Thursday, April 15, 2010

ပုစြန္္ Recipe မ်ား

ဟင္းခ်က္နည္းေတြ မတင္တာ ၾကာလို႔ ပုစြန္ Receipe အသစ္၃ခု နဲ႔ အေဟာင္း၃ခုကို တခါတည္း စုတင္လိုက္ပါတယ္။ ပထမ တစ္ခုကေတာ့ ပုစြန္ခ်ည္းပဲ မဟုတ္ပါဘူး။ ပုစြန္နဲ႔ Seafood ေရာရာပါ။ ပုစြန္ပါတယ္၊ ျပည္ႀကီးငါးပါတယ္၊ ဂဏန္းနည္းနည္း၊ ငါးအသား၊ ဂံုးနဲ႔ ေယာက္သြား (Mussle) ပါတယ္။ ကၽြန္ေတာ္တို႔ ၀ယ္တဲ့ အထုပ္က Marina Mix ဆိုၿပီး နာမည္ေပးထားေပမယ့္ ဘယ္လို Seafood ေရာရာနဲ႔ မဆို ခ်က္လို႔ ေကာင္းပါတယ္။ Frozen လုပ္ထားတာတဲ့ အထုပ္ပါ။ Frozen ေတြ ထားတဲ့ ေနရာမွာ အေအးခံၿပီး ရွာၾကည့္ရင္ ေတြ႔ႏိုင္ပါတယ္။ ဒီမွာလည္း လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ ၀ယ္လို႔ရတာေတြ ရွိပါတယ္။

Frozen လုပ္ထားတာဆို အခ်ိန္ရရင္ အျပင္မွာ အရည္ေဖ်ာ္ထားပါ။ မရရင္ေတာ့ Microwave နဲ႔သတိထားၿပီး ေရခဲ ေဖ်ာ္ထားလိုက္ပါတယ္။ ေလးေယာက္စာ Seafood ေရာရာ ၅၀၀ဂရမ္စာ ခ်က္ပါတယ္။ ၀ယ္လို႔မရရင္ေတာ့ ပုစြန္၊ ပင္လယ္ငါး၊ ျပည္ႀကီးငါး ၂၀၀ ဂရမ္စီ ေရာခ်က္လည္း ရႏုိင္မည္ ထင္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ခပ္မ်ားမ်ား အႀကီး ၁၀ တက္ေလာက္၊ င႐ုတ္သီးစိမ္း ၁၀ ေတာင့္ ၁၅ေတာင့္ ခပ္မ်ားမ်ား ၾကက္သြန္နီ ဥေသးေသးတစ္လံုး ႀကီးရင္ တစ္၀က္ကို စက္ထဲမွာ ႀကိတ္ထားလိုက္ပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ေသးေသး ၂ လံုး ႀကီးရင္ တစ္လံုးကို ေသးေသးလွီးစိတ္ထားပါတယ္။ ပင္စိမ္းရြက္ (Basil) ကို ေရေဆးၿပီး တစ္ရြက္စီ ထြင္ထားပါတယ္။ ေသးေသးလွီးထားလည္း ပိုေကာင္းပါတယ္။


ခ်က္တဲ့ အခါ တစ္မူ ထူးတာကေတာ့ ႀကိတ္ထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုတ္သီးေတြကို ဆီ အရင္မသတ္ဘဲ ဆီပူထဲကို Seafood ေတြ အရင္ထည့္လိုက္ပါတယ္။ Frozen လုပ္ထားတာမို႔ ခဏၾကာရင္ ေရေတြ အမ်ားႀကီး ထြက္လာပါလိမ့္မည္။ အရည္သြက္သြက္ေလး ခ်က္မွာမို႔ စိတ္မပူပါနဲ႔။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး လွီးထားတာေတြ ထည့္လိုက္ပါတယ္။ အရည္နဲ႔မို႔ ဆားနည္းနည္း မ်ားမ်ားထည့္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုတ္သီးႀကိတ္ထားတာေတြ ထည့္တယ္။ ဆီမသတ္ဘဲ ေနာက္မွ ထည့္တဲ့ အတြက္ ၾကက္သြန္ျဖဴနံ႔ ခပ္ျပင္းျပင္း ငရုတ္သီး ခပ္စပ္စပ္ စားရပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴ အစိမ္းနံ႔ေတာ့ မထြက္လို႔ အျပင္မွာ စားလည္းရပါတယ္။ က်က္ခါနီးက်ရင္ ပင္စိမ္းရြက္ အုပ္ပါတယ္။ အရည္ေသာက္လို႔လည္း ရေအာင္ က်ဲေတာက္ေတာက္လည္း မျဖစ္ေအာင္ အေနအထား ခ်ိန္ၿပီး ခ်က္ပါတယ္။

