္။ ရန္ကုန္မွာတုန္းက ဘာဂါေတြ၊ ပီဇာေတြ မေကာင္းေပမယ့္ စားခ်င္တယ္။ ႏိုင္ငံျခားေရာက္ေတာ့ ျမန္မာျပည္က ဟင္းရြက္ကန္ဇြန္းကို တမ္းတမ္းတတ စားခ်င္ျပန္တယ္။)

အဲဒါ သိပ္မွန္တာပဲ :(

JUSTICE999BURMA - 1/15/11, 3:20 PM

က်ေနာ္ေတာ့ ပဲေစာင္းလ်ားသီးကို ေရေႏြးေဖ်ာ (ခဏမွ်စိမ္) ၿပီး ေသးေသးေလးေတြလွီး ေျမပဲ (ေထာင္း) နဲ ့ ဆီခ်က္ထည့္၊ သံပုရာသီးေလး ညစ္ ၿပီးသုတ္စား ရတာ သိပ္ႀကိဳက္တယ္....ျငဳပ္သီးကေတာ့ အရင္ကထဲက အစပ္ေၾကာက္လုိ ့ ထည့္စားဖုိ ့စိတ္မကူးဘူး....... အဟီး.... အိပ္ယာႏိုးစ ကိုအင္ဒီနဲ ့ အစ္မ တို ့ဘေလာ့မွာ သြားမတုိက္ပဲ ၀င္ဖတ္သြားအိ..........

Anonymous - 11/19/12, 1:50 PM

ပဲေစာင္းလ်ားသီးသုပ္ လို္ကရွာရင္း နည္းစံု ေတြ႕သြားတယ္..

Post a Comment

Many thanks for dropping a comment…

Film