Frozen ကိုခ်က္တဲ့ အတြက္ ႐ံုးက ျပန္လာမွ ခ်က္တာေတာင္ အစအဆံုး နာရီ၀က္ မၾကာတဲ့ အတြက္ အလုပ္မ်ားသူေတြ အတြက္ သင့္ေတာ္ပါတယ္။ အရသာကေတာ့ ျမန္မာလွ်ာနဲ႔ တည့္ပါတယ္။ ထမင္းနဲ႔ မစားဘဲ အီတာလွ်ံေခါက္ဆြဲ ႀကိဳက္ရာ စပါဂတ္တီပဲ ျဖစ္ျဖစ္ တျခားေခါက္ဆြဲေတြ အထူအပါး အလံုးအျပား ႀကိဳက္တာနဲ႔ စားလည္း ရပါတယ္။

သူမကို ခ်က္ေကၽြးေတာ့ ႀကိဳက္ပါ့မလားလို႔ ထင္ေနတာ သူမက ငယ္ငယ္က စားေလ့ရွိတဲ့ အင္းသားဟင္း တစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့ ငါးဖယ္ဟင္းနဲ႔ တူလို႔ အင္မတန္ႀကိဳက္တယ္ ဆိုပါတယ္။ ငါးဖယ္ကို ျခစ္ထားတာ မဟုတ္ဘဲ အေကာင္လိုက္ကို အပိုင္းပိုင္းၿပီး ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုတ္သီးစိမ္းနဲ႔ ဆီက်န္ ေရက်န္ခ်က္တာပါ။ အရသာ အေတာ္ေလး ဆင္တယ္ ဆိုပါတယ္။ အဲဒီဟင္းကေတာ့ ငရုတ္သီးေတြ အမ်ားႀကီး ပိုပါၿပီး "စပ္စီးစိမ္းလႊင့္တယ္" လိုေတာင္ ေျပာပါတယ္။ စိပ္စီးစိမ္းဆိုတာ င႐ုတ္သီးစိမ္းကို သူတို႔ အရပ္မွာ ေခၚတာပါ။ ၿပီးေတာ့ ေျပာေသးတယ္။ ဒီဟင္းက အိမ္ေထာင္သက္ ၅ ႏွစ္အတြင္းမွာ ခ်က္ေကၽြးသမွ်ထဲမွာ အစပ္ဆံုးပါတဲ့။ ဟုတ္လည္းဟုတ္တာပဲ ကၽြန္ေတာ္က အစပ္မစားေတာ့ အဲဒီေလာက္ စပ္တာ တစ္ခါမွ မခ်က္ဖူးပါဘူး။



ေနာက္တစ္မ်ိဳးကေတာ့ ပုစြန္သုပ္ပါ။ ပုစြန္ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ကို အစိမ္းသုပ္စားလည္း ရပါတယ္။ ျပဳတ္ၿပီးသား Cooked ပုစြန္ကို သုပ္လည္းရပါတယ္။ ပုစြန္ကို ဆီပူထဲမွာ ခဏေလး လွိမ့္ထားတာကေတာ့ အေမႊးဆံုးပါပဲ။ ပုစြန္ အစိမ္း သုပ္တာကိုေတာ့ ဓႏုျဖဴသြားတုန္းက စားသေလာက္ ဘယ္ေတာ့မွ မေကာင္းပါဘူး။ ပုစြန္ အစိမ္းကိုေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္းထားတာရယ္ ဆားရယ္ နယ္ၿပီး သံပုရာသီး တစ္လံုးလံုး ႁငွစ္ၿပီး တစ္နာရီေလာက္ ႏွပ္ထားရပါတယ္။ ၿပီးေတာ့ ပုစြန္ေတြကို အတံုးေလးေတြ လက္တစ္ဆစ္ရဲ႕ တ၀က္ေလာက္ လွီးပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴ နည္းနည္းကို ေသးေသးလွီးစိတ္ထားပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီ တစ္ဥကို ခပ္ပါးပါးလွီးထားၿပီး ပဲၾကာဆံ တစ္ထံုးကို ေရေႏြးေဖ်ာထားပါတယ္။ ငရုတ္သီးစိမ္း ၄-၅ ေတာင့့္ကို လွီးထားပါတယ္။ ၿပီးရင္ အားလံုးေရာနယ္ ဆားနည္းနည္းထည့္ၿပီး သုပ္ပါတယ္။ ယိုးဒယားစတိုင္ လိုခ်င္ရင္ သၾကားေလး နည္းနည္း ထည့္ရပါတယ္။ နံနံပင္ျဖစ္ျဖစ္ ပင္စိမ္းျဖစ္ျဖစ္ ေရွာက္ရြက္ျဖစ္ျဖစ္ အုပ္ၿပီး စားလို႔ ရပါတယ္။ ပုစြန္ခ်ဥ္နဲ႔ မတူလွေပမယ့္ အလြမ္းေျပေတာ့ စားလို႔ရပါတယ္။ အဆီနည္းလို႔ က်န္းမာေရးအတြက္လည္း ေကာင္းပါတယ္။



ေနာက္တစ္ခုကေတာ့ သူမရဲ႕ လက္ရာ ပုစြန္ဖြဲေျခာက္ေၾကာ္ပါ။ ပုစြန္ဆိတ္ေသးေသးေလးေတြကို အေျခာက္ခံထားတဲ့ အထုပ္ေတြ ၀ယ္လို႔ ရပါတယ္။ အမိႈက္ေတြ မပါဘဲ သန္႔သန္႔ရွင္းရွင္း အေျခာက္ခံထားလား ၾကည့္၀ယ္ဖို႔ေတာ့ လိုပါလိမ့္မယ္။ ခ်က္နည္းကလည္း လြယ္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီ ဆီခ်က္ခ်က္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီေတြ လိုခ်င္တဲ့ အေရာင္ ရၿပီဆို ဆယ္လိုက္ပါတယ္။ မီေလွ်ာ့ထားၿပီး ဆီပူေတြ ခ်န္ထားပါတယ္။ ဆီပူထဲကို င႐ုတ္သီး အၾကမ္းမႈန္႔ေတြ ထည့္ပါတယ္။ ေၫွာ္ပါမည္။ ခ်က္ခ်င္းပဲ ပုစြန္ဖြဲအေျခာက္ေလးေတြထည့္ပါတယ္။ ငံျပာရည္ နည္းနည္းေလာင္းထည့္လိုက္ပါတယ္။ နည္းနည္းႏွံ႔ေအာင္ ငံျပာရည္က်က္ေအာင္ မီးနည္းနည္းနဲ႔ ေၾကာ္ပါတယ္။ အရသာပါေအာင္ အခ်ိဳမႈန္႔ နည္းနည္း ဒါမွမဟုတ္ ၾကက္သားမႈန္႔နည္းနည္းေတာ့ ထည့္ရပါတယ္။ တေအာင့္ေနရင္ ဆယ္ထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ေတြ ထည့္ေမႊပါတယ္။ ႏွံေအာင္ေမႊၿပီးရင္ ပုစြန္ဖြဲေျခာက္ အစပ္ေၾကာ္ရပါၿပီ။ ငါးပိေၾကာ္ေတြ ငံျပာရည္ခ်က္ေတြလို ခပ္ျပင္းျပင္း အေၾကာ္ေတြကို ၿငီးေငြ႔လာရင္ ခပ္ရြရြ ပုစြန္ဖြဲေျခာက္ေၾကာ္ေလးကို ေျပာင္းၿပီး ေၾကာ္စားၾကည့္ပါ။ ဆီေလး ပဲငံျပာရည္ေလးနဲ႔ပဲ ေမႊထားတဲ့ ထမင္းေၾကာ္နဲ႔ စားလို႔ လိုက္ဖက္ပါတယ္။

အျခားပုစြန္ဟင္းမ်ား

 

 

 

14 comments:

ရႊန္းလဲ့ - 4/15/10, 10:52 PM

စမ္းၾကည့္အံုးမယ္ ရံုးပိတ္ရက္က်ရင္...ေက်းဇူးတင္ပါတယ္.... :)

Phyo Evergreen - 4/15/10, 10:53 PM

ပုဇြန္ဆိုရင္ေတာ့ အစိမ္းမၾကိဳက္ ဘူးဗ်..။ အန႔႔ံမရွိဘဲ.ဟင္းခတ္မ်ားမ်ားနဲ႔ တူးရင္တူးေနပေစ က်က္ေနေအာင္ခ်က္ထားမွၾကိဳက္တာဗ်ိဳ႔..။
ပုဇြန္ကို သရက္သီးသနပ္နဲ႔ မဆလာနဲ႔ အရည္စပ္စပ္ခ်က္တာကိုအၾကိဳက္ဆံုးဘဲ. ပုဇြန္ကဏန္းဟင္းေခၚလားမသိဘူး...။

တန္ခူး - 4/15/10, 11:24 PM

ပုဇြန္သုတ္ေလးက ထမင္းျမိန္မယ့္ ပံုေလးေနာ္… ကိုအန္ဒီတုိ ့မ်ား ေရွ ့သြားေနာက္လုိက္ညီပါ့… ပုဇြန္ကို တခါတေလ ဘယ္လုိ လုပ္စားရမွန္းမသိေတာ့ ခုလို နည္းအသစ္ေလးေတြ ေ၀မွ်ေပးတာ ေက်းဇူးပါ

မိုးဦးစံပယ္ - 4/16/10, 1:52 AM

ကိုအန္ဒီ့ပိုစ့္ကိုဖတ္ျပီးမွ "စပ္စီးစိမ္းလႊင့္" ခ်က္စားဖို႕ သတိရသြားျပီ။ စပ္စီးစိမ္းလႊန္႕ နဲ႕ ပဲသီးျပဳတ္၊ ဟင္းရြက္ျပဳတ္နဲ႕ကပ္စားလိုက္ရရင္..ေတြးရံုနဲ႕ လွ်ာရည္လည္သြားျပီ။

yanmyo - 4/16/10, 1:53 PM

ၾကည့္ရင္းဖတ္ရင္း ဗိုက္ဆာလာတယ္ဗ်ာ..၊

Myitchaythu - 4/16/10, 3:33 PM

Thanks for your recipe:)

Anonymous - 4/16/10, 11:45 PM

စပ္ဆီးစိမ္းလႊင့္နဲ႔ ပ်ဥ္းေတာ္သိန္ရြက္နဲ႔ ကပ္စားရင္ ေကာင္းမွေကာင္း...
ငါးဖယ္နဲ႔ဆို ပိုေကာင္းတယ္
အိမ္ကို သတိရသြားျပီ

ခ်စ္ၾကည္ေအး - 4/17/10, 2:54 PM

ပထမဆံုးဟင္းခြက္ေလးကို စိတ္ဝင္စားတယ္ ကိုအန္ဒီေရ...ကိုယ္တိုင္ခ်က္ေလ့႐ိွတယ္ ဆိုေတာ့ အမ်ိဳးသမီးကံ ေကာင္းတာေပါ့၊ ခ်က္ၾကည့္ပါအံုးမယ္...:)

လသာည - 4/18/10, 12:45 PM

ျပည္ၾကီးငါးနဲ႔ ပုဇြန္တဲြခ်က္တာေလးကို အရမ္းကို သေဘာက်တယ္.. စားေကာင္းမယ့္ပံုေလးပဲ..။
ပုဇြန္အစိမ္းစားတဲ့ပဲြေလးလည္း စားခ်င္စရာပဲ.။. ဂ်ပန္လူမ်ဳိးေတြက ငါးအစိမ္း၊ ပုဇြန္အစိမ္းကို စားၾကေတာ့ ဒီေရာက္ေတာ့ စမ္းစားျဖစ္တယ္။ စားရင္းက ၾကိဳက္သြားတာ.. အခုဆို တစ္လတစ္ခါကို စားခ်င္ေနတယ္..။

ပံုေတြၾကည့္ျပီး ဗိုက္ဆာသြားတယ္ း))

Anonymous - 4/19/10, 1:27 PM

Bro


how to call ငါးဖယ္ in English?
I want to buy it from market.

Thank

Anonymous - 4/23/10, 12:38 AM

Nga Phe is called "Featherback Fish".

Anonymous - 4/23/10, 12:52 PM

ေအာက္က လင္႔မွာ ၿမန္မာငါးေတြ အေၾကာင္း ေရးထားတယ္

http://www.myanmardotcom.com/MyanmarMarine.aspx

Andy Myint - 4/23/10, 1:41 PM
Thanks.. this is useful for us too
ဂ်ာမုန္းဒန္ - 4/28/10, 5:57 AM

အားပါးပါး..ေကာင္းလိုက္တာ။
အားလံုးဂြတ္ေကာင္းပဲေဟး။
ဂ်ာမုန္း

Post a Comment

Many thanks for dropping a comment…

Film